Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Культурология_2008.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
1.56 Mб
Скачать

Буддійський культ

Ченці та миряни в буддизмі користуються на своєму шляху спасіння певними духовними вправами та практиками. На противагу складній обрядовості брахманізму, пов’язаної з жертвоприношеннями, буддизм відрізняється простотою культу.

До числа ритуальних дій перших послідовників буддизму входили медитація, молитви і поклоніння ступам – культовим спорудам, пов’язаним з пам’яттю про земне життя Будди. Перші вісім ступ були споруджені в різних місцях над тілесними залишками Шакья-Муні після його кремації. Прочани звичайно обходять навколо великих ступ, залишаючи в спеціальних посудинах пожертвування.

Інша культова споруда – храм. Буддійські храми в різних країнах побудовані відповідно до місцевих архітектурних традицій, але всередині мають однаковий вигляд. У глибині великого залу розташовується вівтар, але не впритул до стіни, щоб була можливість його ритуального обходу. На вівтарі, а також на внутрішніх поверхнях приміщення знаходяться живописні і скульптурні зображення Будди й інших персонажів пантеону. Часто використовується мандала – своєрідна графічна діаграма Всесвіту, насичена магічними знаками і символами. Віруючі запалюють свічки і кладуть перед зображенням Будди квіти.

Широке поширення в північному буддизмі набула практика багаторазового повторення імені того чи іншого Будди. Розвитком цієї магічної практики стало використання в ламаїзмі спеціальних молитовних барабанів хурде. Вони наповняються безліччю папірців із записаними молитвами, заклинаннями, «священними текстами». Обертаючи барабан, ламаїсти вірять, що кожен оборот рівнозначний прочитанню всіх текстів, що у нього вкладені, а також написані на його стінках. Таке ж значення має і багаторазове проголошення магічної формули-заклинання: «Ом мані падме хум!".

Поступово склалася система буддійських служінь і свят. Богослужіння здійснюються ченцями в храмах і монастирях щодня і включають читання молитов із хвалою «трьом скарбам буддизму», з побажаннями досягти стану будди усім, хто приймає участь в обряді. Святкові служіння особливо урочисті і барвисті, супроводжуються співом, театралізованими виставами, багаторазовим обходом вівтаря. Вони проходять при великій кількості віруючих.

Найбільші свята буддійського календаря відзначаються в тра­вні, вони присвячені народженню Будди, його просвітленню та переходу до нірвани.

Місця народження, смерті, першої та останньої проповідей Будди відвідуються і шануються буддистами всього світу, як і храм Зуба Будди на острові Шрі-Ланка. Ще одне з місць паломництва буддизму – Лхаса, релігійний центр Тибету. Серед визначних пам’я­ток буддійської культури варто назвати й Боробудур – храмовий комплекс VIII ст. н. е. на о. Ява (Індонезія) з кількома сотнями статуй будд і бодхісатв.

План семінарського заняття:

1. Загальна характеристика давніх цивілізацій.

2. Особливості культури Давнього Єгипту.

3. Давньоєгипетська релігія.

4. Культура Давньої Месопотамії.

5. Релігія Месопотамії.

6. Зороастризм: віровчення та культ.

7. Зороастризм як різновид національно-етнічної релігії: історія і сучасність.

8. Дуалізм добра і зла в релігії стародавніх іранців.

9. Іудаїзм: особливості, історія, віровчення.

10. Іудаїзм – національна монотеїстична релігія.

11. Основні культурні досягнення Давнього Китаю.

12. Конфуціанство та його вплив на культуру Китаю.

13. Конфуціанство: історія та сучасність.

14. Культура Давньої Індії.

15. Індуїзм - національна релігія Індії.

16. Індуїзм: історія, віровчення, культ.

17. Буддизм: виникнення, віровчення та культ. Основні течії.