Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тексти лекцій українською.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать

5.2.5. Тихоокеанська економічна рада — тер (Расіfic Ваsin Есonomic Сouncil — рвес)

Заснована в 1967 р. провідними бізнесменами Тихоокеанського регіону.

Головна мета — сприяти розвитку торгівлі й інвестицій засобом відкритих ринків.

ТЕР нараховує понад 1000 корпоративних членів, які входять до складу 17 членських комітетів, що розташовані в різних країнах регіону (Австралія, Гонконг, Канада, Китай, Колумбія, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Перу, Росія, Республіка Корея, США, Тай­вань, Фіджі, Філіппіни, Чилі, Японія). Учасники Ради є представни­ками різних галузей економічної діяльності: сільське господарство й рибальство; авіакомпанії й літакобудування; автомобілебудування;

банківська справа; облік; оренда; телекомунікації; суднобудування;

реклама; університети й науково-дослідні заклади тощо [51, с. 311].

Основною функцією ТЕР є налагодження конструктивного парт­нерства між діловими колами та урядовцями. ТЕР надає консультації урядам, розробляє для них рекомендації з актуальних економічних проблем. Іншою функцією є сприяння індивідуальним членам орга­нізації в доступі на тихоокеанські ринки шляхом проведення нефор­мальних зустрічей з потенційними партнерами.

ТЕР щороку скликає Міжнародну генеральну зустріч, в якій беруть участь близько 8ОО провідних бізнесменів, міністрів і голів держав.

ТЕР має статус спостерігача в Азіатсько-тихоокеанському еко­номічному співробітництві (АТЕС), де виконує роль своєрідного «мозкового центру». ТЕР також тісно співробітничає зі Світовою організацією торгівлі (СОТ) і Радою тихоокеанського економічного співробітництва (РТЕС).

5.2.6. Рада тихоокеанського економічного співробітництва — ртес (Расіfic Есоnomic Соореration Соunсіl — ресс)

Утворена в 1980 р. з ініціативи Австралії та Японії. Вона об'єднує представників бізнесу, урядовців та дослідницькі центри в галузі еко­номіки з 22 держав Азіатсько-тихоокеанського регіону.

Головна мета — практичне вирішення питань на рівні урядів і ді­лових кіл щодо активізації торгівлі, інвестицій та економічного роз­витку в регіоні.

Функції РТЕС: забезпечення діяльності ефективної тристорон­ньої системи — бізнесмени, урядовці, дослідники; прогнозування розвитку економічної ситуації в регіоні; здійснення наукових дослі­джень в сфері бізнесу; розробка і здійснення програм роботи щодо вирішення актуальних питань у сфері торгівлі й інвестицій.

Сферою діяльності РТЕС є торговельна політика, ринки капі­талу, фінансові ринки, розвиток людських ресурсів, малі й середні підприємства, наука й техніка, гірнича промисловість і енергетика, телекомунікації, транспорт, туризм, продовольство й сільське госпо­дарство, рибальство.

РТЕС має статус спостерігача в Азіатсько-тихоокеанському еко­номічному співробітництві (АТЕС).

5.3. Міжнародні торговельні і торговельно-промислові палати

У багатьох країнах світу підприємці об'єднуються в національних торговельних або торговельно-промислових палатах для здійснення узгодженої політики, в основному щодо стосунків з урядовими орга­нами, а також для спільного вирішення економічних проблем, що по­стають у процесі їхньої діяльності. На міжнародному рівні більшість національних комітетів входять до Міжнародної торговельної палати (МТП); ділові кола Азіатсько-тихоокеанського регіону об'єдналися в Конфедерації Азіатсько-тихоокеанських торговельно-промислових палат (КАТТПП).