Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тексти лекцій українською.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать

9.4.2. Міжамериканський банк розвитку — МаБр (Іnter — Аmerican Development Bank — idв)

Утворено в 1959 р. Місцезнаходження — Вашингтон. До нього входять 26 латиноамериканських держав, США, Канада, Японія й 14 країн Західної Європи та ще деякі азіатські країни; кількість акціоне­рів МаБР дорівнює 47.

Основною метою МаБР є фінансування проектів технічного й економічного характеру в країнах, що розвиваються, цього регіону. Для цього банк надає кредити і гарантії.

Ресурси банку складаються із внесків країн-членів і запозичених коштів. Сплачена частка уставного капіталу складає 10%. Капітал банку поділяється на ординарні кошти, позарегіональні кошти і спе­ціальні фонди.

Ординарний капітал утворюють країни регіону; він становить майже половину загальних коштів. Позарегіональні кошти утворю­ються за рахунок країн, що не належать до цього регіону. Банк має також численні фонди, найважливіший з яких — Фонд для спеціаль­них операцій.

Відповідно з квотами, в уставному капіталі Банку розподіляєть­ся кількість голосів. Кожна країна має 135 базисних голосів плюс 1 голос на кожну акцію своєї частки в капіталі банку. Понад третину голосів належить США.

Кредитна діяльність. Банк надає позики для фінансування будів­ництва народногосподарського об'єкта; позика при цьому становить половину загальної вартості об'єкта. Відсоткова ставка за кредитами ординарного і позарегіонального капіталу дорівнює в середньому 10%, строк кредитів — від 10 до 15 років. Ставка кредитів із спеціаль­ного фонду коливається в межах 1—4%, строк — від 20 до 40 років.

Банк надає кредити двох видів: «жорсткі», які надаються на рин­кових умовах, і «м'які» — пільгові позики зі спеціального фонду під невисокий відсоток. Банк може надавати кредити як державним, так і приватним позичальникам. Приватним позичальникам позики нада­ються під відповідні гарантії.

Кредити МаБР мають цільове призначення; основна їхня части­на спрямовується в енергетику, сільське господарство і рибальство. Найбільшу кількість коштів одержали нові індустріальні країни регі­ону — Бразилія, Мексика і Аргентина. Створено філію МаБР — Між­американську інвестиційну корпорацію.

Інвестиційна діяльність МаБР досить інтенсивна. Для фінансу­вання проектів використовуються кредити й гранти. Гранти обмеже­ні й надаються переважно приватним підприємствам. Банк допомагає своїм членам отримати доступ до міжнародних фінансових ринків, надаючи їм гарантії.

9.4.3. Африканський банк розвитку — АфБр (African Developmen Bank — аdв)

Заснований у 1964 р. До його членів входять 53 африканських країни і 24 неафриканських. Місцезнаходження — м. Абіджан (Кот-Д’Івуар). Спочатку, згідно зі Статутом банку, його членами мали бути лише африканські держави. Але гостра нестача коштів змусила залу­чити й деякі розвинуті країни до формування капіталу. В 1973 р. було створено Африканський фонд розвитку, формально незалежний, але по суті він є складовою чистиною структури АфБР. Членами фонду стали високорозвинуті держави (США, Японія, Канада, деякі захід­ноєвропейські держави), а також Саудівська Аравія і Кувейт.

Мета банку — сприяти економічному й соціальному прогресу аф­риканських країн.

Основні цілі АфБР:

• фінансування інвестиційних програм і проектів;

• сприяння державним і приватним інвестиціям;

• організація спільного фінансування (з іншими міжнародними організаціями розвитку);

• надання технічної допомоги країнам—членам регіону у підго­товці проектів розвитку.

Ресурси банку складаються із внесків, переважну частину яких дають розвинуті країни. За розмірами капіталу АфБР — найбільший серед регіональних банків розвитку. Найбільша квота в уставному капіталі АфБР у США (17,0%); Японія має 14,0 %, Німеччина - 10,5, Франція й Канада — по 9,0%.

Кредитна діяльність. Кредити надаються тільки африканським країнам. Звичайний кредит надається строком на 12-20 років, з рахунка 9,5% щорічних плюс комісія в розмірі 1% [54, с. 24]. За пільговий кре­дит стягується збирання в 0,75%, період пільги — від 3 до 5 років.