Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тексти лекцій українською.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать

11.3.4. Митний і економічний союз Центральної Африки — юдеак (Union Douaniere et Economique de l’Afrique Centrale - udеас)

Утворений у 1966 р. До його складу входять Габон, Камерун, Кон­го, Центральноафриканська Республіка, Чад, Екваторіальна Гвінея. Ці країни входять в зону євро.

Головна мета ЮДЕАК — підвищення умов життя народів. Вона буде досягнута шляхом зміцнення співробітництва країн-членів че­рез поступове утворення спільного ринку, а далі — через інтеграцію в економічному й валютному союзі.

З метою просування вперед по шляху інтеграції керівництвом ЮДЕАК були здійснені оперативні заходи. В 1989 р. розроблено Нову стратегію економічної інтеграції, що передбачала утворення «Дійсного економічного союзу», а в 1991 р. — Регіональну програму реформ [51, с. 374]. Нова стратегія передбачає прискорення лібера­лізації торгівлі, перегляд митних тарифів відносно третіх країн. Ре­гіональна програма реформ стосується податкових і митних питань, а також реформування транспортної системи. В тому ж 1991 р. було поставлено питання про утворення економічного й валютного спів­робітництва Центральної Африки. Передбачалася ліквідація митних бар'єрів до 2ОО0 р.

Співробітництво в торговельній і валютній сферах здійснюється в цілому успішно. Введено єдиний зовнішній тариф. Випускаються

єдині платіжні кошти; їх емісію здійснює Банк держав Центральної Африки, ЮДЕАК контролює також Банк розвитку держав Централь­ної Африки і Фонд солідарності.

У 1994 р. члени Союзу прийняли рішення про поступову транс­формацію ЮДЕАК в Економічне і Валютне Співтовариство (ЕВС-ЦА), тобто вихід на вищий рівень інтеграції. Реструктуризація ЮДЕАК здійснювалася за безпосереднім контролем і фінансовою допомогою Франції; на це було виділено 1,5 млрд. франків.

Планувалося, що становлення Співтовариства здійсниться в три етапи: в перші п'ять років (1994—1999) першочергова увага відводиться посиленню єдиної валюти, гармонізації макроекономічних політик й уніфікація інвестиційних законодавств. Ці за­вдання в основному вже виконано. На чергові п'ять років основний наголос робиться на встановлення режиму вільного пересування Громадян, капіталів, товарів та послуг. На третій фазі передбача­ється перехід до спільного ринку, створення митного союзу та юри­дична уніфікація.

Спеціальний саміт Економічного й валютного співтовариства Центральної Африки (ЕВСЦА), що пройшов у 2ОО9 р. в столиці Га­бону Лібревіль, призвав своїх членів ужити заходів для спільного по­долання негативних наслідків міжнародної фінансової кризи.

Виконавчий голова ЕВСЦА, президент Центральноафрикан­ської Республіки Франсуа Бозізе на нараді відзначив, що економіч­ний розвиток у країнах Центральної Африки піддається великим загрозам у результаті світової фінансової кризи. Він закликав не­гайно розробити реальні й доцільні заходи для подолання впливу кризи, що зустріло широке схвалення з боку голів держав, що взяли участь у саміті.

Як говориться в комюніке за підсумками саміту ЕВСЦА, у Цен­тральній Африці буде створено структуру спостереження за бізнес-кліматом у регіоні, щоб поліпшити інвестиційне середовище, а також зміцнити правоохоронну базу в галузі захисту інвестицій. Саміт та­кож вирішив виділити з державних банків Центральної Африки й членів ЕВСЦА в цілому 8 млрд. африканських франків (близько 16 млн. дол. США) як фінансову допомогу Центральноафриканській Республіці по роззброюванню повстанців.

У дванадцятому модулі розглядаються взаємовідносини України з міжнародними організаціями. Визначаються наслідки та перспек­тиви такого співробітництва.