Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тексти лекцій українською.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
1.29 Mб
Скачать

6.1.5. Європейська організація ядерних досліджень — церн (European Organization for Nuclear Research — сеrn)

Утворена в 1954 р. Це — науково-дослідна організація, яка тіс­но пов'язана з розвитком атомної енергетики. Абревіатура СЕRN походить з первісної назви організації французькою мовою: Conseil Еuropeen pour lа Recherche Nuklearе. До складу організації входять 20 країн Західної і Центральної Європи. З СНД тут поки що нікого немає; Росія має статус спостерігача.

Головною метою ЦЕРН є співробітництво європейських країн у галузі ядерних досліджень. Наголос робиться на фундаментальні до­слідження. Ця мета визначає подальші цілі Організації:

• відмова від будь-якої діяльності в цілях ядерних озбро­єнь;

• створення й експлуатація міжнародних лабораторій для дослі­дження часток високих енергій;

• публікації й забезпечення доступу до результатів експеримен­тальних і торговельних праць.

В основному ЦЕРН займається проблемами ядерної фізики. Він має великий протонний прискорювач на території Франції й Швей­царії для здійснення необхідних дослідів. ЦЕРН організує семінари, курси лекцій, готує фахівців у галузі ядерної фізики. В його розпо­рядженні є Школа з вивчення прискорювачів, обчислювальна школа, є Європейська школа фізики.

6.2. Організації з регулювання в галузі сільського господарства й продовольства

До цієї групи належать Продовольча й сільськогосподарська організація (ФАО), Світова продовольча програма (СПП), Міжна­родний фонд сільськогосподарського розвитку (МФСР), Світова продовольча рада (СГІР). Всі вони входять до системи ООН. Їх штаб-квартири розташовані в одному місті — Римі, що сприяє координації спільних дій цих організацій. Вони мають спільну мету: ліквідувати голод у світі й підвищити рівень харчування через підйом сільсько­господарського виробництва. В той же час кожна з організацій має свої специфічні функції, вони немовби доповнюють одна одну в до­сягненні спільної мети. Розглянемо цю специфіку на прикладі пер­ших трьох організацій.

6.2.1. Продовольча й сільськогосподарська організація фао (Food and Agricultural Organization — fао)

Це один з найстаріших спеціалізованих закладів ООН, вона була заснована ще в 1945 р. До її складу входить 191 держава і Європей­ський Союз. Україна є членом ФАО.

Головна мета ФАО — ліквідація голоду й поліпшення харчуван­ня. Досягнення мети вбачається через підвищення продуктивності сільського господарства, рибальства й лісництва та через справедли­вий розподіл продовольства. Прямування до цієї мети буде логічно супроводжуватися розвитком сільських місцевостей та поліпшенням життя сільського населення.

Функції ФАО:

• • розробка й здійснення програм допомоги сільському госпо­дарству;

• надання консультацій урядам з питань політики й планування в галузі сільського господарства;

• аналіз і розповсюдження інформації про сільське господар­ство й продовольчу ситуацію в світі;

• обговорення на міжурядовому рівні проблем продовольства й сільського господарства.

Особлива увага надається раціональному використанню ресур­сів — земельних, водних, біологічних. Йдеться про заходи проти ерозії, засолення й заболочення ґрунтів; ефективне використання зрошувальних систем; збереження генетичного фонду біоресурсів, в першу чергу лісів і риби. Розробляються і реалізуються програми інвестицій у сільське господарство.

Допомога ФАО спрямована переважно на країни, що розвива­ються; саме їм надається основана маса технологічної документації, консультації з прогресивних методів виробництва в агропромислово­му комплексі.

Діяльність ФАО здійснюється в двох напрямах:

• регулярні програми, що фінансують ФАО, спрямовані на ор­ганізацію консультацій та послуг членам організації;

• програми на місцях, що фінансуються національними трасто­вими фондами, ПРООН і ФАО, забезпечують надання допо­моги урядам і сільському населенню.

Джерелами формування коштів для реалізації програм є: внески держав-членів; трастові фонди членів; ПРООН; внески Всесвітнього

банку.

ФАО здійснює значну інформаційну програму в галузі продо­вольства й сільського господарства. В Римі розташований Світовий центр сільськогосподарської інформації, який контролює спектр даних з цієї галузі. Інформаційна система ФАО поділяється на два

напрями:

• глобальна система інформації про продовольство й сільське господарство (відомості про негативні явища в галузі з метою їм запобігання або їхнє знешкодження);

• система географічної інформації (дані про земельні, біологічні й водні ресурси).

ФАО організовує регулярні конференції з проблем продоволь­ства й сільського господарства. Серед них: Світова продовольча кон­ференція (1974); Міжнародна конференція з харчування (1994); Сві­това зустріч на вищому рівні з продовольчого забезпечення (1996).