Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Logo_6.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
2.61 Mб
Скачать

3. Створення фрейму “Оповідання” (міркування, дії).

З метою забезпечення формування такого виду фрейму розроблені спеціальні тексти оповідань, а у деяких випадках використовуються і ті, що є в підручниках для молодших класів та в книжках для дошкільників.

1) Оповідання “Подарунок на день народження”.

“Оленка була запрошена до Тараса на день народження. Вона подумала, чи сподобається йому повітряний змій? Вона пішла в кімнату й потрусила свою копилку. З копилки не чутно було ані звуку”.

Методика роботи.

  • На початку роботи педагог з’ясовує, чи розуміють діти, для чого Оленці потрібні були гроші (Для того, щоб купити Тарасу подарунок).

  • Далі педагог перевіряє, чи розуміють діти, що в її копилці немає для цього грошей? (Так, адже з копилки не було чути ані звуку). Для полегшення такої роботи використовується, як ключове, слово “подарунок”, що актуалізує поняття “гроші”, хоч самі вони в оповіданні не фігурують.

  • Якщо ця робота виявляється для дітей доступною, то її зміст ускладнюється, внаслідок чого оповідання “Подарунок до дня народження” набуває такого вигляду: “Оленка була запрошена до Тараса на день народження. Вона подумала, чи сподобається йому повітряний змій? Вона взяла свою копилку й потрусила її. З копилки посипалися гроші. Але Катя сказала Оленці: “Знаєш, але ж у Тараса вже є повітряний змій”.

2) Байка “Вовк та ягня”.

“Жили собі Вовк та Ягня. Одного разу побачив Вовк, що Ягнятко п’є воду з ріки. Захотілося Вовкові Ягня з’їсти. Вирішив Вовк знайти для себе хоч якесь виправдання. І ось, не дивлячись на те, що він знаходився вище за течією, він почав кричати, на Ягнятка: “Це ти скаламутило воду і не даєш мені напитись...”

Методика роботи.

  • Спочатку педагог з’ясовує, як діти розуміють ключову фразу “не дивлячись на …”. Чи знають, що вода у річці не може рухатись вгору проти течії (в свою чергу, це потребує розуміння слів “вище за течією”).

  • Я

    Рис. 6.10

    к зазначалось раніше, будь-яка подія, дія, зміна, переміщення предметів можуть бути представлені у вигляді системи, що складається з двох фреймів. Щоб перевірити, чи зрозуміла дитина подію, зображену у байці, вибудовується відповідна їй пара фреймів типу “до-після”. Для полегшення встановлення причинно-наслідкових зв’язків використовується відповідний малюнок (див. рис. 6.10).

  • Нарешті, необхідно відзначити, що при аналізі аналогічних оповідань, спрямованих на відпрацювання вірогідних висновків, будь-які твердження дітей не приймаються на віру, а підлягають перевірці. Така робота здійснюється за допомогою процесів, які виражають “сумніви” і “впевненість”. Особливого значення при цьому надається пошуку правдоподібних висновків.

4. Створення фрейму-сценарію

Зміст та методику цієї роботи розкриємо на матеріалі створення декількох фреймів-сценаріїв.

1) Фрейм-сценарій “Подарунок на день народження”

Смисл святкування дня народження дитини педагог досить приблизно передає визначенням, що це прийом гостей з нагоди дня народження. Прийом у даному випадку, в свою чергу, тлумачить як зібрання людей, які прийшли з нагоди свята. Таке визначення включає в себе значну кількість різноманітних даних. У роботі це реалізується за допомогою спеціальних питань, які спрямовуються на визначення відсутніх в оповіданні фактів, а саме:

Який одяг повинен бути?

→ Найкращий

Який подарунок повинен бути?

→ Повинен сподобатись імениннику

→ Повинен бути куплений

→ Зроблений і красиво оформлений

Які прикраси можуть бути в домі іменинника?

→ Повітряні кульки

→ Квіти

Чим будуть пригощати гостей?

→ Пиріг

→ Цукерки

→ Солодка вода

→ Смачні бутерброди

Які будуть розваги?

→ Задування свічок на іменинному пирозі

→ Промовляння побажань

→ Співання пісень, присвячених імениннику і т.п.

Ці компоненти типового дня народження включаються у більшу структуру. Оскільки день народження святкується на протязі одного дня, його вміщують у фрейм відповідного звичайного дня, що включає в себе такі основні події, як: підйом, одягання, сніданок, поїздка до школи (дитячого садка), перебування в школі, шкільні заняття, повернення додому, обід, ігри, домашня робота, вечеря, приготування до сну, сон.

Специфіку роботи, пов’язану з розробкою фрейму-сценарію, проілюструємо на матеріалі фрейму-оповідання, в якому Оленка була запрошена до Тараса на день народження. Повернемося до проблеми з повітряним змієм. Щоб діти швидко збагнули, у чому справа, в склад фрейму, що має структуру сценарію, включаються ті питання, що тісно пов’язані з даним фреймом. Термінали фреймів представляють собою кілька питань, які утворюють таку схему (поняття схеми вводиться на основі ланцюжка — див. на схемі справа):

Схема 1

Фрейм-сценарій

Тематичні питання

Ланцюг

Оленка повинна купити подарунок Тарасу.

Чи повинна вона вибрати подарунок?

Запрошення

Подарунок повинен сподобатися Тарасу.

Чи буде Тарас радіти подарунку?

Подарунок

Купити подарунок.

Де купити подарунок?

Купити

Дiстати гроші для покупки подарунку.

Де дістати гроші?

Гроші

Оленка має бути святково вбраною.

Що потрібно одягнути Оленці?

Іменини

Саме ці питання постануть перед дитиною, яку запросили в гості. Дітям надається можливість подумати над питанням: “Чи буде Тарас радіти подарунку?” (Це питання співвідноситься із думкою “Вона подумала, чи сподобається йому повітряний змій?”). Наступне речення оповідання також співпадає з одним з питань фрейму (“Вона взяла копилку”). У даному разі існує не вказаний явним чином зв’язок між поняттями “гроші” і “копилка” (Цей зв’язок наявний у фреймі “Копилка”, а не у фреймі “День народження”). Даний зв’язок може бути співставлений з питанням “Де дістати гроші?”.

Діти знають, що основна функція копилки полягає в накопиченні грошей для того, щоб їх можна було в потрібний момент забрати назад. Така дія може здійснюватись різними способами (відкрити копилку ключем, розбити її та ін.), вірогіднішим з яких є витрушування грошей або використання тонкого предмету, по якому гроші вислизнуть з копилки. Далі педагог уточнює, чи знають діти про те, що та копилка, з якої не долинають звуки, порожня? (Ні, якщо гроші не металеві, а паперові, то з такої копилки при трясінні не доносяться звуки). Педагог пояснює, що порожньою є будь-яка копилка, з якої при трясінні не випадають ні паперові, ні металеві гроші.

Важливим є те, що використання фрейму-сценарію такого характеру міцно врізається в пам’ять кожної дитини. Більше того, це оповідання відразу ж стає зрозумілим дітям.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]