Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kurs_Istoriyi_Ukrayini.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Україна в умовах нової економічної політики і утвердження тоталітарного ладу (20-30 роки хх ст.)

Соціально-економічне і політичне становище України на початку 20-х років. Перехід до нової економічної політики. Участь УСРР в утворенні СРСР. Політика українізації, її особливості і наслідки. Конституція СРСР 1924 р. Завершення внутрішньопартійної боротьби в ЦК ВКП(б) і утвердження одноособової диктатури Й.В.Сталіна. згортання нової економічної політики. Курс на “розгортання будівництва соціалізму по всьому фронту”. Індустріалізація промисловості і колективізація сільського господарства. Голодомор 1932-1933 рр. і його наслідки. Негаразди і суперечності економічного, соціально-політичного і культурного розвитку УРСР в 30-ті роки.

Урср в роки другої світової та Великої Вітчизняної війни

(1939-1945 рр.)

Україна у контексті міжнародних подій напередодні та на початку другої світової війни. Напад Німеччини та її союзників на СРСР. Бойові дії Червоної Армії на території України. Німецький окупаційний режим. Діяльність комуністичного підпілля і радянських партизанів. Націоналістичний рух. ОУН-УПА, дивізія СС “Галичина”. Значення Перемоги над фашизмом для українського народу.

Поширення соціалістичних засад у суспільстві, перехід від Тоталітарної влади до авторитарної

Міжнародне становище УРСР у післявоєнному світі. Завершення збирання основних етнічних земель українського народу в межах єдиної держави. Труднощі і успіхи відбудови народного господарства. Голод 1946-1947 рр. Політичні події в післявоєнний період. Хрущовська “відлига” і її характер в Україні. Економічні і політичні новації М.С.Хрущова і Україна. Переміни у кремлівському керівництві у жовтні 1964 р. та їх наслідки для України.

Загострення протиріч (1965-1990 рр.)

Економіка України у добу науково-технічної революції. Деформація в структурі економіки України. Наростання екологічної небезпеки. Екстенсивний розвиток сільського господарства. Негаразди суспільно-політичного життя. Спроби перебудови суспільства Ю.В.Андроповим і М.С.Горбачовим. політичне протистояння.

Україна – незалежна суверенна держава

Розпад СРСР. Проголошення незалежності України. Розбудова держави. Політичне, соціально-економічне становище України в 1991-1994 рр. Президентство Л.М.Кравчука. формування багатопартійності в Україні. Класифікація політичних партій і об’єднань, їх платформ у виборах до Верховної Ради України 1994 р. Президент Л.Д.Кучма, його соціальна економічна та політична програма. Прийняття Конституції України 1996 р. Концепція зовнішньої політики України. Соціально-економічне і політичне становище України в 1994-2003 рр. Україна у складі Співдружності Незалежних Держав.

Українці у зарубіжному світі

Етапи формування української діаспори. Життя українців у США та Канаді. Українці в Європі, Російській Федерації, СНД та Балтії. Зв’язки України з українською діаспорою.

Завдання по вивченню курсу:

  • Оволодіти теоретичним матеріалом;

  • Виконати контрольні роботи;

  • Скласти залік.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]