Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗП экз.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
188.45 Кб
Скачать

43. Правова природа права на земельну частку(пай).Виникнення та реалізація права на земельну частку(пай).

Земельна частка (пай) являє собою умовну частку сільськогосподарських земель, розмір якої визначений як середній по господарству в умовних кадастрових гектарах. Ст. 25 Земельного кодексу України передбачено, що при приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій земельні ділянки передаються працівникам цих підприємств, установ та організацій, а також пенсіонерам з їх числа з визначенням кожному з них земельної частки (паю). Серед ознак земельної частки (паю) можна виділити наступні: - умовний характер. Місцезнаходження та межі земельної частки (паю) є невизначеними; - кількісний і вартісний вимір. Вартість земельного паю визначається нормативним шляхом, виходячи з грошової оцінки переданих у колективну власність земель та кількості осіб, які мають право на земельну частку (пай). Розміри земельної частки (паю) в умовних кадастрових гектарах визначаються виходячи з вартості земельної частки (паю) та середньої грошової оцінки одного гектара сільськогосподарських угідь для даного підприємства, кооперативу, товариства; - вимірюється в умовних кадастрових гектарах; - право на земельну частку (пай) посвідчується сертифікатом на земельну частку (пай); - право на земельну частку пай є підставою для отримання земельної ділянки в натурі (на місцевості) на праві власності. Виходячи з наведених вище ознак земельної частки (паю) її не варто ототожнювати із земельною ділянкою.

Основним актом, який визначає засади виникнення права на земельну частку (пай), є Указ Президента України "Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям" від 08.08. Відповідно до нього: Право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними. Указ також передбачає процедуру паювання, тобто визначення розміру права на земельну частку (пай) та посвідчення його сертифікатом: Вартість земельної частки (паю) для коленого підприємства, кооперативу, товариства визначається виходячи з грошової оцінки переданих у колективну власність сільськогосподарських угідь, що обчислюється за методикою грошової оцінки земель, затвердженою Кабінетом Міністрів України, та кількості осіб, які мають право на земельну частку (пай). Для забезпечення реалізації права на земельну частку (пай) влас­ник земельної частки (паю) зобов´язаний підтвердити наявність такого права.

Основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), що видається районною (міською) державною адміністрацією кожному члену під­приємства, кооперативу, товариства із зазначенням у ньому розміру частки (паю) в умовних кадастрових гектарах, а також у вартісному виразі. Паювання земель радгоспів та інших державних сільськогоспо­дарських підприємств здійснюється після їх перетворення їх на колек­тивні сільськогосподарські підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]