Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗП экз.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
188.45 Кб
Скачать

73. Особливості правового режиму земель сільськогосподарського призначення.

Правовому режиму земель сільськогосподарського призначення (далі - ЗСГП) присвячено главу 5 ЗКУ Відповідно до ч. 1 ст. 22 ЗКУ, З С Г П - «зем­лі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції\ здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, роз­ міщення відповідної виробничої інфраструктури, у таму числі інфра­ структури оптових ринків с/г продукції\ або при­ значені для цих цілей». А. М. Мірошниченко зазначає, що основними особливостями правового режиму ЗСГП є:

1. Їх особливе цільове призначення. Поряд із загальним цільовим призначенням, що характеризує ЗСГП в силу самої їх належності до відповідної категорії, певні особливості цільового призначення мають окремі різновиди («види використання») ЗСГП (причому слід мати на увазі, що з урахуванням положень абз.2 ч. 5 ст. 20 ЗКУ власник або користувач не може самостійно змінити вид використання. Очевидно, це можливо лише через складну і тривалу процедуру «зміни цільового призначення»:

Закон виділяє такі «види використання» ЗСГП: землі сільськогосподарських підприємств; землі фермерських господарств; землі для ведення особистого селянського господарства;

землі для сінокосіння та випасання худоби; земельні ділянки для садівництва; земельні ділянки для городництва; земельні ділянки для підсобного сільськогосподарського виробництва несільськогосподарських підприємств.

2.Законодавство встановлює пріоритет сільськогосподарського викорис­тання земель (ст. 23 ЗКУ). Підтримують необхідність такого пріори­тету Н. І. Титова. Проте не слід забувати про положення ст. 5 ЗК, яка закріплює принцип пріоритетності вимог екологічної безпеки та забезпечення раціо­нального використання та охорони земель.

3.Особливий суб’єктний склад у відносинах із використання зсгп.

4.Специфічні обов’язки щодо охорони та відновлення родючості ЗСГП - на охорону ЗСГП спрямовані такі заходи з охорони земель, як обгрунтування і забезпечення досягнення раціонального землекористування захист сільськогосподарських угідь від необгрунтованого їх ви­лучення для інших потреб, Специфічним заходом із охорони земель від забруднення є здійснен­ня т. з.агрохімічної паспортизації ЗСГП.

5. Обов’язковість розробки проектів землеустрою6.Мораторій, відповідно до Перехідних положень ЗК, не допускається:

а) купівля-продаж земельних ділянок с/г призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб;

б) купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного с/г виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб, а також крім зміни цільового призначення (використання) земельних ділянок з метою їх надання інвесторам - учасникам угод про розподіл продукції для здійснення діяльності за такими угодами.

Угоди (у тому числі довіреності), укладені під час дії заборони на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв) в частині їх купівлі-продажу та іншим способом відчуження, а так само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]