Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗП экз.docx
Скачиваний:
93
Добавлен:
23.05.2019
Размер:
188.45 Кб
Скачать

48. Функціонально-правове забезпечення управління в галузі використання та охорони земель.

Функції державного управління у сфері земельних відносин – це окремі напрями діяльності відповідних органів та посадових осіб щодо забезпечення організації раціонального використання та охорони земель. Функції державного управління у сфері земельних відносин:1) встановлення та зміна меж адміністративно-територіальних утворень;2) встановлення цільового призначення земель та поділ їх на категорії;3) планування використання та охорони земель;4) розподіл (перерозподіл) земель та примусовий викуп (вилучення) земель для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності;5) здійснення землеустрою;6) здійснення державного та самоврядного контролю за використанням та охороною земель;7) здійснення моніторингу земель;8) ведення державного земельного кадастру (у тому числі державна реєстрація прав на землю та земельних правочинів і проведення оцінки земель);9) справляння плати за землю;10) відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва;11) організація та проведення меліорації та рекультивації земель за рахунок бюджетних коштів; 12) економічне стимулювання раціонального використання та охорони земель;13) нормування та стандартизація у сфері використання і охорони земель;14) вирішення земельних спорів.

49. Планування використання земель

Планування використання та охорони земель як функція державного управління землями — це врегульована нормами права діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування щодо регулювання використання територій, яка полягає у розробленні та затвердженні містобудівної документації, відповідно до якої здійснюється забудова та використання земель населених пунктів і прилеглих до них земель. В Україні така діяльність регулюється ЗК України, Законом України «Про основи
містобудування» (1992 р.), Законом України «Про планування та забудову територій» (2000 р.) та іншими правовими актами.
Формами планування використання земель є (1) розробка та затвердження програм використання земель (державних, регіональних), (2) планування територій, (3) природно- сільськогосподарське районування земель.

Правовою основою складання та затвердження державних та регіональних програм використання земель є норми ст.ст. 85, 116 Конституції України, ст. 6 ЗУ "Про охорону навколишнього природного середовища", ЗУ "Про державні цільові програми", ст.ст. 177-180 ЗКУ.

Планування територій у нашій країні здійснюється:

1) на загальнодержавному рівні - шляхом розроблення Генеральної схеми планування території України, якою визначаються основні напрями раціонального використання території країни, створення та підтримання повноцінного життєвого середовища, охорони довкілля, здоров'я населення, пам'яток історії та культури, державні пріоритети розвитку систем розселення, виробничої, соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури. Генеральна схема розробляється Кабінетом Міністрів України та затверджується Верховною Радою України.

Чинна Генеральна схема планування території України затверджена Верховною Радою України 7 лютого 2002 р. і розрахована на період до 2020 р. Генеральна схема складається з текстових та графічних матеріалів.

2) на регіональному рівні - розроблення та затвердження ВР АРК, обласними та районними радами схем планування територій, в яких визначаються заходи реалізації державної політики у галузі забудови територій, а також історичні, економічні, екологічні, географічні та демографічні особливості відповідних регіонів, їх етнічні та культурні традиції.

3) на місцевому рівні - розроблення та затвердження генеральних планів населених пунктів, схем планування територій на місцевому рівні та іншої містобудівної документації: (детального плану території, плану червоних ліній, проекту забудови території тощо). Планування територій на місцевому рівні здійснюється органами самоврядування відповідних населених пунктів, а в містах Києві та Севастополі — відповідними міськими державними адміністраціями, яким такі повноваження делеговані законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]