Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0теплове устаткування.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
45.81 Mб
Скачать

Теплофізичні характеристики матеріалів

Матеріал

t, °С

, кг/м2

С, кДж/(кгК)

Сталь

20

7900

0,46

Чавун

20

7220

0.50

Алюміній

0

2670

0,90

Цегла

50

920

0,83

Вода

60

983

4,19

Мінеральне масло

200

890

2,43

Дітолілметан

160

924

1,97

Альфоль

20–40

2.2. Варильне обладнання

2.2.1. Класифікація варильного обладнання

До харчоварильних апаратів належать апарати, які призначені для виконання варильних процесів при атмосферному і надлишко­вому тиску, а саме – харчоварильні котли, кавоварки, сосисковарки, пароварильні шафи, пастакукери (для варіння макаронів, пельменів тощо).

Класифікується варильне обладнання залежно від таких факто­рів, як: технологічна рідина (бульйони, вода, молоко); температурний режим процесу (нижче за 100°С, при 100°С і вище за 100°С); енергоносія (газові, парові, електричні); теплоносія (пароводяна суміш, суха насичена пара, мінеральні масла); конструктивного оформлення (стаціонарне, перевертальне); способу нагрівання (пряме, непряме), тиску у варильній посудині (атмосферний і надлишковий).

2.2.2. Харчоварильні котли

Харчоварильні котли призначені для варіння бульйонів, перших страв, гарнірів, каш. Використовують їх для обладнання їдалень і ресторанів, а також інших пунктів харчування з великою кількістю відвідувачів (табл. 2.8).

Котли, які використовують на підприємствах ресторанного господарства, мають однакову конструкцію і відрізняються лише теплогенеруючими пристроями, потужністю, габаритними розмірами і об’ємом варильної камери.

Конструктивно харчоварильні котли поділяються на стаціонарні і перевертальні, з прямим і непрямим способом нагрівання.

Пряме нагрівання відбувається у тих випадках, коли ТЕНами безпосередньо нагрівається робоча камера, при непрямому способі –нагрівання камери відбувається через пароводяну сорочку, при цьому продукти можуть довше залишатися у нагрітому стані, не перегріваючись, що дозволяє скоротити витрати електроенергії за рахунок теплової енергії пароводяної сорочки.

Основними частинами харчоварильних котлів є: варильна посудина, парогенератор, пароводяна сорочка, постамент, арматура (подвійний запобіжний клапан, клапан-турбінка, наливна лійка, електроконтактний манометр, кран рівня води в парогенераторі), механізм перекидання, теплоізоляція і кожух (рис. 2.5; 2.6).

Рис. 2.5. Схема харчоварильного котла з прямим способом нагрівання:

а – електричного; б – газового:

1 – електронагрівальний елемент; 2 – варильна посудина; 3 – кришка; 4 – теплоізоляція; 5 – зливний кран; 6 – основа; 7 – зовнішній котел; 8 – камера згорання; 9 – газовий пристрій; 10 – патрубок відводу продуктів згорання

Рис. 2.6. Схема харчоварильного котла з непрямим способом нагрівання:

а – електричного; б – газового:

1 –парогенератор; 2 – ТЕН; 3 – теплоізоляція; 4 – кран рівня; 5 – зовнішній котел; 6 – кришка; 7 – варильна посудина; 8 – пароводяна сорочка; 9 – кожух; 10 – відкидний болт; 11 –клапан-турбінка; 12 – прокладка; 13 – манометр; 14 – наливна лійка; 15 – подвійний запобіжний клапан; 16– зливний кран; 17 – сітка; 18 – постамент; 19 – газовий паяльник; 20 – камера згорання; 21 – кільцевий газохід; 22 – патрубок відводу продуктів згорання

Харчоварильні котли оснащені контрольно-вимірювальною і запобіжною арматурою, оскільки перекидні (перевертальні) працюють при підвищеному тиску в сорочці (до 150 кПа), а стаціонарні – з підвищеним надлишковим тиском у варильній посудині (до 2,5 кПа).

На котлах встановлюють: електроконтактний манометр, клапан-турбінку, подвійний, запобіжний клапан, наливну лійку, кран рівня.

Електроконтактний манометр (рис. 2.7, а) призначений для автоматичної підтримки рівня тиску в сорочці котла, а також керування режимом. Він складається з корпусу, шкали і трьох стрілок. Рухома (манометрична) стрілка вказує на величину тиску в контрольованому середовищі, дві нерухомі – встановлюють на позначках мінімального і максимального тиску в сорочці. Під час роботи манометрична стрілка пересувається, і коли вона стикається із стрілкою максимального чи мінімального тиску, замикається електричний ланцюг, який вимикає і вмикає нагрівальні елементи чи подачу газу до пальників.

Клапан-турбінку (рис. 2.7, б) встановлюють на герметично закритих кришках стаціонарних котлів. Він призначений для запобігання підвищенню тиску пари у варильній посудині понад 2,5 кПа. Під час варіння підвищується тиск пари, проходячи по гвинтовим канавкам, вона підіймає клапан від сідла, і він починає обертатись. Це свідчить про те, що вміст посудини закипів. Пари відводяться по паровідводу в каналізацію. Для того, щоб при інтенсивному кипінні частинки їжі не потрапили в турбінку, із внутрішньої сторони кришки встановлюють відбивач.

Подвійний запобіжний клапан (рис. 2.7, в) встановлюють на паровій сорочці для запобігання підвищенню тиску понад допустимий рівень (150 кПа) і виникненню вакууму. Складається він з двох клапанів – парового і вакуумного. Паровий клапан розташо­ваний у верхній частині корпусу і притискається вантажем до сідла. Якщо тиск в паровій сорочці підвищується понад допустимий рівень, клапан відривається від сідла і пара виходить в атмосферу. Вакуумний клапан розташований у нижній частині корпусу, він вільно лежить на сідлі і відкривається у разі виникнення в сорочці вакууму. Вакуум утворюється у процесі остигання котла після вимкнення теплогенеруючих пристроїв внаслідок конденсації пари.

Наливна лійка призначена для заповнення парогенератора водою і відведення повітря з пароводяної сорочки. Вона складається із запірного клапана, фільтрувальної сітки і кришки. Під час роботи котла воронка повинна бути закрита.

Кран рівня (рис. 2.7, г) встановлений на парогенераторі на лінії гранично допустимого рівня води і слугує для контролю за кількістю води.

а

б

в

г

Рис. 2.7. Арматура харчоварильних котлів:

а – електроконтактний манометр: 1,3 – стрілки, що встановлюють мінімальний та максимальний тиск; 2 – манометрична стрілка; 4 – шкала; 5 – гніздо під ключ; 6 – штуцер;

б – клапан-турбінка: 1 – кришка котла; 2 – шпиндель з кільцем; 3 – фіксатор; 4 – обмежувач; 5 – корпус; 6 – штуцер для приєднання до паропроводу; 7 – турбінка; 8 – відбивач;

в – подвійний запобіжний клапан: 1 – ручка повітряного крана; 2 – кожух; 3 – вантаж; 4 – паровий клапан; 5 – корпус; 6 – важіль підриву вакуумного клапана; 7 – вакуумний клапан; г – наливна воронка: 1 – кран; 2 – сітка; 3 – кришка; 4 – стакан