Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0теплове устаткування.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
45.81 Mб
Скачать

2.6. ВодоНАгрівальне обладнання

На підприємствах ресторанного господарства для отримання га­рячої води і окропу використовують водонагрівники і кип’ятильники.

Для технологічних процесів (приготування гарнірів, заварюван­ня чаю тощо) використовують окріп з температурою 95…100°С, що дозволяє зменшити час доведення продуктів до кулінарної готовності і зберегти біологічну цінність продуктів. Для санітарно-технічних потреб (бланшування, обпарювання, теплова обробка овочів, миття продуктів, посуду тощо) використовують гарячу воду з температурою 70…85°С.

Окріп готують у кип’ятильниках, а гарячу воду – у водо­нагрівниках.

2.6.1. Класифікація

Класифікується водонагрівальне устаткування за такими ознаками:

  • за видом одержуваного продукту (гаряча вода, окріп) – кип’ятильники і водонагрівачі;

  • за принципом дії – апарати періодичної і безперервної дії;

  • за видом енергоносія – електричні;

  • за ступенем автоматизації – автоматизовані, напівавтоматизо­вані;

  • за умовами експлуатації – кухні підприємств ресторанного господарства, для пароплавів і вагонів-ресторанів.

2.6.2. Кип’ятильники

Робота кип’ятильників безперервної дії заснована на принципі сполучних посудин: одна посудина – живильна коробка, інша – водонагрівач із кип’ятильним резервуаром (рис. 2.35).

а

б

Рис. 2.35. Схема кип’ятильників безперервної дії:

а – кип’ятильник електричний; б – поплавковий регулятор рівня води:

1 трубопровід подачі холодної води; 2 ТЕН; 3 кип’ятильний резервуар; 4 збірник окропу; 5 переливна трубка; 6 патрубок, що з’єднує збірник окропу з живильною коробкою; 7 поплавок живильного клапана; 8 живильна трубка; 9 сигнальна трубка; 10 кран; 11 корпус кип’ятильника; 12 питома коробка; 13 вісь важеля; 14 клапан (гумова пробка); 15 – гніздо клапана; 16 важіль поплавка

Принцип дії всіх електричних кип’ятильників безперервної дії однаковий.

Вода із водопроводу надходить через поплавковий клапан у живильну коробку. Поплавковий регулятор автоматично підтримує заданий рівень води у сполучених посудинах. З живильної коробки по живильній трубці вода подається у нижню частину водонагрівача, де нагрівається і підіймається вгору. Там доводиться до кипіння і по переливній трубці насиченою парою перекидається у збірник окропу, з якого зливається через кран.

Після перекидання окропу в збірник рівень води в переливній трубці і живильній коробці знижується, поплавок спускається і живильний клапан автоматично відкриває отвір для надходження води з водопроводу у живильну коробку. Вода буде надходити доти, доки її рівень у живильній коробці і у переливній трубці не досягне заданого, після чого поплавок підніметься і клапан закриє отвір водопровідної труби. Під час роботи необхідно, щоб рівень води у переливній трубці кип’ятильника був нижчим за її верхню кромку на 80 мм, щоб запобігти переливанню у збірник окропу некип’яченої води.

У разі переповнення збірника окропу його надлишок по патрубку переливається у живильну коробку, а якщо переповнилася питома коробка, надлишок води зливається в дренаж по сигнальній трубці.

На підприємствах ресторанного господарства використовують електричні кип’ятильники марки КНЕ-25, КНЕ-50 і КНЕ-100 (табл. 2.17), які відрізняються один від одного тільки продуктивністю, потужністю ТЕНів і габаритними розмірами.

Таблиця 2.17