Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0теплове устаткування.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
16.08.2019
Размер:
45.81 Mб
Скачать

2.6.3. Водонагрівники

Водонагрівники (табл. 2.18) призначені для нагрівання води до температури не нижче 70С (але не до кипіння). Така вода використо­вується для технологічних і санітарних потреб.

Таблиця 2.18

Технічні характеристики водонагрівників

Показники

Одиниці виміру

Кип’ятильники

Продуктивність при температурі води, що надходить, не нижче 70°С

дм3/год

160

80

Місткість резервуару

дм3

33

25

Температура нагрітої води

С

90-95

90-95

Номінальна потужність

кВт

18

12

Напруга мережі

В

3220 або 3N380

Кількість тенів

шт.

9

6

Об’єм збірника окропу

дм3

Габарити:

довжина

мм

605

605

ширина

мм

385

385

висота

мм

675

600

Маса

кг

65

60

Електричний водонагрівник НЕ-1Б. Водонагрівник (рис. 2.38) – це вертикальна циліндрична посудина з патрубками для підведення холодної і відведення гарячої води, зовні якого встановлені ТЕНи. Вода нагрівається від ТЕНів, проходячи через посудину. ТЕНи змонтовані на кришці. Температура води на виході регулюється автоматично за допомогою термосигналізатора ТСМ-100. Водо­нагрівник НЕ-1А має аналогічну будову.

Рис. 2.38. Водонагрівник НЕ-1Б:

1 патрубок для приєднання до водопроводу; 2 кожух; 3 водонагрівник; 4 теплоізоляція; 5 патрубок для відведення гарячої води; 6 кришка для закріплення ТЕНів; 7 датчик термосигналізатора; 8 знімна кришка; 9 пульт автоматичного керування; 10 ТЕН; 11 сигнальна лампа; 12 термосигналізатор

2.6.4. Теплові та експлуатаційні показники роботи кип’ятильників та водонагрівників

Роботу апаратів для нагрівання води визначають такі основні показники: погодинна продуктивність, годинна витрата енергії, питома продуктивність, ККД, теплова напруга поверхні нагрівання, питома витрата теплоти (енергоносія), питома металоємність, надійність.

Продуктивність водонагрівників і кип’ятильників за інших рівних умов залежить від температури води, що надходить в апарат, і від температури її кипіння, яка, у свою чергу, визначається барометричним тиском. Тому для характеристики роботи кип’я­тильників застосовують поняття "нормальний кип’яток" і "нормальна продуктивність", для водонагрівників "стандартна продуктивність".

Нормальним кип’ятком називається вода, нагріта від 10 до 100°С. Витрата теплоти на одержання 1 кг нормального окропу умовно приймається як 377 кДж.

Нормальною продуктивністю кип’ятильника Dн називається кількість нормального кип’ятку, одержана упродовж 1 год.

Стандартною продуктивністю Dст водонагрівника називається продуктивність по кількості вод, нагрітої до температури від 10 до 90°С. При цьому на нагрівання 1 кг води витрачається 335 кДж теплоти.

Стандартну і нормальну продуктивність визначають з виразу

; ,

де Dд –годинна дійсна продуктивність водонагрівника і кип’ятильни­ка, кг/год; tк; tн – відповідно температура води, що виходить з апарата і надходить до нього, °С.

Питому продуктивність водонагрівника і кип’ятильника визна­чають з відношення стандартної або нормальної продуктивності до загальної маси апарата:

; ,

де G – загальна маса апарата, кг.

Питому витрату теплоти можна визначити з відношення загальної кількості теплоти до стандартної або нормальної про­дуктивності апарата:

; ,

де Q – кількість теплоти, що витрачається, кДж.

Коефіцієнт корисної дії апарата визначають із виразу:

,

де с – теплоємність води, кДж/(кг°С).

Теплова напруга поверхні нагрівання водонагрівника або кип’ятильника визначається відношенням його стандартної або нормальної продуктивності до поверхні нагрівання

; .