Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ кириленко.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
880.64 Кб
Скачать

III. Підсумок уроку

Бесіда з учнями

1. Минуло понад 100 років з часу написання трагедії. Чи не втратила вона своєї актуальності сьогодні?

2. У творі відображено страшні, трагічні сторінки нашої історії. Чому їх слід завжди пам'ятати, особливо сьогодні, коли Україна стала незалежно і будує свою державу? (Тільки подолання особистого егоїзму, роздвоєності у словах і справах, вірність нинішніх керівників держави народним інтересам, мир і злагода в суспільстві між ватажком і масами можуть принести щастя нашому народові, впевненість у майбутньому.)

3. Чого вчить нас ця трагедія? (Трагедія вчить нас бути мудрими і мужніми, розважливими, обдумувати кожний свій вчинок, бо іноді невиважені дії, слабодухість можуть привести людину до невідворотного кінця.)

IV. Завдання додому: написати твір-роздум на тему "Чому Сава Чалий — особистість трагічна?".

Урок № 7

Тема. Життєвий і творчий шлях О. Кобилянської.

Мета: ознайомитись з біографією О. Кобилянської, з’ясувати, що впливає на формування поняття «людина»; досліджувати проблему «Що робить людину Людиною?»; прищеплювати інтерес учнів до проблем сьогодення, звернути увагу на «фемінізацію мимоволі» або на те, чому сучасні українки беруть на себе чоловічі обов’язки і до чого це призведе; з’ясувати, наскільки погляди О. Кобилянської виглядають більш революційними і радикальними, ніж у наш час; формувати ключові компетентності старшокласників (комунікативна, соціальна, особистісна).

Тип уроку: вивчення нового матеріалу з елементами комп’ютерних технологій, проектної діяльності.

Обладнання: портрети письменників, комп’ютер, музичний фон (Дебюссі «Прелюдія», «Море»); книги вивчених письменників, роботи імпресіоністів; підручник П. Хропка з української літератури (Київ, 2005).

Міжпредметні зв’язки: історія, зарубіжна література, музика, мистецтво.

Література

  1. Гуменна, Г. Є. Проблема вільного життєвого вибору людини за творами Г. Ібсена "Ляльковий дім" та О. Кобилянської "Людина" : Урок компаративного аналізу з елементами психодрами / Г. Є. Гуменна // Всесвітня література та культура в навчальних закладах України. - 2007. - N 7. - С. 22-24

  2. Ковальчук О. Ольга Кобилянська та її повість "Людина" / Ковальчук О. // Дивослово. - 2002.-N12. - С.38-44.

  3. Оліфіренко В. В., Оліфіренко С. М. Інтернет на уроках української літератури. Посібник-довідник для вчителів та учнів 9–11 класів. — К. : Грамота, 2007. — 208 с.

  4. Противенська О. Г., Мещерякова М. І., Теміз Я. В. Українська література у схемах і таблицях. — Х. : Видавництво група «Академія», 2000. — 100 с.

  5. Павлишин М. Автобіографічна персона та дарвіністська "Людина" Ольги Кобилянської / Павлишин М. // Сучасність. - 2001.-N4. - С.113-122.

  6. Яценко Таміла. Проза О.Кобилянської - найяскравіша модель раннього українського модернізму (Вивчення повісті О.Кобилянської "Людина" в 10 класі) / Т. Яценко // Українська мова і література в школі : Науково-методичний журнал. - 2005. - N3. - С. 17-21

Хід уроку

І. Організаційний момент

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

Створення ситуації успіху

Звучить музика Дебюссі.

Слово вчителя

— Сьогодні ми відійдемо від традиційного етапу уроку — оголошення його теми, а спробуємо самостійно сформулювати її. Погляньте на ці портрети.

Демонстрація портретів М. Коцюбинського, В. Стефаника, О. Кобилянської.

Бесіда

  1. Хто з цих письменників вам знайомий?

  2. Чиє обличчя здалось незнайомим? Хто це? (Це письменниця Ольга Юліанівна Кобилянська)

Отже, першим аспектом теми уроку буде вивчення біографії письменниці О.  Кобилянської.

  1. Чи звернули ви увагу на музику, що звучала? Хто автор? (Дебюссі)

  2. А тепер пригадаємо майстрів цих картин живопису (Моне, Ренуар, Дега)

Проблемне запитання

— Що об’єднує імена письменників, художників, музичні твори? (Те, що всі вони намагалися вплинути на почуття людей, передати свої вра­ження. У мистецтві цей напрям зветься імпресіонізм.)

Учитель. О. Кобилянська в літературі стала продовжувачем традицій імп­ресіонізма, що є одним із напрямів модернізму (це другий аспект теми нашого уро Пам’ятка на дошці «Імпресіонізм»

1. У музиці: Дебюссі, Равель.

2. У живописі: Моне, Ренуар, Дега.

3. У літературі: М. Коцюбинський, В. Стефаник, О. Кобилянська.

Учитель. Сьогодні на книжковій виставці представле­ні твори письменників-імпресіоністів (М. Коцюбинський, В. Стефаник, О. Кобилянська). Імпресіоністичне письмо властиве й творам О. Кобилянської. Вона як продовжувач цього напряму є автором повісті «Людина».