Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ кириленко.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
880.64 Кб
Скачать

2. Робота з таблицею

- Які висновки ви зробили, прослухавши лекцію та опрацю­вавши таблицю? (Українська література була жанрово розвину­тою, не відставала від тогочасних тенденцій західноєвропейської літератури.)

Літературні напрями

Характеристика

Представники

Реалізм

Правдиве, об'єктивне і всебічне відобра­ження дійсності.

Основний принцип – типізація – ху­дожнє узагальнення життєвих явищ і людських характерів. Людина – явище соціальне, що розвива­ється залежно від умов суспільного буття

Панас Мир­ний, І. Фран­ко, І. Карпенко-Карий, П. Грабовський, І. Нечуй-Левицький

Натуралізм

Вибір певного об'єкта дослідження (соці­альні верстви, професійні групи); приро­дознавчий підхід у вивченні «видів» і «типів» людей; особливий акцент на теми «малої» людини і «низів суспіль­ства». Культ неприкрашеної дійсності; увага до проблеми оточення (середови­ща) і його впливу на природу людини; надмірна деталізація та описовість; про­стота і ясність характерів, сюжету

Основополож­ник – Е. Золя; Панас Мирний, І. Франко («На дні» та ін.), В. Винниченко тощо

Романтизм

Перевага суб'єктивного над об'єктивним;виняткові обставини й характери; елементи фантастики, містики; поєднання високого і низького, комічного і трагічного, буденного і незвичайного. В Україні романтизм мав такі особливості:

1) увага до національно-історичної тема­тики;

2) ідеалізація патріархальних відносин;

3) поєднання національного і соціально­го першоджерел;

4) гармонія з природою і природним життям, туга за минулою славою

Леся Україн­ка, О. Кобилянська, М. Вороний, М. Коцюбин­ський (їх називають неоромантиками)

V. ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ, УМІНЬ ТА НАВИЧОК

  1. Літературна гра

1) Хто останній назве імена українських культурних і гро­мадських діячів, згаданих у лекції;

2) хто останній назве жанри літератури, які розвивалися в цей період.

2. Проблемне запитання до учнів. (Можна провести у вигляді міні-диспуту.)

- Що примушувало митців порушувати всі заборони щодо української мови?

VI. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

Інтерактивна вправа «Мікрофон»

Продовжіть речення

«Почуте наводить мене на думку (на роздуми) про ...»

«Мені запам'яталося ...»

«Історія дає нам уроки ...»

VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Скласти тези або опорну схему до теми; знайти додаткові відо­мості про згадані періодичні видання.

Урок № 3

Тема. В. Винниченко. Життя і творчість, громадська й політична діяльність.

Мета: глибше ознайомити учнів із життям і творчістю письменника та громадського діяча, зацікавити ними, спонукати школярів до читання; розвивати навички сприйняття інформації на слух, виділення головного та важливих деталей, вміння визначати риси світогляду, бачити міжпредметні зв’язки; виховувати почуття пошани до талантів України, до художньої літератури.

Обладнання: портрет письменника, виставка творів.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Література

  1. Авраменко О.М., Пахаренко В.І. Українська література. Підручник для 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Рівень стандарту, академічний рівень. – К.: Грамота, 2010.

  2. Денисюк. Т. Новелістика Володимира Винниченка: поетика сюжету і композиції [Текст] / Т. Денисюк // Українська мова і література в школі. – 2003. – №1. – С. 59-61.

  3. Ковальчук О. Щастя як проблема буття: Психологічний аналіз оповідання В.Винниченка «Момент» // Дивослово. – 2003. – №3. – С.56-57.

  4. Семенюк Г.Ф., Ткачук М.П., Слоньовська О.В., Гром’як Р.Т., Вашків Л.П., Плетенчук Н.С. Українська література. Підручник для 10 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Рівень стандарту, академічний рівень. – К.: Освіта, 2010.

  5. Українська література за новою програмою: 10 клас. II семестр [Текст]: методический материал /упоряд. О. Бондаренко. – К.: Шкільний світ, 2010. – 128 с.

Хід уроку

І. Актуалізація опорних знань учнів

Колективна робота

Заслуховування усних творів за проблемними питаннями у зв’язку із вивченням драматичного етюду «По дорозі в казку»: «Хто такий лідер і добре це чи погано?», «Які шляхи можливі для успішного досягнення мети?».

ІІ. Мотивація навчальної діяльності школярів

Слово вчителя

«Кого у нас читають? Винниченка. Про кого скрізь йдуть розмови, як тільки річ торкається літератури? Винниченка. Кого купують? Знов Винниченка», – так говорив про письменника, з постаттю якого ми сьогодні будемо знайомитися, М. Коцюбинський. Про цю людину ви чули на уроках історії України як про відомого державного діяча. А ще це художник, історик, літературознавець, митець різнобічних обдарувань. Сподіваюся, ви вже зацікавлені, адже балато хто мріє стати відомим, досягти значних успіхів, здійснити свою мрію. Дороговказом у цьому часто може стати життєпис великих.

ІІІ. Оголошення теми й мети уроку

ІV. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу