Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ кириленко.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
880.64 Кб
Скачать

III. Мотивація навчальної діяльності

Слово вчителя

Ольга Кобилянська... Що можна сказати про особистість цієї жінки, дивлячись на її портрет? (Вона розумна. Має високе чоло. Очі сумні, що свідчить про якісь проблеми вжитті. Куточки губ опущені, це знову-таки говорить про сум і гіркоту.)

Які ж проблеми наклали відбиток на обличчя цієї людини?

Що її так тривожить?

Давайте дослідимо ті умови, у яких жила ця жінка-письменниця з Галичини.

Повідомлення учня (попереднє завдання)

У Західній Україні, яка в ХІХст. входила до складу Австро-Угорщини, становище чоловіка і жінки було різним. Чоловік мав значно більше прав як у соціальному, так і в побутовому планах. Інтереси жінок були обмежені трьома положення­ми: діти, церква, кухня.

У другій половині ХІХст. виник жіночій рух за зрівняння жінок у правах із чоловіками. Цей рух дістав назву фемінізм. Азвільнення від залежності, гніту, скасування обмежень називається емансипацією.

IV. Вивчення нового матеріалу

Учитель. Не можна вивчати особливості творчості О. Кобилянської, не дослідивши попередньо її життєвий шлях, адже життя і творчість видатної майстрині слова тісно переплелися.

Комп’ютерна презентація біографії О. Кобилянської (група «біографів»)

Інтернет-повідомлення «Вплив фемінізму на літературну творчість в Україні»

Бліцопитування

1)Чому О. Кобилянську називали письменницею незвичайної долі?

2)Чому творчість письменниці посідає особливе місце в нашій літературі?

3)Що вплинуло на формування нової людини в історії культурного процесу України кінця ХІХст.?

4)Поясніть вислів Соломії Павличко: «Вукраїнській літературі вперше прозвучав інтелігентний жіночій голос, а разом з ним «феміністична ідея»

Робота з підручником за темою «Модернізм»

Ознайомлення зі змістом повісті «Людина»

Учитель. Провідним твором О. Кобилянської, у якому розглядається проблема фемінізації жінок, є повість «Людина». Про що є конкретно цей твір, тобто яка його тема?

Тема твору — це розповідь про долю освіченої дівчини, яка не хоче жити життям, яким живуть її подруги у провінції. Олена — жінка, яка відстоює своє право бути людиною, мати право на саморозвиток, на особистий вибір.

Аналіз твору «Людина»

Учитель. Кожний художній твір оформлений сюже­том і композицією. Розглянемо елементи сюжету.

Експозиція - знайомство з родиною головної героїні Олени Ляуфлер, донькою радника, метою якого було успішне заміжжя доньки (не питаючи її згоди), яке б врятувало сім’ю від розорення.

Зав’язка — мрії Олени про навчання, про шлюб по любові, знайомство із студентом Стефаном Лієвичем, у якого дівчина згодом закохалася.

Розвиток подій: пиятика батька, брата через фінансові негаразди в сім’ї, через непокору Олени, яка відмовляється виходити заміж за нелюба. Позицію Олени не поділяє вчителька музики Маргарета, яка радить дівчині підкоритися долі, бо знає, що таке злидні.

Кульмінація: хвороба і смерть коханого Олени — Стефана, смерть брата Германа, що наклав на себе руки через нерозділене кохання; від’їзд Олени в село, де вона бере в оренду землю, зустрічається із лісником Фельсом, який пропонує їй одруження.

Розв’язка: Олена розуміє, що зраджує свої ідеали, погоджуючись на шлюб із нелюбом, духовно убогою людиною. Світ перемагає героїню.

Учитель. «Що ж я за людина?» — питається Олена. Давайте і ми спробуємо це з’ясувати.

Робота з тлумачним словником

Лексичне значення слова «людина»:

1) Homo sapiens.

2) Людина — це суспільна істота, яка має свідомість, володіє членоподільною мовою.

3) Людина — це звучить гордо.

Учитель. Ачи зможемо ми дати повну відповідь на питання, що ж за людина Олена Ляуфлер, на цьому уроці? (Ні, ми ще не говорили про образи героїв повісті.)

Домашнім завданням після вивчення творчості Ольги Кобилянської буде написання твору-роздуму «Що робить людину Людиною?».

Для написання роботи ми проведемо підготовчу роботу.