Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ кириленко.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
880.64 Кб
Скачать

Хід уроку

І. Актуалізація опорних знань, умінь і навичок

1. Звучить уривок з “Лісової пісні” ( інсценізація ) у виконанні учнів-акторів ( під мелодію Лукашевої сопілки ).

2. Уривок з повісті “Людина” ( діалог Олени і Стефана ).

3. Що спільного у цих двох відомих творах, уривки з яких прозвучали?

ІІ. Актуалізація опорних знань учнів

1. Слово учителя

У пошуках людського ідеалу не одне покоління ставило перед собою питання: бути чи не бути? Якщо бути, то яким? Повістю “Людина” О. Кобилянська прямувала до своєї духовної наставниці і посестри Лесі Українки, котра підняла гостру проблему боротьби за вільне, духовно багате життя і устами своєї героїні проголосила: “Ні! Я жива, я буду вічно жити, я в серці маю те, що не вмирає...”

Гордість, висока самосвідомість, прагнення духовної досконалості – риси національного характеру українського жіноцтва, а також традиція, яка тягнеться від давніх часів – від княгині Ольги, Насті Лісовської, Соломії Крушельницької, Лесі Українки. У цьому ряду – і прізвище видатної української письменниці О. Кобилянської. Це письменниця незвичайної долі. Ви знаєте, що вона виросла в німецькомовній родині і почала писати свої перші твори німецькою. Її погляди на життя та мистецтво формувалися під великим впливом європейської культури, зокрема філософа Ніцше. Те, що О. Кобилянська стала українською письменницею і присвятила свою творчість приниженому і пригнобленому українському народові, було її свідомим громадянським вибором.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми, мети і завдань уроку

1. Бесіда

- Яку назву мала перша редакція повісті “Людина”? ( “Вона вийшла заміж”)

- Кому О. Кобилянська присвятила повість? ( Наталії Кобринській )

- Хто така Наталя Кобринська? ( повідомлення групи критиків – Наталя Іванівна Кобринська – це українська письменниця . У 1884 р. У Станіславові (нині Івано-Франківськ) заснувала “Товариство руських жінок”. Як громадська діячка, в 1891 році в Стрию скликала перше жіноче віче, на якому виступила з промовою про дитячі садочки та їхню доцільність у державі. Н. Кобринська стала організаторкою і видавцем альманахів “Наша доля”, “Жіноча бібліотека”, в яких друкувалися твори галицьких і буковинських письменниць і основною темою була емансипація).

- Що ж таке емансипація? (Емансипація – (від лат. терміна “звільнення сина від батьківської влади”) звільнення від залежності, скасування якихось обмежень. Поняття “емансипації жінок” в різний історичний час мало різне значення. У ХІХ-ХХ ст. воно означало боротьбу жінок за рівні з чоловіками права).

- О.Кобилянська захопилась ідеями емансипації і фемінізму. Що вам відомо про фемінізм?

(Феміністичний рух базувався на тому, що в суспільстві несправедливо брали верх чоловіки, а їхні домінування в суспільному та громадському житті пов’язане з патріархальними пережитками. Жінки-феміністки борються за рівну участь з чоловіками у громадському та приватному житті).

ІV. Сприйняття й засвоєння учнями навчального матеріалу.