Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМІСТ кириленко.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
880.64 Кб
Скачать

2. Опрацювання ліричної спадщини поетеси (робота з підручником)

Складання узагальнювальної таблиці

За прикладом І. Франка Леся Українка, упорядковуючи поетичні збірки, часто керувалася не хронологічним принципом розташування творів, а компонувала їх за мотивами чи жанрами в цикли. Весь цикл сприймається як завершений твір. Вірші в циклі розташовані так, щоб зростала напруга головної думки.

Рік

Назва

Тема

ІІІ. Закріплення навчального матеріалу

На основі почутого створіть словесний портрет Лесі Українки або розкажіть, якою у вашій уяві вона постала.

ІV. Підбиття підсумків уроку

  1. Інтерактивна вправа «Мікрофон».

Продовжіть речення.

«Леся Українка для мене …»

«Мене вразило …»

«Цікавою мені здалася думка …»

  1. Оцінювання.

V. Домашнє завдання

Опрацювати статтю підручника, знати основні етапи життя і творчості поетеси; читати вірші «Contra spem spero!», «І все-таки до тебе думка лине», «І ти колись боролась, мов Ізраїль».

Урок № 20

Тема. Леся Українка «Бояриня»

Мета. Ознайомити учнів зі змістом твору, дослідити, як крізь призму особистого життя героїв розкрито трагедію рідного краю; розвивати творче мислення учнів, уміння аналізувати прочитане; виховувати любов до України, до її історичного минулого.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: виставка творів Лесі Українки; портрети, мультимедійна презентація.

Література:

  1. Гриценко В. Крамола «Боярині» Лесі Українки: (Нотатки на полях підручника) / В. Гриценко // Українська мова і література в школі. – 2003. – № 1. – С. 69 – 71.

  2. Ковальчук О. До вивчення «Боярині» Лесі Українки / О. Ковальчук // Дивослово. – 1998. – №10. – С. 41 – 43.

  3. Невінчана Н. Леся Українка. «Бояриня»: проблематика твору (2 години) / Н. Невінчана // Українська мова та література. – 2008. – № 1/2. – С. 19 – 25.

  4. Степанишин Б. Драма Лесі Українки «Бояриня»/ Б. Степанишин // Дивослово. – 1998. – № 2. – С. 50 – 51.

Хід уроку

І. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми й мети уроку

Не зможу я покинути й піти

Кудись одна світ за очі від тебе

На чужині що зможу я знайти,

Де все чуже, чужі земля і небо?

(Галина Стеценко)

Слово вчителя

Сьогодні ми продовжимо знайомитись із творчістю Лесі Українки. Розглянемо драматичну поему «Бояриня»і розкриємо трагедію рідного краю крізь призму особистого життя героїв.

Епіграфом уроку будуть слова Галини Стеценко.

Як ці слова пов’язані із поемою «Бояриня»? (ці слова підводять до розуміння однієї з причин внутрішньої драми головної героїні п’єси – Оксани).

ІІ. Сприйняття та засвоєння учнями навчального матеріалу

За жанром «Бояриня» – драматична поема.

  1. Словникова робота

Драматична поема – переважно невелика за розміром віршована п’єса, в якій поєднується драматичне й ліричне розкриття теми, виклад матеріалу відзначається лаконізмом, вся увага зосереджена на розкритті ідейного конфлікту в момент його найбільшого загострення.

  1. Історія написання поеми

Повідомлення першого учня:

Драму «Бояриня» Леся Українка написала впродовж трьох днів (27 – 29 квітня 1910) у місті Хельвані (біля Каїра), де письменниця лікувалася від сухот. Це єдиний твір поетеси, побудований на матеріалі історичної минувшини України. Події в поемі розгортаються в часи Руїни (60-і роки XVII століття) на Лівобережній Україні (Частина перша) та в Москві (Частини 2,3,4,5).

Повідомлення другого учня:

Драма «Бояриня» вперше надрукована вже після смерті поетеси, в 1914-році в київському журналі «Рідний Край». У 1919-му – перша сценічна постановка, трупа Миколи Садовського поставила «Бояриню» в Кам'янці-Подільському. П'єса пройшла з грандіозним успіхом. У 1927-му році в Харкові востаннє надруковано «Бояриню» на Україні: після цього заборонялося друкувати твір впродовж шістдесяти років у СРСР – його не включали навіть у повні академічні зібрання творів Лесі Українки. В 1939 році твір був надрукований у п'ятому томі зібрань Лесі Українки.