Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хірургія.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

7. Хірургічна тактика і лікування.

7.1. Всі форми калькульозного холециститу підлягають операції – холецистектомії. Наявність безсимптомних конкрементів у жовчному міхурі не є підставою для відмови від операції. Вибір тактики і терміну операції не повинен залежати від проявів клінічної картини і динаміки процесу. У хворих старшого віку частіше відмічаються деструктивні форми з клінічною картиною хронічного холециститу. Деструктивні форми гострого холециститу зворотному розвитку не піддаються. Процес може припинитись, але повного видужання не наступає.

7.2. Обґрунтування необхідності операції: кожний напад гострого холециститу залишає глибокий слід не тільки в позапечінкових жовчних протоках, але й в печінці і підшлунковій залозі. Кожний напад викликає розширення меж патологічного процесу з втягненням інших органів. Про це свідчать морфологічні зміни, які знаходять в жовчному міхурі і позапечінкових жовчних шляхах, печінці та інших органах. Найбільш частим ускладненням хронічного холециститу є холелітіаз, запальні і рубцеві стриктури протоків і фатерового соска, хронічний і гострий холангіт. Тривала наявність конкрементів у жовчновивідних шляхах спричиняє гепатоз та біліарний цироз печінки, пухлини жовчного міхура і позапечінкових жовчних ходів. У 1882 році Лангебух сказав «Жовчний міхур повинен бути видаленим не тому, що він містить каміння, а тому, що він їх продукує». За багато років історії хірургії жовчних шляхів ця фраза довела свою ефективність.

7.3. Ефективних препаратів, які б розчиняли конкременти в жовчному міхурі на даний час немає. Періодично з’являються повідомлення про появу таких ліків, однак ефект від їхнього прийому триває близько шести місяців, після чого конкременти в жовчному міхурі з’являються знову. Тривале вживання таких лікарських середників у більшості випадків викликає незворотні морфологічні зміни – ущільнення стінки жовчного міхура, що в подальшому викликає значні технічні труднощі при виконанні ЛХЕ.

7.4. Терміни операцій. Хронічний калькульозний холецистит оперується у плановому порядку. Деструктивний калькульозний холецистит оперується упродовж 24-48 годин після ретельного обстеження хворого та достатньої передопераційної підготовки. Ургентно виконують операції тільки у хворих з абдомінальним сепсисом чи розлитим перитонітом.

7.5. Методи операцій. Лапароскопічна холецистектомія – операція вибору при гострих і хронічних калькульозних холециститах. Її перевагою є добрий косметичний ефект та швидка післяопераційна реабілітація хворих. В багатьох клініках таким чином оперують 90-95 % хворих. Метод має мінімум про­ти­показів. Лапаротомна холецистектомія – застосовується дедалі рідше, переважно у хворих на гострий ускладнений холецистит. Є два види холецистектомії: «від шийки» і «від дна».

Обтураційна жовтяниця

Настирливість хірурга може визначити терміни операції, однак не може вплинути на її результат.

«Закони Мерфі»

1. Обтураційна жовтяниця – це вид жовтяниці, причиною якої є порушення прохідності жовчних шляхів, внаслідок їхньої обтурації зсередини, або зовнішнього стиснення пухлиною, рубцем чи іншим процесом. Найбільш частою причиною непрохідності жовчних шляхів є конкременти. Частота виникнення жовтяниці на ґрунті обтурації жовчних протоків складає від 30 до 85 %. При цьому холедохолітіаз у жінок зустрічається значно частіше. У Україні, Швеції, Мексиці це співвідношення становить 1:3. В Росії жінки хворіють у 14 разів частіше, ніж чоловіки.

2. Класифікація. В Україні дотримуються класифікації Шалімова-Ничитайла (1993 рік):