Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хірургія.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

7. Оцінка функціонального стану печінки за Child-Pugh.

Показник

1 бал

2 бали

3 бали

Білірубін (мкмоль/л)

менше 34

35-54

вище 54

Альбумін (г/л)

вище 35

28-35

менше 28

Протромбіновий індекс (%)

вище 70

50-70

менше 50

Асцит

немає

незначний

напружений

Ступінь енцефалопатії

немає

1-2

3-4

Клас цирозу

Кількість балів

Прогнозована летальність

Клас А (компенсація)

5-6 балів

15-20 %

Клас B (субкомпенсація)

7-9 балів

30-40 %

Клас C (декомпенсація)

10 і більше

50-70 %

8. Синдром Бадда-Кіарі – тромбоз печінкових вен. Основні причини: травма живота; мієлопроліферативні захворювання; пухлини підшлункової залози, наднирників, нирок; оральні контрацептиви. У 25-30 % - ніяких супутніх захворювань не виявляють (ідіопатичний).

8.1. Клінічна картина.

8.1.1. Асцит (у 90 % хворих).

8.1.2. Біль у правому підребер’ї (у 80 % хворих).

8.1.3. Гепатоспленомегалія – у 50 % хворих збільшена хвостата доля печінки.

8.1.4. Жовтяниця.

8.1.5. Печінкова енцефалопатія і кровотечі з варикозно розширених вен стравоходу – (у 20 % хворих) свідчить про запущену стадію і є поганою прогностичною ознакою.

8.2. Прогноз. Більшість хворих (до 90 %) помирають у перші 3-4 роки. Після пересадки печінки 60 % хворих переживають рубіж у 5 років. Після пересадки печінки у 20 % хворих повторно виникає синдром Бадда-Кіарі. Після накладання селективних портокавальних анастомозів результати такі ж, як і після трансплантації печінки.

9. Псевдоцироз Піка. Збільшення печінки, пов’язане з застоєм крові у хворих на стискуючий перикардит. Печінка збільшена в розмірах, однорідна, її поверхня зазвичай гладка, край закруглений, при пальпації неболючий. Патогенез збільшення печінки при перикардиті вперше описав Пік у 1896 році, засосовуючи термін «псевдоцироз». У більшості пацієнтів після оперативного лікування перикардиту розміри печінки зменшуються і її функція повністю відновлюється.

10. Внутрішньопечінковий холестаз вагітних (холестаз вагітності, сверблячка вагітних, доброякісний рецидивуючий холестаз вагітних) зустрічається у різних країнах з неодинаковою частотою. У Швеції, Польщі хворіють до 10 % вагітних, у інших країнах Європи – 0,1-0,2 %. Етіологія невідома. Патологія має сімейний характер. Зазвичай хвороба виникає у третьому триместрі вагітності і характеризується вираженою сверблячкою шкіри, порушенням травлення, появою синяків.Внаслідок недостатності вітаміну К існує високий ризик кровотеч під час пологів. При встановленні діагнозу слід виключити механічну причину холестазу. Лікування консервативне: глутаргін, холестирамін і препарати вітаміну К.

11. Гостра жирова дистрофія вагітних вперше описаа Шиханом (Sheehan) в 1940 році. Рідкісна патологія – зустрічається у співвідношенні 1 до 13000. В більшості випадків фактори ризику відсутні. Деколи розвиток патології пов’язують з внутрішньовенним введенням тетрацикліну, гострими інфекціями дихальних шляхів, немовлям чоловічої статі, багатоплідною вагітністю, першою вагітністю, артеріальною гіпертензією, периферійними набряками, протеїнурією та ін. Клінічна картина розвивається між 30 і 39 тижнями вагітності: нудота, блювання, біль у животі. Через 7-10 днів з’являється жовтяниця шкіри і склер. Приблизно у половини хворих розвивається асцит. Лаборторні ознаки Шерлока (Sherlock): підвищення вмісту сечовини у сироватці крові і наявність у гемограмі гігантських тромбоцитів з азофільною зернистістю. Для диференційної діагностики між вірусним гепатитом виконують пункційну біопсію печінки.