Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хірургія.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

4. Клінічний перебіг прикритої пефорації.

4.1. Найчастіше перфоративний отвір прикриває нижня поверхня печінки, поперечно обвідна кишка, великий чепець.

4.2. Клініка прикритих перфорацій проявляється гострим початком захворювання, яке є характерним для типової перфорації. Після прикриття перфоративного отвору клінічні симптоми стихають і загальний стан хворого покращується.

4.3. Характерною ознакою прикритої перфоративної виразки є тривала ригідність м'язів у місці локалізації виразки при задовільному загальному стані хворого (симптом Ратнера-Віккера).

5. Інструментальні методи дослідження.

5.1. Оглядова рентгенографія черевної порожнини з куполами діафрагми. Дозволяє виявити пневмоперитонеум («симптом серпа» - симптом Жобара). Наявність пневмоперитонеума при перфоративній виразці зустрічається у 80% хворих. При обстеженні хворого у вертикальному положенні частіше повітря визначається у вигляді серпоподібної смужки під правим куполом діафрагми. При наявності повітря в черевній порожнині і відповідній клінічній картині діагноз перфоративної виразки є очевидним.

5.2. Пневмогастрографія. У окремих хворих пневмоперитонеум може зустрічатися при перенесеній раніше лапаромії, панкреонекрозі або перфорації інших порожнистих органів. При наявній клінічній картині за відсутності пневмоперитонеуму заперечувати перфоративну виразку не можна. В таких випадках доцільно використовувати пнемогастрографію, для чого через назогастральний зонд в шлунок вводять 500 мл повітря і повторно виконують оглядову рентгенографію черевної порожнини з куполами діафрагми. Метод підвищує достовірність діагностики до 95-97 %. Поява чи посилення болю у черевній порожнини при введенні через назогастральний зонд повітря свідчить у користь перфоративної виразки.

5.3. ЕГДФС. Дозволяє встановити не тільки наявність перфративної виразки, а й вказати її розміри та локалізацію. Проведення ЕГДФС значно підвищує інформативність оглядової рентгенографії органів черевної порожнини з куполами діафрагми.

6. Лікування.

6.1. Консервативний метод лікування перфоративних виразок не застосовується. Всі хворі з підозрінням на наявність перфоративної виразки шпиталізуються у хірургічне відділення.

6.2. Операція виконується за життєвими показами. Метод вибору оперативного втручання – висічення виразки та ПП. В окремих випадках проводять антрумектомію або резекцію шлунка.

6.3. Резекція шлунка при перфоративній виразці показана у хворих з:

6.3.1. наявністю ускладнень в анамнезі або виявлення їх при лапаротомії (кровотечі, перфорації, стеноз пілоруса, пенентрації)

6.3.2. великими гігантськими і кальозними виразками з підозрінням на малігнізацію

6.3.3. великими виразками шлунку, особливо на малій кривизні;

6.3.4. множинними виразками;

6.3.5. виразками з тривалим перебігом, які погано піддаються консервативним методам лікування або часто рецидивують.

Методи операцій при виразці шлунку і дванадцятипалої кишки

Вісімдесят відсотків водіїв оцінюють свою майстерність вище середньої...

Зокон Мерфі

1. Абсолютні покази: перфорація виразки, профузна шлункова кровотеча, стеноз і рубцеві деформації шлунка, малігнізація виразки.

2. Відносні покази: хронічні кальозні виразки шлунка з дисплазією епітелію в периульцероз­ній зоні (особливо при локалізації виразкового дефекту в кардіальному від­ділі і на великій кривині), повторно кровоточиві виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, часто рецидивуючі виразки, пенетруючі виразки.

3. Фізіологічне обгрунтування операцій при виразковій хворобі:

3.1. усунення морфологічного субстрату виразки

3.2. зниження шлункової секреції.

3.3. відновлення пасажу їжі.

3.4. збереження функції шлунка.

4. Резекція шлункуоперація, при якій видаляють частину шлунка з подальшим віднов­лен­ням прохідності травної трубки. Перше повідомлення про вдалу резекцію шлунка з приводу злоякісної пухлини було зроблене Більротом у вигляді відкритого листа, адресованого редактору журналу "Wienner Medizinische Wochenschrift" д-ру Л.Віт­те­ль­­сховеру. Цей лист надрукований у шостому номері журналу, у суботу 5 лютого 1881 року у розділі фельєтонів.