Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хірургія.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

10.1. Стадії випадіння прямої кишки:

10.1.1.Перша стадія (4-5 см) – загальний стан хворого задовільний, кишка випадає тільки при сильному натужуванні і швидко вправляється.

10.1.2.Друга стадія (6-8 см) – хворі скаржаться на ректальні кровотечі, кишка завжди випадає при акті дефекації і сама вправляється, наявні ерозії і набряк слизової. Задній прохід втягнутий, сфінктер не змінений.

10.1.3.Третя стадія (8-12 см) – у хворого пригнічення психіки, проноси, нетримання газів, кишка випадає навіть при легкому натужуванні, кашлі, самостійно не вправляється, на слизовій ділянки некрозу, місцями рубці. Задній прохід зіяє, сфінктер атонічний.

10.1.4.Четверта стадія (більше 12 см) – глибокі неврастенічні розлади, порушена чутливість у ділянці заднього проходу, мацерація шкіри, свербіж, кишка випадає практично завжди, з труднощами вправляється, нетримання калу і газів, на слизовій виразки, рубці, некрози, сфінктер не визначається.

10.2. Лікування. В І-ІІ ст. консервативна терапія спрямована на лікування проктиту, геморою і інших захворювань прямої кишки. Хворого рекомендують працю, не пов’язану з навантаженнями на черевний прес, санаторно-курортне лікування, грязьові аплікації, грязьові тампони, висхідні душі. При ІІ-ІV ст. показане оперативне лікування: звуження анального отвору (дротом (Тірш) або фасціальними (Пайр, Кіршнер) кільцями) або фіксація прямої кишки внутрішньоочеревинного за Кюмелем до promontorium.

Хірургічна патологія і цукровий діабет

Ці хлопці здатні підтримувати тендітну систему досить довго... Поки вона не впаде, як картковий будиночок.

Моше Шайн, «Здоровий глузд у невідкладній абдомінальній хірургії»

1. ЦД внаслідок мікросудинних і невропатичних уражень призводить до погіршення загоєння ран. Ризик виникнення ранової інфекції у післяопераційному періоді у хворих на ЦД вищий у 5 разів. Крім цього, наявність гострої хірургічної патології, операційного стресу та особливостей післяопераційного періоду значно погіршує перебіг власне ЦД. З точки зору хірургії ЦД як проблему розглядають у чотирьох аспектах:

1.1. ЦД і гострі хірургічні захворювання органів черевної, грудної порожнини, нирок, гнійні ураження шкіри і підшкірної основи (целюліти);

1.2. ЦД як причина клінічної картини гострого живота;

1.3. ЦД і травми чи політравми;

1.4. ЦД і хронічні захворювання органів і систем, що вимагають методів оперативного лікування.

2 Ургентна хірургія. При встановленні діагнозу гострої абдомінальної хірургічної патології у хворого на ЦД, в першу чергу слід виключити діабетичний кетоацидоз, який часто імітує картину гострого живота. При більшості гострих хірургічних захворюваннях передопераційна підготовка не перевищує двох годин, тому провести адекватну корекцію глікемії в передопераційному періоді неможливо. Тому питання адекватної корекції рівня глюкози у крові слід відкласти на післяопераційний період. Виняток становлять випадки кетоацидозу та тяжкого некомпенсованого ЦД, коли без елементарної корекції глікемії хворий може загинути інтраопераційно – в цьому випадку передопераційну підготовку дещо подовжують. .