Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хірургія.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

10.2. Види інвагінації:

10.2.1. Тонкокишкова (тонкої кишки в тонку)

10.2.2. Товстокишкова (товстої кишки в товсту)

10.2.3. Здухвинно-товстокишкова (здухвинної кишки в товсту)

10.2.4. Інвагінація шлунка, інвагінація голодної кишки в шлунок.

10.2.5. Можливі випадки інвагінації в ділянці ДПК, інвагінації червоподібного паростка у сліпу кишку.

10.3. Теорії інвагінації:

10.3.1. Механічна. Заглиблення проксимального відділу кишки в дистальний виникає внаслідок втягуючої дії поліпу, пухлини чи іншого утвору, який перистальтикою заглиблюється у просвіт кишки і тягне за собою стінку кишки. Теорія є цікавою, однак під час операції ці утвори зустрічаються рідко.

10.3.2. Спастична. Інвагінація є результатом дискоординації скорочень циркулярних та повздовжніх м'язів кишки. На спазмовану ділянку кишки насуваються дистальні відділи, що й викликає інвагінацію.

10.3.3. Паралітична. Згідно цієї теорії інвагінація виникає внаслідок обмеженого парезу м'язової стінки кишки та занурення в цю ділянку нормально перистальтуючої петлі кишки.

10.3.4. Сприяючі фактори: вживання великої кількості грубої їжі, наявність сторонніх тіл в кишківнику, розлади перфузії окремих ділянок кишки, травми в т.ч. операційні. Наявність глистів в кишківнику може бути причиною інвагінації. Їхній механічний та токсичний вплив призводить до порушення перистальтики кишківника, розвитку спазму в одному місці, парезу – в іншому, що й стає причиною інвагінації.

10.4. Клінічна картина захворювання залежить від ступеня порушення кровообігу в інвагінаті, від його поширення та локалізації. Чим молодший хворий, тим тяжче перебігає хвороба. З повним порушенням прохідності кишечника перебігає тонкокишкова інвагінація. Для тонкотовстокишкової та товстокишкової інвагінації в зв'язку із неповною обтурацією просвіту кишки є більш характерним підгострий та інколи хронічний перебіг. Для інвагінації характерні усі ознаки гострої кишкової непрохідності.

10.4.1. Початок інвагінації може бути гострим або поступовим. При хронічному перебігу хвороби збережена прохідність кишківника і клініка захворювання перебігає за типом часткової кишкової непрохідності. При рецидивуючому перебігу може наступити (самостійно або під впливом консервативного лікування) дезінвагінація, однак через певний час знову виникає інвагінація.

10.4.2. Біль в животі, нудота, блювання, затримка стільця і газів. Біль спочатку нападоподібний, напади повторюються кожні 10-15 хвилин. При тонкокишковій та ілеоцекальній інвагінації біль виникає раптово, він сильний, наростаючий. При товстокишковій інвагінації біль поступовий, постійний, і тільки після пальпації живота стає переймоподібним. Блювання спостерігається у 70-80 % хворих, багаторазове, не приносить полегшення. В запущених випадках спостерігається блювання каловими масами.

10.4.3. Затримка стільця та газів – непостійний симптом. При товстокишковій інвагінації повна обтурація спостерігається вкрай рідко. Однак рефлекторний парез кишечника, відчуття переповнення свідчить про затримку кишкового вмісту. Тому в перші години після початку хвороби може бути акт дефекації, однак згодом розвивається затримка стільця і газів, з'являються тенезми.

10.4.4. Криваві виділення із прямої кишки. Джерелом кровотечі є слизова оболонка інвагінату, тому характер крові, яка виділяється, залежить від його локалізації. В ранні терміни через кілька годин з початку захворювання ця ознака спостерігається при товстокишковій інвагінації. Серед усіх хворих кров'янисті виділення із прямої кишки спостерігаються 2%.

10.4.5. Помірне здуття живота за відсутності ригідності м’язів передньої черевної стінки. Деколи спостерігається западіння правої здухвинної ділянки (симптом Шимон-Джонса).

10.4.6. У черевній порожнині палькується пухлиноподібний утвір. Він є щільноеластичний, з гладкою поверхнею, округлої чи продовгуватої форми, помірно болючий, обмежено рухомий. Важливою деференціальною ознакою, яка допомагає відрізнити інвагінат від справжньої пухлини, є наявність спастичного скорочення його під час пальпації, посилення болю при перистальтиці, а інколи – розправлення та зникнення інвагінату.