Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.09.2019
Размер:
685.57 Кб
Скачать
  1. Генеза абсолютизму в Росії.

Абсолюти́зм (від лат. absolutus — необмежений, самодержавство, абсолютна монархія) — форма правління державою, за якої верховна влада (суверенітет тощо) належить одній особі (царю, імператору, королю тощо), та для якої характерний найвищий ступінь централізації державної влади.

Абсолютизм характеризується тим, що держава досягає такого рівня розвитку, за якого створюється великий бюрократичний апарат влади, посилюються карні органи, формується професійна армія. Діяльність станово-представницьких органів влади майже припиняється або їх розпускають.

Абсолютизм спочатку сприяв розвиткові ремесла та торгівлі, але згодом став гальмом розвитку продуктивних сил. Абсолютизм характеризується утворенням бюрократичного централізованого апарату, введенням постійних податків і постійної найманої армії. Буржуазія, яка виросла у значну силу, революційним шляхом знищила абсолютизм (в Англії в 17 столітті, у Франції у 18 столітті). В Росії абсолютизм був знищений Лютневою буржуазно-демократичною революцією 1917 року.

озвиток царської самодержавної влади досяг свого піку під час царювання Івана IV, що став відомий як Іван Грозний. Іван зміцнив позиції царя до безпрецедентного рівня, продемонструвавши ризикованість необмеженої влада в руках психічно нестабільної особистості. Розумний і енергійний, Іван страждав від нападів параної і депресії, а його правління сповнено актами крайнього насильства.

Завдяки постійній допомозі з групи бояр, Іван почав своє царювання з низкою реформ. У 1550-х, він оприлюднив новий кодекс законів, реорганізував військо та місцеві органи влади. Ці реформи були спрямовані на зміцнення держави в умовах безперервних війн.

  1. Позакласна роботи з історії та методика її проведення.

Завдання ПР:

1. Поглибити та розшириш знання, і отримані учнями на уроках,

2) підвищити інтерес до предмету, можливість формувати вміння працювати і книгою, писати реферати, узагальнювати зібраний матеріал, виступати з доповідями.

Особливості ПР І) ПР мас добровільний характер, можливість організувати учнів за інтересами; розвивати індивідуальні нахили, ініціативу);

2) сприятливі умови для врахування психологічних та вікових особливостей;

3) вчитель відносно вільний у виборі змісту;

4) можливість для формування Інтелектуальних практичних павичок за рахунок елементів дослідницької роботи бібліотеках, музеях;

5) до проведення ПР слід підходи диференційовано (встановити необхідна мінімум справ для всіх учнів) Зв'язок класної і а позакласної роботи - вирішують одні й ті завдання, вивчення історичних фактів поза уроком допомагає глибше засвоювати матеріал уроків

Зміст ПР здійснюються за 2ма напрямками Розширення і поглиблення історичних знань, засвоєних на уроках; вивчення краєзнавчого матеріалу. Також може бути пов'язаний з естетичним вихованням (вивчення мистецтва).

Основні форми ПР

І) За кількісно учнів в) масові вечері, конференція); б) групові (робота гуртка); в) індивідуальні (написання ДОЛОВІДЄЙ, рефераті),

2) За тривалістю; систематичні гуртки, позакласні читання, створення музею; б) епізодичні - екскурсії, зустрічі і цікавими людьми

И середніх класах можна проводити театралізовані вистави, по прочитаним книгам, дискусії, читацькі конференції і а можливі політичні інформації, олімпіади та ін.

Білет №15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]