Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pokhil_Lektsiyi.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
45.22 Mб
Скачать

Тема 4. Основи теорії транспортуючих машин

4.1. Призначення та класифікація транспортного обладнання

Машини та обладнання для переміщення вантажів безперервним потоком і з певним інтервалом називають машинами безперервної дії. Вони займають ведуче місце серед підйомно-транспортного обладнання різного призначення. Характерною особливістю цих машин є те, що їх завантаження і розвантаження відбуваються без зупинки при безперервному русі робочого органу. Ці машини широко застосовуються в ремонтних цехах АТП і на автомобільних заводах при ремонті і складанні автомобілів.

Машини безперервного транспорту можна поділити на три класи: конвеєри, пневматичні та гідравлічні установки. За конструктивними ознаками робочого органу конвеєри поділяють на дві основні групи: з гнучким тяговим органом та без нього.

До конвеєрів з гнучким тяговим органом належать стрічкові та ланцюгові, а без гнучкого тягового органу – гвинтові та роликові. Конвеєри являються технологічним обладнанням при потоковому методі технічного обслуговування і при ремонті автомобілів та їх агрегатів.

На підприємствах автомобільного транспорту застосовують гаражні ланцюгові конвеєри.

За характером руху конвеєри діляться на безперервної і періодичної дії. Конвеєри безперервної дії застосовуються при щоденному обслуговуванні, а періодичної – при всіх видах обслуговування.

За способом передачі дії автомобілю гаражні конвеєри діляться на несучі, ведучі (тягнучі) та штовхаючі.

За розміщенням конвеєри бувають підвісні – над автомобілем та підлогові – під автомобілем.

Конвеєри забезпечують:

  • зменшення забруднення повітря робочої зони;

  • в процесі миття автомобіля конвеєри забезпечують сталу та потрібну (малу) швидкість руху;

  • рух автомобіля в процесі фарбування та сушіння після фарбування.

Несучі конвеєри використовуються в зонах щоденного обслуговування, ведучі – при ТО-1, штовхаючі – при ТО-1 і в малярних віддаленнях.

Класифікація гаражних конвеєрів наведена на рис. 2.1.

Класифікація конвеєрів

Рис. 2.1

Несучі конвеєри (рис. 2.2) представляють собою нескінченний (замкнутий) ланцюг, який рухається по напрямним за допомогою приводної станції. Несучі конвеєри можуть мати одну або дві ланцюгові стрічки.

Несучий конвеєр

а) б)

а – з поздовжнім розміщенням автомобіля; б – з поперечним розміщенням

Рис. 2.2

Автомобіль встановлюється на ланцюги конвеєра колесами або вивішується, спираючись на ланцюги переднім і заднім мостами.

Конвеєри з одним ланцюгом більш прості конструктивно і більш економічні в експлуатації. Автомобіль може встановлюватися на несучий конвеєр поздовжньо (рис. 2.2, а) або поперечно (рис. 2.2, б) його осі. Конвеєри з поперечним розміщенням автомобілів являються найбільш складними і дорогими. Вони застосовуються, як правило, в тих випадках, коли для встановлення конвеєра з поздовжнім розміщенням автомобіля в виробничому приміщенні немає достатнього місця.

Ведучі (тягнучі) конвеєри (рис. 2.2) мають нескінченний (замкнутий) ланцюг, розміщений вздовж потокової лінії обслуговування над автомобілем (рис. 2.3, а) або під автомобілем (рис. 2.3, б).

Ведучий конвеєр

а) б)

а – над автомобілем; б – під автомобілем

Рис. 2.3

Автомобіль приєднується до тягового ланцюга буксирним захватом за передній буксирний крюк і рухається на своїх колесах. В кінці лінії обслуговування захват автоматично від’єднується (розчіплюється) від автомобіля. Цей тип конвеєрів являється одноколійним з поздовжнім напрямом руху автомобіля.

Ведучі конвеєри мають обмежене застосування із-за додаткової затрати ручної праці на перенос захватів на початок лінії і приєднання (зчеплення) автомобіля. При верхньому розміщенні конвеєра перенос захватів не потрібний.

Підвісні конвеєри з верхнім розміщенням тягового ланцюга забезпечують більше переваг при обслуговуванні автомобіля і можуть встановлюватися на міжповерхових перекриттях або над підвалом.

Штовхаючі конвеєри (рис. 2.4) являються найбільш поширеними і застосовуються для переміщення автомобілів за допомогою штовхача або несучого візка. Штовхачі конвеєра передають зусилля автомобілям, впираючись в передній міст (балку) (рис. 2.4, а) або в задній міст (балку) (рис. 2.4, б).

В якості тягового органу в штовхаючих конвеєрах використовується втулково-роликовий ланцюг.

Штовхаючий конвеєр

а) б)

а – з штовхачем під переднім мостом; б – з штовхачем під заднім мостом

Рис. 2.4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]