Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pokhil_Lektsiyi.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
45.22 Mб
Скачать

5.6.3 Каретки

Каретка (рис. 2.20) підвісного конвеєра складається із двох котків 2 з консольними осями і підшипниками, кронштейнів 3, в яких кріпляться осі підшипників і прокладки 4. Кронштейни 3 з’єднують між собою болтами 1 після встановлення у внутрішню ланку 5 розбірного ланцюга.

Виступи 8 кронштейнів жорстко фіксують положення ланки ланцюга; болт 6 з розпірною втулкою 7 забезпечує шарнірне кріплення вантажної підвіски.

Каретка

Рис. 2.20

Каретки бувають робочі (вантажні) – одинарні і траверсні (спарені) і допоміжні – підтримуючі. Робочі каретки призначені для безпосереднього кріплення вантажу. Допоміжні каретки встановлюють між робочими каретками для попередження провисання тягового ланцюга.

Котки кареток безребордні. Профіль обода котка залежить від профілю напрямних, по яких коток пересувається. Ободи котків виконують конічними або сферичними. В сучасних каретках котки встановлюють на підшипниках кочення (рис. 2.21, б, в) або застосовують котки-підшипники (рис. 2.21, а), зовнішнє кільце яких має спеціальний профіль для кочення по полиці двотавра.

Коток-підшипник (рис. 2.21, а) складається із зовнішнього обода котка 3, внутрішнього обода 1, кульок 4 збільшеного діаметра, сепаратора 5, кришки 6 і лабіринтового ущільнення 2. Великий діаметр кульок (12...16 мм) допускає значні навантаження на коток і завдяки збільшеному зазору між кульками і біговою доріжкою підшипник надійно працює навіть в умовах забрудненого мастила. На конвеєрах легкого типу допускається застосування підшипників ковзання із антифрикційних матеріалів. Котки штампують із сталі 40, 45 і 50 з термообробкою обода або відливають із чавуну. Котки-підшипники виготовляють із сталі ШХ15. Можна застосовувати котки із пластмас – полікапролактама і ін.

Котки каретки

а) б) в)

Рис. 2.21

Кронштейни штампують із сталі 40 або відливають із сталі 35Л.

Підшипники кочення котків розраховують по еквівалентному навантаженню на каретку. Фактичні навантаження на каретки визначаються з врахуванням конкретних параметрів для кожного конвеєра. З метою уніфікації при проектуванні конвеєрів застосовують типові каретки серійного виробництва з відомим статичним розрахунковим навантаженням. Для забезпечення працездатності типової каретки необхідна умова

,

(2.50)

де і – розрахункова і максимальна сила на каретці.

У ланцюгових конвеєрів крок каретки повинен бути кратним двом крокам ланцюга із умови кріплення. Для конвеєрів з вертикальними перегинами крок кареток вибирають рівним 4...10 крокам ланцюга, але не більше 800...900 мм.

При більшому кроці підвісок між робочими каретками встановлюють допоміжні каретки для недопущення надмірного провисання ланцюга. У горизонтальних конвеєрах крок кареток можна збільшити до 1200...1600 мм.

5.6.4 Поворотні пристрої

Повороти конвеєра в горизонтальній площині здійснюються за допомогою поворотних пристроїв, в якості яких використовують зірочки, блоки, роликові батареї і напрямні шини. Поворотний пристрій із зірочкою (рис. 2.22) застосовують для розбірних, пластинчастих і інших ланцюгів.

Поворотні зірочки мають 6...13 зубів спеціального профілю і діаметр початкового кола 300...1300 мм. Виготовляють їх литими із сталі 35Л з нормалізацією із сірого чавуну або зварюють із сталі Ст.3.

Поворотний пристрій

Рис. 2.22

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]