Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pokhil_Lektsiyi.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
45.22 Mб
Скачать

5.6 Ведучі підвісні конвеєри. Загальна будова

Підвісні ведучі конвеєри служать для безперервного (періодичного) транспортування автомобілів на власному ходу або агрегатів на візках, що рухаються по підлозі цеху. Автомобіль 1 (рис. 2.18, а) приєднується до тягового ланцюга 2 буксирним захватом 3 за буксирний гак 4 і рухається на своїх колесах 5. Візок 1 (рис. 2.18, б) має вертикальну ведучу штангу 2, яка приєднується до захвату 3, закріпленого на каретці 4. Каретка з’єднана з тяговим ланцюгом 5, який рухається по напрямним (підвісному шляху) 6.

Швидкість руху конвеєрів 0,05...0,75 м/с.

Переваги ведучих підвісних конвеєрів: можливість транспортування вантажів, які мають значну масу (5 т і більше), оскільки сила тяжіння вантажу передається на підлогу, а не на підвісні напрямні; відсутність заглиблень в підлогу приміщення; вільний огляд всього механічного і електричного обладнання; простота зміни траси конвеєра; вільний ввід і вивід пустих і завантажених візків (автомобілів) по всій трасі із сфери дії конвеєра при безперервній його роботі і взаємодії з авто- і електровізками і самохідними вантажниками; порівняно висока швидкість транспортування (до 1 м/с), оскільки відсутня можливість розхитування вантажів; допускають плавні підйоми; спуски (з нахилом до 15%); можливість встановлення на міжповерхових перекриттях або над підвалом.

До недоліків підвісних конвеєрів відносяться: можливість перекидання візків (з значною масою) на похилих ділянках внаслідок верхнього прикладання тягової сили; затрати ручної праці на приєднання візка (зчеплення автомобіля).

5.6.1 Тяговий розрахунок конвеєра

Тяговий розрахунок ведучих підвісних конвеєрів виконується методом послідовного обходу траси конвеєра по контуру (рис. 2.19).

Пронумеруємо точки спряжень, починаючи від точки збігання ланцюга з приводної зірочки до точки набігання (точки 1, 2, 3, 4). Позначимо силу натягу ланцюга у точках 1, 2, 3... відповідно , , ... Найменший натяг ланцюга приймаємо в межах .

Натяг ланцюга в точці 1 буде:

.

(2.48)

Натяги ланцюга в точках 2, 3 і 4 знайдемо аналогічно (2.29):

,

,

.

(2.49)

Тут

,

де – кут буксирного захвату автомобіля, ;

– коефіцієнт опору рухові автомобіля,

,

де і – коефіцієнти тертя кочення відповідно у підшипниках коліс автомобіля і коліс автомобіля о підлогу;

– радіус коліс автомобіля.

Сила натягу буксирного захвата

,

де – тягова сила для переміщення автомобіля,

.

Ведучий підвісний конвеєр

Рис.2.18

Розрахункова схема ведучого конвеєра

Рис.2.19

5.6.2 Тягові елементи конвеєрів

В якості тягового елемента підвісного конвеєра застосовують ланцюги різних типів. Для конвеєрів, розміщених в горизонтальній площині, застосовують ланцюги любого типу: тягові пластинчасті роликові з кроком 65...200 мм і пластинчасті приводні з кроком 25...38 мм. Для просторових конвеєрів застосовують ланцюги з двосторонньою гнучкістю.

Зварні термічно оброблені ланцюги виготовлені із дроту діаметром 9, 11, 13, 14 і 16 мм можуть застосовуватися на конвеєрах легкого типу. На конвеєрах середнього і важкого типів можуть застосовуватися литі або ковані розбірні ланцюги. В конвеєрах легкого типу зарубіжних конструкцій відомо застосування ланцюгів із скловолокна з кульковими шарнірами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]