Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pokhil_Lektsiyi.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
45.22 Mб
Скачать

8.2 Установки для миття автомобілів

Будова, принцип роботи та технічні характеристики установок для миття автомобілів описані в [28].

8.3 Допоміжне обладнання відділень миття автомобілів

Після миття одного автомобіля в воду в середньому попадає 3…5 г масла і бензину та 10…15 кг бруду.

Щоб не забруднювати каналізаційні системи та річки і попередити попадання нафтопродуктів у відкриті водоймища, відділення миття обладнують відстійниками і маслобензоуловлювачами. Принцип дії відстійника і маслобензоуловлювача грунтується на різниці в густині води, бруду, масла і бензину (бруд осідає, а масло і бензин спливає).

Принципіальна схема очищення води показана на рис.3.14: а – відстійник, б – маслобензоуловлювач.

Після миття автомобіля відпрацьована (грязна) вода поступає по трубі 1 в ємність 2. Завислі (замулені) тверді частинки, попадаючи у відстійник, втрачають свою швидкість і осідають на дно. Чиста вода через водозлив 3 стікає по трубі 4 в маслобензоуловлювач під ковпак 5, заповнюючи уловлювач до рівня верхньої кромки водозливу 9, переливаючись через яку

вода тече по трубі 8 в каналізаційну сітку. Масло і бензин внаслідок малої густини (в середньому 0,85) накопичується у верхній частині ковпака, розміщуючись на рівні, який вище рівня води в уловлювачі. Накопичена в горловині ковпака суміш масла і бензину стікає по трубі 6 в ємкість 7, яку періодично опорожняють.

Схема очищення води

Рис.3.14.

По мірі накопичення у відстійнику осадків, його періодично чистять насосами діафрагмового типу, скребковими транспортерами, грейферами і ін.

Можуть використовуватися засоби хімічної очистки води.

Великі витрати води при механізованому митті автомобілів не завжди можна забезпечити. Це обумовлює необхідність повторного використання води.

8.4 Розрахунок необхідного числа установок для миття автомобілів

Визначимо річну програму щоденного обслуговування (ЩО) зони миття автомобілів

(3.55)

де – фактичне число днів роботи автомобіля на лінії; – середньостатичне число автомобілів АТП; – число змін роботи автомобіля на лінії.

Число днів роботи автомобіля на лінії можна визначити так:

(3.56)

де – середньорічний пробіг автомобіля в км; – середньодобовий пробіг автомобіля в км.

Якщо підприємство нове, то згідно рекомендацій НТП =305.

Визначимо відкореговану річну програму ЩО зони миття

(3.57)

де – коефіцієнт корегування річної програми ЩО. Рекомендується приймати =0,4…1,0.

Визначимо добову програму ЩО зони миття:

(3.58)

Програма ЩО зони миття на зміну буде:

(3.59)

де –число змін роботи зони ЩО миття.

Вибираємо тип установки для миття автомобілів, згідно технічних характеристик з раціональною продуктивністю миття автомобілів за годину, витратами води та потужністю електроприводу.

Взначимо число установок для миття автомобілів:

(3.60)

де – продуктивність миття автомобілів за годину (приймається із технічної характеристики установки); – коефіцієнт завантаження установки для миття, =0,8…0,85; – час роботи (тривалість зміни) в годинах зони миття.

Тривалість зміни зони миття приймається в залежності від часу виїзду та часу повернення автомобілів з лінії. Згідно рекомендацій НТП для вантажних автомобілів можна прийняти два варіанти:

або

(3.61)

Згідно НТП час виїзду і час повернення автомобілів з лінії рекомендується приймати в межах 1…3 год. і залежить від середньостатистичного числа автомобілів АТП, їх моделеї та призначення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]