Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pokhil_Lektsiyi.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
45.22 Mб
Скачать

Тема 9. Технічне обслуговування і ремонт технологічного обладнання

9.1 Планово-попереджувальна система то і ремонту

Для забезпечення працездатності технологічного обладнання виконується його технічне обслуговування і ремонт, які мають таку ж мету, як і для автомобіля.

Найбільш часто для обслуговування та ремонту технологічного обладнання використовується планово-попереджувальна система. В цій системі існують такі види обслуговування і ремонту:

  • щоденне обслуговування (ЩО);

  • періодичне технічне обслуговування (ТО);

  • сезонне обслуговування (СО);

  • профілактичний ремонт (ПР);

  • середній ремонт (СР);

  • капітальний ремонт (КР);

Технологічне обладнання, призначене для механізації технологічних процесів ТО і ремонту рухомого складу автомобільного транспорту, являється частиною основних виробничих фондів.

Потреба в технологічному обладнанні для АТП різних розмірів рекомендується табелем технологічного обладнання і спеціалізованого інструменту, в який входять три групи:

  • обладнання загальнотехнічного призначення, яке застосовується в різних галузях народного господарства, в тому числі і на автомобільному транспорті;

  • гаражне обладнання, тобто обладнання, яке використовується тільки при ТО і ремонті автомобілів;

  • нестандартне обладнання.

До першої групи відносяться металорізальні і деревообробні верстати, ковальсько-пресове, кранове і інше обладнання. Металорізальні верстати бувають універсальні, спеціалізовані і спеціальні. В залежності від маси, металорізальні верстати діляться на легкі (масою до 1 т), середні (від 1 до 10 т) і важкі (масою більше 10 т).

По ступені автоматизації металорізальні верстати підрозділяють на автомати та напівавтомати з програмним керуванням. Деревообробні верстати призначені для різання і обробки деревини, сушіння і інших допоміжних робіт. Ковальсько-пресове обладнання – це гідравлічні і механічні преси, висадочні і штамповочні автомати, молоти, ножниці і ін.

Гаражне обладнання призначене для таких основних робіт: миття і чистки, підйомно-транспортних, мастильних, заправочних, контрольно-діагностичних і регулювальних, розбірно-збірних, ремонтних і ін.

По складності конструкції і проведення ТО і ремонту гаражне обладнання ділиться на складне (наприклад, стенд для перевірки гальмівних властивостей), середньої складності (підйомники, маслороздавальні колонки) і нескладне (слюсарно-монтажний інструмент, візки).

9.2 Організація то і ремонту обладнання

Управління технічним станом засобів технічного діагностування включає в себе проведення планових ТО і ремонту, повірку і при необхідності, відновлення метрологічних характеристик до встановлених норм діючою технічною документацією.

При ЩО проводиться візуальний огляд і випробування засобів в роботі, виконання нескладних регулювальних робіт і усунення невеликих несправностей. ЩО не повинно порушувати графік роботи технологічної зони АТП.

При періодичному ТО передбачається виконання типових робіт, які наведені у відповідній документації на конкретну модель засобів технічного діагностування з встановленою періодичністю. Сюди входять: очищення від пилу, регулювальні роботи, перевірка і підтяжка кріпильних з’єднань, мастильні роботи і тому подібне.

Проводиться поглиблена перевірка технічного стану даного механізму, усунення виявлених несправностей. Для механічних засобів періодичне обслуговування включає перевірку функціонування, герметичність пневмо- і гідроприводів, оцінку ступені зносу поверхонь, що труться, підтяжку кріпильних з’єднань, мастильно-заправні роботи і ін.

ТО проводиться також при постановці засобів на довготермінове зберігання і знятті їх з такого зберігання.

При виконанні ТО допускається виконувати різні ремонтні роботи при умові, що їх сумарний обсяг не перевищує 25% обсягу регламентних робіт по ТО. В іншому випадку оформлюється виконання ремонту.

Сезонне обслуговування проводиться при зміні пір року, в більшості випадків весною і осінню.

Профілактичний ремонт виконується для забезпечення і відновлення працездатності окремих елементів і вузлів. Заключним етапом ПР є повірка роботи обладнання.

Середній ремонт виконується для часткового відновлення технічного ресурсу і справності механізму з заміною або відновленням необхідних вузлів. Обсяг робіт СР складає 30…60% обсягу капітального ремонту.

Капітальний ремонт виконується для відновлення справності і близького до повного технічного ресурсу механізму з заміною або відновленням любих його деталей і вузлів, включаючи і базові частини. Ресурс капітально відремонтованого механізму повинен складати не менше 80% ресурсу нового.

Заключною операцією КР механізму є його випробування і повірка.

ТО і ремонт обладнання проводиться на АТП відділом головного механіка і енергетика, згідно графіка, який затверджує головний інженер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]