Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
posibnik_VTP_Revko.doc
Скачиваний:
221
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
27.04 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

Національний університет водного господарства та

природокористування

Кафедра військової підготовки

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до вивчення розділу програми «Військово-технічна підготовка»

студентами кафедри військової підготовки НУВГП

Тема №1: Гусеничні та колісні бази інженерних машин.

Рекомендовано засіданням

кафедри військової підготовки

Протокол №___

від „___”___________2012року

Рівне-2012р.

\

Методичні вказівки до вивчення розділу програми «Військово-технічна підготовка» студентами НУВГП за темою № 1 Гусеничні та колісні бази інженерних машин. ”

/ Ниник Ю.Л., Рівне : НУВГП, 2012. 11 стор.

Упорядник : Ниник Ю.Л., викладач.

Відповідальний за випуск: М.М. Чопик, доцент, завідувач кафедри військової підготовки.

/ Ниник Ю.Л.,

НУВГП,2012./

Тема №1: Гусеничні та колісні бази інженерних машин.

1. Призначення і загальна класифікація базових машин

2. Тактико-технічні дані автомобілів Краз-260Г і ЗІЛ-131 і їх загальна будова

3. Призначення, ТТХ загальна будова МТ-Т (АТ-Т)

1. Призначення і загальна класифікація базових машин

У бойовій діяльності Збройних Сил безупинно підвищується роль автомобільної техніки. Вона, стала основним засобом, що забезпечує оперативну тактичну рухливість військ.

До автомобільної техніки відносяться прийняті на озброєння:

- автомобілі багатоцільового призначення, колісні тягачі: багатоосні спеціальні колісні шасі і багатоосні важкі тягачі; колісної базові шасі, призначені для установки /монтажу/ озброєння, засобів керування і спеціальної техніки: рухливі засоби ремонту і технічного обслуговування автомобільної техніки, умонтовані на колісних шасі;

- гусеничні машини /гусеничні тягачі, транспортери-тягачі і транспортери; базові шасі гусеничних тягачів, транспортерів-тягачів і транспортерів, призначені для установки /монтажу/ озброєння засобів керування і спеціальної техніки; рухливі засоби ремонту і технічного обслуговування автомобільної техніки, змонтовані на гусеничних шасі/;

- трактори, застосовують у якості механічної тяги, установки /монтажу/ спеціальної техніки і допоміжних робіт;

- причепи і напівпричепи.

До бронетанкової техніки відносяться:

- бойові машини - танки, самохідно-артилерійські установки, бронетранспортери й інші броньовані машини, призначені для ведення бою;

- базові машини - бронетанкова техніка, призначена для установки /монтажу/ засобів зв'язку і керування, бойової і допоміжної техніки ракетних, інженерних, хімічних і інших військ;

- допоміжні машини - танкові тягачі, крани й інші машини на базі бронетанкової техніки, призначені для технічного обслуговування, ремонту й евакуації бойових і базових машин, а також мотоцикли.

До інженерної техніки відносяться:

- машини та апаратура для обладнання і подолання загороджень, ведення інженерної розвідки, добування й очищення води, землерийні, дорожні, мостобудівні, лісопильні і вантажопідйомні машини, гусеничні і плаваючі транспортери, а також самохідні пороми, понтонні пороми, танкові мостоукладчики, механізовані мости, буксирні катера; електротехнічні засоби; рухливі засоби обслуговування і ремонту.

Автомобілі, гусеничні тягачі і транспортери широко використовуються в якості бази, на якому монтуються численні види бойової техніки, озброєння, спеціального устаткування і засобів керування військами. Частка спеціальних машин, що несе на собі озброєння, бойову і спеціальну техніку, збільшилася в повоєнний період у мотострілкових і танкових дивізіях із 10 до 30%.

У інженерних військах спеціальні машини складають 50-70% загальної кількості.

В умовах, коли мобільність і маневреність військ на поле бою знаходить вирішальне значення, оснащення армії автомобільною технікою, підтримці її в Постійній бойовій готовності, зміцненню й удосконалюванню технічної служби повинно приділятися виняткова увага.

Автомобілі по своєму призначенню розділяються на вантажні, пасажирські і спеціальні. До вантажного відносять автомобілі для перевезення вантажів, автомобілі-тягачі, до пасажирських - автобуси і легкові автомобілі, до спеціальних -автомобілі, призначені для виконання різноманітних, переважно нетранспортних робіт.

Вантажні автомобілі, причепи і напівпричепи відрізняються по вантажопідйомності, а в залежності від будови кузовів і інших конструктивних особливостей, що визначають характер їх використання, підрозділяються на рухливий склад загального призначення і спеціалізований.

Автомобілі, причепи і напівпричепи загального призначення мають не перекидаючий бортовий кузов і використовуються для перевезення вантажів усіх видів, крім рідких, баз тари.

До спеціалізованого вантажного рухомого складу відносяться автомобілі, причепи і напівпричепи, призначені для перевезення вантажів визначених видів.

Автомобілі-тягачі, призначені для постійної роботи, із причепами і напівпричепами підрозділяються на сідельні автомобілі-тягачі для роботи з напівпричепами та автомобілі-тягачі для роботи з причепами.

Автомобіль-тягач у зчепі з причепом /напівпричепом/ називається автопоїздом. Пасажирські автомобілі місткістю до 8 люд., включаючи водія, відносяться до легкових, понад 8 люд., - до автобусів.

Легкові автомобілі підрозділяються по робочому об'єму циліндрів двигуна в літрах на такі основні класи:

- особо малий - до 1,2 л.

- малий - від 1,2 л. до 1,8 л.

- середній - від 1,8л до 3,5 л.

- великий - вище 3,5 л.

- вищий - не регламентується.

Автобуси підрозділяються по габаритній довжині в метрах, що визначає в залежності від прийнятого планування місткість на такі основні класи:

- особо малий - до 5 м

- малий - від 6,0 до 7,5 м

- середній - від 8,0 до 9,5 м

- великий - від 10,5 до 12,0 м

- особо великий -16,5 м і більше.

По призначенню автобуси підрозділяються на міські /міські і приміські/, місцевого повідомлення /для сільських перевезень/, міжміські і туристичні. До спеціального рухливого складу відносяться спеціалізовані машини для перевезення продуктів /рефрижератори/, хліба, води, палива, збиральні, поливальні, для збирання хліба і т.д.

По ступеню пристосування до роботи в різноманітних дорожніх умовах розрізняють автомобілі звичайної прохідності, призначені для роботи в основному по упоряджених дорогах і підвищеної прохідності, призначені для роботи по невпорядкованим дорогам і по бездоріжжю.

Всі автомобілі по загальному числу коліс і числу ведучих коліс умовно позначають формулою, де перша цифра - число коліс автомобіля, а друга - число ведучих коліс. При цьому, кожне з здвоєних ведучих коліс, рахується за одне песо. Наприклад, 4х2-двохосннй автомобіль з одною ведучою віссю /ГАЗ-53А, 1-1 ЗО/, 6x6- тривісний автомобіль із усіма ведучими осями /ЗІЛ-130, Урал -375 4320/. КРАЗ-255 /260/. 6x4- тривісний автомобіль з двома ведучими осями КАМАЗ-5320/.

По виду споживаного палива і виду двигуна автомобілі розділяють на карбюраторні, дизельні, газогенераторні, газобалонні, електричні /електромобілі/, парові газотурбінні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]