Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pokhil_Lektsiyi.doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
45.22 Mб
Скачать

5.4 Станини конвеєрів

Станини (основи), на яких монтують всі вузли, деталі та механізми конвеєрів, являють собою металеві конструкції, що виготовляють із сталі кутникового профілю або із швелера. Кінцеві частини станини виготовляють у вигляді окремих рам для приводного і натяжного пристроїв, а середню частину, на яку спирається ходова частина конвеєрів, – у вигляді окремих секцій, що складаються із стійок і опорних напрямних (рис. 2.17, а).

В залежності від навантаження стійки встановлюють на відстані 1000...1500 мм одна від другої і закріплюють до підлоги.

Напрямні, по яким рухаються ходові ролики, виготовляють із кутникової сталі; їх прокладають вздовж всієї траси тягового органа, за виключенням ділянок, де ланцюг огинає зірочку. В місцях, де ходові ролики набігають і збігають з напрямних, останні трохи відгинають.

На криволінійних частинах траси конвеєрів поряд з опорними напрямними 1 встановлюють також напрямні контршини 2 (рис. 2.17, б).

Окремі секції конвеєра виготовляють довжиною 4...6 м, а затим з’єднують одну з другою болтами. Привод і натяжний пристрій виконують самостійними зварними металоконструкціями.

Основні вимоги до станини: висока міцність і жорсткість при мінімальній металомісткості, зручність, безпека монтажу і обслуговування конвеєра.

Станини конвеєрів

а – прямолінійна частина; б – криволінійна частина

Рис. 2.17

5.5 Розрахунки несучих конвеєрів

Для розрахунків несучого конвеєра повинні бути задані схема його траси, маса і розміри вантажів, що транспортуються, продуктивність і характеристика умов роботи. Основними розрахунковими параметрами конвеєра є його продуктивність  (шт./год.), швидкість  (м/с), крок робочих органів  (м) і число вантажів (автомобілів, агрегатів) на конвеєрі  (штук).

Крок робочих органів повинен забезпечити вільне встановлення на конвеєрі вантажів найбільшої довжини і мати необхідний зазор між вантажами: при транспортуванні агрегатів і вузлів – 0,5...1 м; при транспортуванні автомобілів – 1...4 м. Крок робочих органів має бути кратним подвоєному кроку ланцюга.

Швидкість конвеєра вибирають в залежності від маси вантажів, заданої продуктивності і способів завантаження і розвантаження конвеєрів. Характерні швидкості конвеєрів наведені в літературних джерелах, вони лежать в межах 0,05...0,5 м/с.

Для технологічних конвеєрів, на яких виконуються виробничі операції, швидкість транспортування визначається ритмом виробництва.

Ритм випуску, тобто час (с), за який один готовий виріб (автомобіль, агрегат) сходить з конвеєра, визначається:

,

(2.43)

де T – число робочих годин в зміні;

– число робочих змін на добу;

– коефіцієнт використання конвеєра за часом, який враховує можливі простої, ;

– коефіцієнт завантаження конвеєра, ;

– число виробів, що випускаються за добу (добова продуктивність), шт./добу.

Час виконання операції на робочому місці при безперервному русі конвеєра:

.

(2.44)

При пульсуючому русі конвеєра, коли технологічні операції виконуються під час його зупинки, буде:

,

(2.45)

де – час, необхідний для пересування конвеєра на одну позицію.

Швидкість безперервного руху конвеєра:

.

(2.46)

Складальні конвеєри мають швидкість 0,01...0,1 м/с, а при пульсуючому русі 0,1...0,15 м/c.

Тяговий розрахунок несучого конвеєра виконується звичайним методом, шляхом послідовного обходу траси конвеєра по контуру, викладеним в п. 2.1.7.

Колову силу на приводній зірочці, потрібну потужність електродвигуна та необхідну силу натягу ланцюгів конвеєра визначаємо відповідно за формулами (2.34), (2.35) та (2.37).

Для конвеєра з двома ланцюгами колова сила на приводній зірочці буде:

.

(2.47)

Розрахункова розривна сила ланцюга визначається за формулою (2.4).

Затим із каталогу вибирають номер ланцюга і його конструкцію. Для вибраного ланцюга виконуються перевірочні розрахунки, викладені в п. 2.1.3.

Конструкції та основні параметри зірочок визначають згідно п. 2.1.4.

Ходові опорні органи (ролики) конструюють та розраховують згідно п. 2.1.5.

Затим вибирають конструкції приводної та натяжної станції і виконують їх розрахунки.

На завершення розрахунків розробляють конструкцію станини (основи) конвеєра і компонують станину з приводною та натяжною станціями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]