Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне процесуальне право С.З, Ільїна.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Нормативні документи :

КПК України. Ст. 15-20,33-42;237-346.

Про додержання судами України процесуального законодавства, яке регламентує судовий розгляд судом кримінальної справи: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 27 грудня 1985 р. № 11 із змінами, внесеними постановою Пленуму від 4 червня 1993 р. № 3.

Про виконання судами України законодавства і постанов Пленуму Верховного Суду України з питань судового розгляду кримінальних справ і постановлення вироку: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 29 червня 1990 р. № 5 із змінами, внесеними постановою Пленуму від 4 червня 1993 р. № 3.

Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя. Постанова Пленуму Верховного Суду України від 01.10.96 р. //Право України. – 1996. – №12.

Про застосування Судами України кримінально-процесуального законодавства, яке регламентує повернення справ на додаткове розслідування: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 25.03.88, - № 3, зі змінами внесеними Постановою Пленуму № 3 від 04.06.93, № 3 від 13.01.95, № 12 від 30.12.97.

Про посилення судового захисту прав та свобод людини і громадянина: Постанова Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.97.

Література

Гальперин И.М. Предание суду. – М. 1965.

Каретников А.Е. Процессуальные основания возвращения уголовного дела к доследованию. – Саратов, 1978.

Побегайло В.Д. Предание суду. – М., 1982.

Грошевий Ю.М. Нове у кримінально-процесуальному законодавстві України. Навчальний посібник для студентів юридичних спеціальностей вищих закладів освіти. Харків, Право – 2002.

Тертишник В.М. Кримінально-процесуальне право України. Підручник. Київ: А.С.К., 2003.

Тема 14

Судовий розгляд і постанова вироку

Семінарське заняття № 1

Питання для обговорення:

1. Судовий розгляд: сутність, завдання і значення.

2. Принципи кримінального судочинства та їх реалізація в стадії судового розгляду.

Семінарське заняття №2

Питання для обговорення:

1. Межі судового розгляду.

2. Учасники судового розгляду і їхній процесуальний статус. Наслідки неявки учасників кримінального процесу в суд.

3. Розпорядок судового засідання. Заходи, які застосовуються до порушника порядку судового засідання.

Загальні положення

1. Зміст стадії судового розгляду – здійснення правосуддя. Тільки суд вправі здійснювати правосуддя, тільки він може визнати винною особу у вчиненні злочину і застосувати до винного покарання відповідно до закону.

Завдання – встановлення об‘єктивної істини, забезпечення правильного застосування закону і т. ін. (див.: завдання кримінального процесу).

Принципи кримінального судочинства ті ж, що і кримінального процесу (див. тему № 3).

2. Межі судового розгляду визначаються пред‘явленим обвинуваченням.

3. Учасники судового розгляду: підсудний; суд; прокурор; захисник; громадський обвинувач і громадський захисник; потерпілий; цивільний позивач і цивільний відповідач та ін. (див. тему “Учасники кримінального процесу”).

4. Судове слідство – частина судового розгляду, в якрому суд і інші учасники процесу досліджують докази, зібрані на попередньому розслідуванні, подані суду учасниками процесу і витребувані з ініціативи суду для правильного вирішення кримінальної справи по суті.

5. Судове слідство – частина судового розгляду, в якому суд і інші учасники процесу досліджують докази, зібрані на попередньому розслідуванні, подані суду учасниками процесу і витребувані з ініціативи суду для правильного вирішення кримінальної справи по суті.

6. Вироки: обвинувальний; виправдувальний.

Оголошують в залі суду. Постановляються в нарадчій кімнаті з дотриманням принципу таємниці наради суддів.

Питання, які вирішуються судом при постановленні вироку, визначені в ст.324 КПК України.