Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне процесуальне право С.З, Ільїна.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

2.Комплексна задача(продовження)

Під час самостійної підготовки повторити процесуальний порядок допиту обвинуваченого. Крім цього, визначитись, які обставини потрібно з’ясувати при допиті Шурупкіна В.П. (письмово зазначити в зошитах).

Завдання:

  1. Обговорення відповідей на поставлені запитання.

  2. Приступити до складання протоколу допиту Шурупкіна В.П. Складання цього документа закінчити в часи самостійної роботи.

Тема 9. Запобіжні заходи -2 год. Комплексна задача(продовження)

Під час самостійної підготовки повторити підстави, умови і процесуальний порядок застосування запобіжних заходів – підписки про невиїзд і взяття під варту.

Повторити підстави і порядок зміни та скасування запобіжного заходу.

Проаналізувати матеріали кримінальної справи № 1313 і визначитись з мірою запобіжного заходу відносно Шурупкіна В.П., враховуючи, що запобіжний захід повинен бути обраний ще 23 вересня коли закінчувався строк затримання підозрюваного.

Робота на занятті:

  1. Розбір структури і змісту процесуальних документів по застосуванню запобіжного заходу щодо Шурупкіна В.П.

  2. Приступити до складання постанови про застосування запобіжного заходу щодо Шурупкіна В.П. Складання цього документа закінчити в години самостійної роботи.

  3. Обговорення складених на попередньому практичному занятті процесуальних документів.

  4. Обговорення відповідей на поставлені запитання. Визначитесь з можливістю і порядком зміни запобіжного заходу Шурупкіну В.П. при умові, що під час знаходження в СІЗО обвинувачений захворів важкою відкритою формою туберкульозу легенів, що потребує складного хірургічного втручання і довготривалого стаціонарного лікування.

  5. Розбір структури і змісту процесуальних документів по оформленню зміни запобіжного заходу обвинуваченому Шурупкіну В.П.

  6. Скласти процесуальні документи по оформленню зміни запобіжного заходу Шурупкіну В.П.

Тема 10. Зупинення і закінчення досудового слідства – 4 год. Практичне заняття 1 (2 год.)

1. Аналіз нормативно-правових актів:

1. Дайте відповідь на запитання:

1) чи є серед норм глав 13 та 19 КПК положення щодо скасування запобіжного заходу у разі зупинення досудового слідства ?

2) чи можна, виходячи зі змісту п.п. 1 та 2 ст. 206 КПК, зупинити досудове слідство у разі, коли не відоме місцезнаходження підозрюваного або коли він тяжко захворів ?

3) чи можна застосувати положення п.п. 1 та 2 ст. 206 КПК за аналогією у випадках коли невідоме місцезнаходження потерпілого або коли він тяжко захворів ?

4) які заходи щодо встановлення особи, яка вчинила злочин, мав на увазі законодавець, конструюючи ст. 209 КПК ?

2. Назвіть випадки, коли кримінальна справа, досудове слідство у якій зупинене, підлягає закриттю ?

2. Вирішення практичних ситуацій:

1. Кривенкові пред’явлено обвинувачення у вчиненні крадіжки у групі з Іваненком. Слідчий обрав щодо Кривенка й Іваненка запобіжний захід - підписку про невиїзд. Але Іваненко, порушуючи обраний щодо нього запобіжний захід, ухилився від слідства, залишивши місце свого постійного проживання, у зв’язку з чим слідчий зупинив провадження у всій справі на підставі п. 1 ч. 1 ст. 206 КПК. Кривенко після зупинення слідства звернувся до слідчого з проханням дозволити від’їзд до родичів у Молдавію, де він збирається перебувати протягом двох місяців. Слідчий заборонив Кривенку залишати місце проживання, пояснивши йому, що хоча слідство у кримінальній справі й зупинене, але запобіжний захід - підписка про невиїзд - продовжує діяти.

Завдання: дайте відповідь на запитання:

1) чи є законним рішення слідчого щодо зупинення провадження у всій кримінальній справі, якщо підстави для зупинення слідства стосуються лише обвинуваченого Іваненка ?

2) чи можна слідчому було би у даній ситуації дозволити Кривенку залишити місце проживання ?

3) чи продовжує діяти запобіжний захід щодо Кривенка у разі зупинення досудового слідства ?

4) чи має право слідчий виділити у окреме провадження кримінальну справу щодо Іваненка, а справу щодо Кривенка направити до суду з обвинувальним висновком ?

2. 10 квітня цього року близько 19 год. неповнолітній Єпіфанов А.В., перебуваючи у парку ім. Шевченка м. Дніпропетровська, на ґрунті особистої неприязні вчинив вбивство Сергеєва О.С. 25 квітня цього року провадження у кримінальній справі зупинено у зв’язку з тяжким захворюванням обвинуваченого. 10 травня цього року слідчим отримані дані про те, що Єпіфанов А.В. вилікувався і перебуває за місцем свого постійного проживання.

Завдання:

1) Прийняти рішення про подальший рух кримінальної справи.

2) Оформити рішення процесуальним документом.