Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кримінальне процесуальне право С.З, Ільїна.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Семінарське заняття Запитання для обговорення:

  1. Суть, завдання і значення стадії порушення кримінальної справи.

  2. Приводи і підстави до порушення кримінальної справи.

  3. Порядок прийому, реєстрації і розгляду заяв і повідомлень про злочини. Перевірка заяв і повідомлень про злочини.

  4. Проблеми доказування в стадії порушення кримінальної справи. Особливості предмету і меж доказування; докази і способи їх збирання.

  5. Процесуальний порядок порушення кримінальної справи. Підстави і порядок відмови в порушенні справи.

Загальні рекомендації

Порушення кримінальної справи – початкова стадія кримінального процесу.

Порушення кримінальної справи – акт застосування права, що відкриває загальну можливість застосування заходів процесуального примусу, провадження слідчих дій.

У стадії порушення кримінальної справи здійснюється прийом, реєстрація, перевірка та вирішення заяв і повідомлень про злочини.

Завдання: прийом; реєстрація; перевірка; вирішення заяв і повідомлень про злочини.

Значення стадії:

  • слугує правовою гарантією захисту громадян і юридичних осіб від невиправданого застосування заходів процесуального примусу;

  • надає права правоохоронним органам здійснювати заходи для виявлення злочинів.

Межі стадії:

  • початок – поява приводу до порушення справи;

  • кінець – ухвала рішення про порушення справи або про відмову в порушенні справи.

Засоби одержання доказів:

  • огляд місця події;

  • отримання пояснень від очевидців, посадових осіб та інших громадян;

  • витребування предметів і документів від громадян, посадових осіб, і одержання доказів, представлених громадянами;

  • проведення ревізії, інвентаризації;

  • проведення контрольних перевірок;

  • проведення оперативно-розшукових дій та ін.

Види прпроцесуальних рішень:

  • постанова про порушення кримінальної справи;

  • постанова про відмову в порушенні кримінальної справи;

  • направлення заяви або повідомлення про злочин за належністю.

              1. Для порушення кримінальної справи необхідні законні приводи (джерела, із яких органи, що порушують кримінальні справи, одержують початкові відомості про злочин) і достатні підстави (фактичні дані, що вказують на наявність ознак злочину).

Привід до порушення кримінальної справи – це передбачене законом джерело одержання правоохоронними органами початкових відомостей про злочин".

Приводи до порушення кримінальної справи – це юридичні факти, що породжують кримінально-процесуальні відношення, які зобов’язують правоохоронні органи розглянути отримані відомості про злочин і прийняти рішення про порушення або про відмову в порушенні кримінальної справи.

  1. Необхідно надати характеристику кожного з названих у законі приводів до порушення справи. Особливу увагу варто приділити безпосередньому виявленню ознак злочину (див. ст. 94 КПК України).

До відповіді на питання про підстави порушення кримінальної справи пропонується для аналізу таке визначення:

Підставою порушення кримінальної справи є наявність достатніх даних, які вказують на те, що протиправне діяння дійсно мало місце, свідчать про наявність у цьому діянні ознак злочину і про відсутність обставин, що виключають провадження в справі".

  1. При розкритті питання необхідно керуватися положеннями закону (ст.95-100 КПК України), а також відомчими нормативними актами, що регламентують порядок прийому, реєстрації, перевірки та вирішення заяв та повідомлень про злочини. Зокрема, при підготовці до відповіді на дане запитання необхідно вивчити: Інструкцію про порядок прийому, обліку, реєстрації і розгляду в органах внутрішніх справ заяв і повідомлень про злочини.

  2. При розгляді питання, в першу чергу, треба визначити і характер пізнавальної діяльності в стадії порушення кримінальної справи; правову природу даної діяльності; її зміст й особливості процесуальної форми. Потім треба проаналізувати окремі елементи структури доказування в цій стадії, розкрити предмет і межі доказування; суб'єкти доказування; засоби доказування (докази); форми і методи збирання, дослідження, перевірки, оцінки й використання доказів. Необхідно скласти логічну схему викладення висновків і аргументів.

  3. Стадія порушення кримінальної справи завершується прийняттям одного з трьох підсумкових рішень: про порушення кримінальної справи або про відмову в порушенні кримінальної справи, направлення заяви або повідомлення за належністю.

Під час розгляду даного питання треба включати розкриття вимог, передбачених законом до дотримання процесуальної форми постанов органів дізнання і слідчого в стадії порушення кримінальної справи.

Необхідно знати порядок повідомлення зацікавленим особам про прийняте рішення, роз'яснення їм права оскаржити прийняте рішення, визначення долі вилучених речових доказів і документів при відмові в порушенні кримінальної справи.

При відповіді на питання семінару студенти можуть використовувати схеми, стенди, слайди, наявні в аудиторії і на кафедрі, а також матеріали архівних кримінальних справ.

Практичне завдання : в процесі самопідготовки вивчити 1-2 архівних кримінальних справи і визначити:

  • привід порушення справи;

  • доведеність наявності ознак злочину;

  • обґрунтованість і законність порушення справи;

  • відповідність постанови про порушення справи вимогам закону.

Результати аналізу кримінальної справи Студенті використовують при висвітленні питань семінару, а також доповідають викладачу на його вимогу.

Обставини, що виключають порушення кримінальної справи – дивися ст.6 КПК України.