Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

Ера Алекса Фергюсона (з 1986 року)

Сер Алекс Фергюсон - головний тренер "Манчестер Юнайтед" з листопада 1986 року

Райан Гиггз, самий титулований гравець в історії англійського футболу

Продовження дод. А

У сезоні 1990/91 "Манчестер Юнайтед" виграв Кубок володарів кубків і Суперкубок Європи. У наступному сезоні клуб дійшов до фіналу Кубку Ліги, і виграв його. Всезоне 1992/93 "Манчестер Юнайтед" виграв чемпіонський титул - уперше з 1967 року. У сезоні 1993/94 "Юнайтед" уперше у своїй історії виграв "дубль": Прем'єр-лігу і Кубок Англії. У сезоні 1995/96 "Юнайтед" знову виграв "дубль". Сезон 1998/99 став найуспішнішим за всю історію клубу: "Манчестер Юнайтед" виграв Прем'єр-лігу, Кубок Англії і Лігу чемпіонів, ставши першим англійським клубом, якому підкорився подібний "требл" в одному сезоні. У фіналі Ліги чемпіонів "Юнайтед" виграв у мюнхенської "Баварії", вирвавши перемогу з рахунком 2:1 в доданий час. Після цієї перемоги Фергюсон був присвячений в лицарі за заслуги перед футболом.

Стадіон Олд Таффорд

UEFA

Розміщення

Дорога імені сера Метта Басбі, Великий Манчестер, Англія

Збудовано

1909

Відкрито

1910

Місткість

75957 мест

Домашня команда

Манчестер Юнайтед

Разміри поля

106 x 69 м

Продовження дод. А

Уболівальники

"Манчестер Юнайтед" вважається найпопулярнішим футбольним клубом у світі з найвищою відвідуваністю домашніх матчів серед усіх європейських клубів. Мережа фан-клубов включає більше 200 офіційно визнаних філій Manchester United Supporters Club (MUSC), розташованих в 24 країнах світу. Для підтримки своєї популярності клуб регулярно подорожує по всьому світу у рамках передсезонної підготовки. За оцінками компанії Deloitte, у "Манчестер Юнайтед" 75 мільйонів уболівальників по всьому світу, тоді як за іншими оцінками цей показник складає 333 млн уболівальників. У 38 з 45 останніх сезонів чемпіонату Англії, починаючи з сезону 1964/65, середня відвідуваність

домашніх матчів "Юнайтед" була найвищою серед усіх футбольних клубів Англії.

Найбільшими об'єднаннями уболівальників клубу є Незалежна асоціація уболівальників "Манчестер Юнайтед", яка має тісні зв'язки з клубом через офіційний форум, і Траст уболівальників "Манчестер Юнайтед".

Глобальний бренд

"Манчестер Юнайтед" є глобальним брендом: згідно з даними звіту 2009 року, назва клубу і пов'язана з ним інтелектуальна власність оцінюється в 329 млн фунтів, а бренд отримав рейтингову оцінку AAA (виключно сильна). У 2010 році журнал Forbes оцінив бренд "Манчестер Юнайтед" в $285 млн. (що склало 16 % від загальної оцінки вартості клубу у розмірі $1,835 млрд.); таким чином, бренд клубу зайняв друге місце в списку 10 найдорожчих брендів спортивних команд, поступившись лідерством лише бейсбольному клубу New York Yankees. Нині клуб займає 3-е місце в списку самих прибуткових клубів, складеному компанією Deloitte (поступаючись лише іспанським грандам "Реалу" і «Барселоні»).

"Юнайтед" став першим англійським футбольним клубом, чиї акції були розміщені на Лондонській фондовій біржі в 1991 році, внаслідок чого клуб

Продовження дод. А

притягнув значний капітал. Бренд клубу також значною мірою підтримували популярні футболісти: одним з найвідоміших з них став Дэвид Бекхэм. Популярність Бекхэма в Азії стала одним з ключових чинників комерційного успіху клубу в цій частині світу.

Високі місця в турнірній таблиці чемпіонату за підсумками сезону гарантують боільшу долю прибутків від продажу прав на телетрансляції. З моменту створення англійської Прем'єр-ліги в 1992 році "Манчестер Юнайтед" отримав найбільшу частку прибутків від British Sky Broadcasting в порівнянні з іншими клубами. "Юнайтед" також регулярно отримує найвищі прибутки від комерційної діяльності в порівнянні з іншими англійськими клубами: так, за підсумками сезону 2005/06, комерційний прибуток клубу склав £51 млн,

порівняно з £42,5 млн прибутку у "Челсі", £39,3 млн у "Ліверпуля", £34 млн у "Арсеналу" і £27,9 млн у "Ньюкасла". У 2002 році "Юнайтед" підписав спонсорську угоду з компанією Nike, що стала мерчандайзинговым оператором клубу.

Для уболівальників клубу діють програми Manchester United Finance і One United, члени яких дістають доступ до ряду товарів і послуг, пов'язаних з клубом. Існує також клубне телебачення - канал MUTV, доступ до якого є платним. Клуб також отримує значні прибутки від спонсорів; окрім компаній Nike і титульного спонсора (їм на даний момент є компанія Aon), до числа клубних спонсорів входять компанії Audi, Budweiser, Betfair, Hublot, Smirnoff, Turkish Airlines, Hi Seoul, aigo, Kumho, Airtel, MTN, STC, Tri Indonesia, Lucozade Sport, Viagogo, Key 103, Globacom. Nike займається мердандайзингом клубної форми; за перші 22 місяці дії спонсорської угоди компанія продала 3,8 млн. футболок з клубною символікою «Юнайтед».

http://ru.wikipedia.org/wiki/MUFC