Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

Уолт дісней

До обрання актора Рейгана президентом США, а Шварценеггера - губернатором Каліфорнії, Уолт Дисней отримав пропозицію балотуватися в мери Лос-Анджелеса. Відповідь мультиплікатора уразила усіх: " Навіщо? Я і так вже король". Не дивно: на кожних без виключення президентських виборах в Штатах в урнах опиняються бюлетені, в яких викреслені усі кандидати і доданий один - Міккі Маус. За мальоване мишеня голосують до 1 відсотка виборців. А починалася легенда в 1923 році, коли двадцятидвохрічний художник попросив у свого дядька у борг 50 доларів, щоб почати власний бізнес. Початкуючий підприємець запропонував повернути борг у вигляді контрольного пакету акцій майбутнього підприємства. Дядько передрік провал і зажадав повернути гроші готівкою. Залишається тільки уявляти, що відчував дядько, дивлячись на легендарний кінобренд "Уолт Дисней представляє" - бренд, співвласником якого він міг стати усього за півсотні

Уолт Дисней, один з найвпливовіших бізнесменів минулого століття, вважається одним з тих, хто зробив найбільший вплив на життя людей в XX столітті. Заснована ним кінокомпанія регулярно входить в список журналу Fortune як одна з кращих компаній, працюючих в області розваг. Досить сказати, що в 1995 році прибуток цієї компанії складав 988 мільйонів доларів.

А почалося усе в далекому 1901 року, коли в сім'ї тесляра і вчительки народився четвертий з п'яти дітей - Уолтер Эліас. Батько своїх дітей не балував, частенько бив, тримав в чорному тілі, тому Уолтер навіть вирішив, що його батько насправді йому не рідний. Від такого життя Уолт втік в 1918 році на фронти Першої світової війни в якості співробітника Червоного Хреста.

Продовження дод. Б

У 1919 році, повернувшись в Америку, Дисней знайшов місце штатного художника, і за зарплату в півсотні доларів малював корів, коней і в'язки сіна для каталогу сільськогосподарського устаткування. Через деякий час він підвищив свій заробіток в три рази, влаштувавшись в компанію по виробництву рекламних мультфільмів. Мимохідь Дисней вивчав методи створення мальованих фільмів і пестував ідею про створення власних мультиплікаційних фільмів. Цю ідею він здійснив в батьківському гаражі, а результати роботи показувалися в місцевих кінотеатрах під назвою laugh - o - grams (буквально - "сміхограми"). Успіх у публіки не приносив успіху фінансового, але і цього вистачило Диснею, щоб відшукати інвесторів і заручитися матеріальною підтримкою. Інвестори запропонували йому контракт на 11 тисяч доларів і дали аванс - 100 доларів. Компанія Laugh була заснована, Дисней відпрацював перший матеріал - серію мультфільмів про фею - і одночасно збанкрутів замовник. Співробітники фірми розбіглися хто куди, а сам Дисней ледве зводив кінці з кінцями. Правда, незабаром він підписав контракт на півтисячі доларів, отримав гроші для зйомки мультика про гігієну порожнини рота, і вклав їх в створення стрічки "Аліса в Країні Чудес". Грошей на завершення роботи не вистачило. Laugh - o - grams була оголошена банкротом. Дисней купив на долари, що залишилися, квиток до Каліфорнії і перебрався до свого дядька Роберта. Дядько віддав йому в оренду гараж, Дисней допрацював декілька серіїв "Аліси в Країні Чудес", які вмить купила кино-дистрибьютер мадам Винклер. За шість серій Дисней отримав рекордні для себе гроші - 9 тисяч доларів. Саме тоді і була заснована фірма Disney Brothers Studio, де компаньйоном Уолтера став його брат Рой, і від долі в якій відмовився дядько.

У 1927 році Дисней закрив проект "Аліса в Країні Чудес" і взявся за створення нового героя - кролика Освальда. За рік кролик побив усі рекорди популярності, а його творець, в результаті скрупульозно продуманої афери, виявився за бортом успіху : права на мультяшного героя йому більше не належали, як і права на кіностудію Walt Disney Brorthers. "Дякувати" слід було

Продовження дод. Б

чоловіка згаданої пані Винклер, яка переоформила на нього укладений ділерський договір з Диснеем. Чоловіка звали Чарльз Минц, це була та сама людина, завдяки якій набула життя кінокомпания Universal Pictures. Минц переманив Диснеївських співробітників, а самому Уолтеру запропонував або працювати на його студії менеджером, або вимітатися. Уолт вибрав другий шлях. Ця історія зробила Диснея обережнішим, а на хвилі відчаю з'явився найзнаменитіший мультяшний герой усіх часів - Міккі Маус. Успіх мишеняти був оглушливим, причому і у прямому розумінні також:

Міккі став першим героєм звукового мультфільму. А озвучував його сам Дисней. В 1932 році Уолт Дисней отримав свого першого "Оскара". Такої нагороди удостоївся мультфільм "Конвалієва симфонія". Впродовж наступних восьми років жодна Церемонія вручення нагород Американської Кіноакадемії не обходилася без Диснея, що отримував чергову нагороду. Всього в активі його компанії - 29 золотих статуеток. Уолт Дисней охоче ділиться десятьма секретами успіху.

1. Надайте кожному членові вашій организации можливість мріяти і творчо розвиватися, щоб здійснювати свої мрії.

2. Відноситеся до своїх клієнтів як до гостей.

3. Твердо дотримуйтеся своїх переконань і принципів.

4. Підтримуйте своїх співробітників, делегуйте їм повноваження і винагороджуйте.

5. Вибудовуйте довготривалі стосунки з ключевыми постачальниками і партнерами.

6. Використовуйте техніку розкадровування (story - boarding) для вирішення проблем планування і комунікацій.

7. Інтенсивні постійні тренінги зміцнюють корпоративну культуру.

8. Приділяйте пильну увагу деталям.

9. Майте сміливість приймати прораховані риски, для того, щоб добитися здійснення нових ідей.

Продовження дод. Б

10. Поєднуйте довгострокове бачення з короткостроковим.

"Велика депресія" підняла Диснея на хвилю ще більшого комерційного успіху. Саме у ці роки Дисней зміг створити штат з відмінних фахівців, і також налагодити випуск краваток, майок, годинників, шапок і ін. із зображенням героїв своїх мультфільмів. Великі проблеми зробили з Диснея великого бізнесмена в роки Другої світової війни. Втрата європейського ринку похитнула засади компанії, а на додаток влаштували страйк власні співробітники. Зрозумівши, що розраховувати він може тільки на себе, Дисней відмовився від мрії створити єдину і рівноправну команду і посилив методи керівництва. Війна, проте, принесла йому урядові замовлення на випуск пропагандистських і учбових військових фільмів. Ці проекти допомогли Диснею виправити фінансове положення. Таким чином, компанія була врятована від розорення. А незабаром Дисней заснував штабквартиру компанії в місті Бербанк, штат Каліфорнія, і тоді ж оснастив виробництво новітньою технікою. У ці ж роки у нього з'явилася ідея створення грандіозного проекту - сімейного парку розваг. Десять років Дисней шукав спонсорів, готових вкласти гроші в проект, вартість якого оцінювалася в 17 мільйонів доларів, і в результаті 1953 рік ознаменувався купівлею ділянки в годині їзди від Лос-Анджелеса. Площа ділянки перевищувала площадь Манхэттена. Тут він планував розмістити новий "Світ Диснея" : розваги, курорти, готелі, мотелі, індустріальні комплекси, аеропорт та ін. Ще через рік на екрани вийшла телепрограма "Диснейленд", що розповідала про будівництво однойменного парку. Глядачі почували себе учасниками будівництва, а Дисней знав, що визначає його приголомшуючу удачу: точне знання ринку і підготовка аудиторії. Він першим додумався об'єднати парк розваг, кіно і телебачення. Випуск щотижневого серіалу на каналі "Эй-Би-си" визначив подальший шлях співіснування Голлівуду і телебачення, а глядачі усієї Америки стежили за появою казкової країни. Сам Дисней, обвинуваченй у відступі від мистецтва на користь бізнесу, говорив: "Я ніколи не називав це мистецтвом. Це шоу-бізнес".

Продовження дод. Б

У 1955 році на відкриття "Диснейленда" приїхали близько тридцяти тисяч чоловік. Ще дев'яносто мільйонів спостерігали за церемонією відкриття по телевізору. Наступним серйозним проектом Диснея став Каліфорнійський Інститут Мистецтв, який був заснований в 1961 році, недалеко від Лос-Анджелеса. Тут вивчалися музика, живопис, театр, скульптура, кінематографія, мода. Декілька років Дисней важко хворів на рак легенів, і помер від цієї хвороби в 1966 році, на 65-му році життя. Після його смерті мультфільми заснованої ним компанії продовжують отримувати "Оскара", а "Дисней-ленди" існують і за межами його рідної країни. Так Дисней затвердив свою місію людини, чиє покликання - дарувати людям щастя, і який сам говорив про себе: «Робити гроші завжди наводило на мене тугу. Я не знаю, що таке поганий настрій. Я - щаслива людина».