Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

Міжтерминальний транспорт

Skytrain

Skytrain сполучає Термінали 1, 2 і 3, усього на його маршруті сім станцій. Існують окремі вагони для транзитних пасажирів і для тих, що летять в або зі Сінгапуру. Система була побудована в 1990-х роках для зв'язку між Терміналами 1 і 2 з поїздами Bombardier CX - 100, в 2006 році була проведена модернізація за технологією Mitsubishi і в 2007 продовжена до Терміналу 3.

Продовження дод. Г

Проїзд безкоштовний і можливий з 5:30 до 2:30 щодня. Між Терміналом 2 і Бюджетним терміналом курсують безкоштовні автобуси. Крім того, безкоштовні автобуси вирушають кожні 20 хвилин в час, коли не працює Skytrain; вони здійснюють рейси між усіма чотирма терміналами.

Зовнішній транспорт

Вхід на станцію MRT в аеропорту Сінгапуру

Між Терміналами 2 і 3 розташована станція, від якої вирушають потяги Mass Rapid Transit. Пряме одноколійне залізничне сполучення з передмістями і західними частинами Сінгапуру було відкрите 8 лютого 2002 року (через Термінал 2). Воно було замінене сучасними шатлами 22 липня 2003 року, проте завантаження на цій ділянці залишилося невеликим в порівнянні з пасажиропотоком з Тампинеса і Пасир Мал. Потрібна кросс-платформенная пересадка на станції Тана-міра (Tanah Merah) для того, щоб можна було скористатися усією мережею MRT. Дорога в передмістя Сінгапуру займає зазвичай 27 хвилин без урахування часу очікування і пересадки.

До відкриття станції MRT основним видом транспорту в і з аеропорту були автобуси. Рейси здійснюють SBS Transit і SMRT Buses, вони вирушають від автобусних станцій, розташованих біля кожного з трьох головних терміналів, а також із станції Бульвар Аеропорт, яка пов'язана з Бюджетним терміналом, проходячи по петлі повз усі термінали.

Стоянки таксі розташовані біля кожного з трьох головних терміналів і біля Бюджетного терміналу.

Продовження дод. Г

Код да Вінчі

Матеріал із Вікіпедії — вільної енциклопедії

Продовження дод. Г

«Код да Вінчі» (англ.The Da Vinci Code) - роман, написаний американським письменником і журналістом Деном Брауном і виданий у 2003 році видавництвом «Random House» «Код да Вінчі» став продовженням іншого популярного роману Брауна 2000 року «Ангели і демони ». Книга стала міжнародним бестселером: вона переведена на 44 мови і видана загальним тиражем більш ніж 60 мільйонів копій. «Код да Вінчі» очолює список бестселерів журналу «Нью-Йорк Таймс», багато хто вважає роман кращою книгою десятиліття. Роман, написаний у жанрі інтелектуального детективного трилера, зміг пробудити широкий інтерес до легенди про Святий Грааль і місце Марії Магдалини в історії християнства.

Продовження дод. Г

Біржовий фондовий ринок

Нью-Йоркська фондова біржа

Тип

Фондова біржа

Розположення

США: Нью-Йорк, штат Нью-Йорк

Координати

40.706667, -74.011389 40°42′24″ с. ш. 74°00′41″ з. д. / 40.706667° с. ш. 74.011389° з. д. (G)

Власник

NYSE Euronext

Ключові фігури

Дункан Нидерауер

Валюта

Долар США

Капіталізація ринку акцій

15 650,8 млрд доларів США (на кінець 2007 року) ▲ 1,5 % (до порпереднього року)

Кількість компаній, що пройшли лістінг

2297

Біржові індекси

NYSE Composite Dow Jones Industrial Average

Продовження дод. Г

Нью-Йоркська Фондова Біржа (NYSE)

У 1700 році, незабаром після ухвалення декларації про Незалежність США, існувало тільки два типи цінних паперів, якими можна було торгувати. Це були облігації уряду, і акції Банку США, першого американського банку.

Ринкові брокери, торговці і аукціонери купували і продавали акції і облігації в офісах і кафе в районі вулиці Wall Street, розташованої в південній частині Манхеттана. Без заздалегідь певного місця і часу торгівлі продавцям і покупцям доводилося шукати один одного, тому потрібно чимало часу, щоб продати або купити акції. Все змінилося 17 травня 1792, коли двадцять чотири брокера, які торгували цінними паперами на Wall Street, підписали угоду торгувати тільки один з одним. Воно отримало назву "Угода під платаном", оскільки була підписана під Платановою деревом у районі вулиці Wall Street, де неформально зустрічалися брокери. Це угода дала імпульс для створення сьогоднішньої Нью-Йоркської Фондовій Біржі.

У 1971 році NYSE була зареєстрована як некомерційна організація. Вона управляється Радою Директорів, що складається з 26 осіб: голова, президент, 12 представників від громадськості і 12 представників від професійних учасників ринку цінних паперів. Нью-Йоркська Фондова біржа є світовим лідером на ринку акцій. Тут зосереджено істотно більше капіталу ніж на інших біржах.

Членство на біржі

До 1817 року на Нью-Йоркській Фондовій Біржі проводилися операції з акціями 30 компаній. Кожен день голова ради директорів оголошував весь список торгованих акцій.

З відкриттям торгів брокери виставляли ціни на купівлю і на продаж акцій зі своїх, суворо кожному відведених, місць в операційному залі біржі. На сьогоднішній день більша частина з 1366 місць знаходиться у власності у великих фінансових фірм і фахівців. У далекому 1800 місце коштувало 25 $, а двісті років по тому - більш ніж $ 2 млн.

Продовження дод. Г

Лістинг на NYSE

NYSE - найбільша у світі фондова біржа. Фактично кожна велика американська компанія пройшла там лістинг. Лістинг - це включення акцій компанії в котирувальні листи. Лістинг на NYSE дає компаніям доступ до значних фінансових джерел. Лістинг на Нью-Йоркській Фондовій Біржі пройшли більше 2800 компаній, з них близько 450 - іноземні компанії з 53 країн. Компанії, що пройшли лістинг включають в себе, як більш надійні, стабільні компанії, так звані "Блакитні фішки", так і молоді, які швидко розвиваються. Нові компанії потрапляють у котирувальні аркуші після публічного розміщення своїх акцій на біржі (initial public offering - IPO). Для проходження лістингу компанії повинні відповідати жорстким фінансовим і правовим вимогам біржі. Компанії, що пройшли лістинг, повинні платити членські внески. В даний час котирувальний лист NYSE поповнюється багато в чому за рахунок включення в лістинг акцій іноземних компаній.

Торговий майданчик

Торговий майданчик являє собою вулик, в якому не припиняється рух, учасники ринку збираються навколо табло з котируваннями, виставляючи заявки на купівлю та продаж.

Професіонали ринку, користуючись сучасними технологіями, розподіляють ордери покупців і продавців для визначення ціни акції згідно із законом попиту і пропозиції.

Дві ключові позиції дозволяють робити покупки або продажу в операційному залі біржі. Це позиція брокера залу та спеціаліста.

Брокери залу

Брокери залу поділяються на брокерів, що працюють на брокерські будинки, і незалежних брокерів. І ті, і інші працюють тільки з інституційними клієнтами. Фізичні особи можуть здійснювати операції на біржі через брокерів брокерського будинку. Ці брокери виступають в ролі "фінансових

Продовження дод. Г

консультантів" і для здійснення своєї діяльності вони повинні мати ліцензію, здати кваліфікаційний іспит і бути зареєстрованими на NYSE і в Комісії з цінних паперів і бірж. Заявки інвестора пересилаються з головного офісу брокерського будинку брокерам залу через складні електронні комунікаційні та процесингові системи.

Фахівці

Це професійні учасники ринку цінних паперів, які збирають у себе всі заявки брокерів залу на покупку і продаж певних акцій. Кожна акція обслуговується фахівцем, який діє, як аукціонер і перебуває в певному місці в операційному залі біржі, яке називається торговий пост. Всі брокери - покупці і продавці по кожній акції збираються навколо відповідного торгового посту. Брокери голосно викрикують свої заявки - конкуренція заявок визначає ціну.

Кількість акцій, що торгуються одним фахівцем, залежить від загальної активності на ринку. Над торговим постом перебуває дисплей, на якому можна подивитися різну інформацію по акціях, що торгуються на цьому торговому посту.

Близько 95% заявок на покупку або продаж акцій направляються безпосередньо на торговий пост. Однак це лише 65% від усього обсягу угод. Інші 35% угод відбуваються в результаті виконання всього 5% заявок, які надходять на торговий пост від брокерів залу, які знаходяться біля торгового поста з метою отримати від фахівця найкращу ціну на акцію.

Фахівці виконують чотири основні функції:

1. Аукціонер. На початку торгової сесії фахівець оголошує ринкові ціни по кожній акції. Вони засновані на співвідношенні попиту та пропозиції. Протягом дня спеціаліст збирає заявки на купівлю та продаж акцій, діючи як аукціонер.

2. Агент. Фахівець виконує всі заявки, які прийшли через електронні системи та заявки, які надійшли від брокерів.

Продовження дод. Г

3. Спостерігач. Фахівець стежить за тим, щоб торгівля по акціях проходила плавно, без різких коливань цін.

4. Дилер. Якщо ордерів на покупку значно більше, ніж ордерів на продаж, або навпаки, фахівець може вступити в торги, використовуючи гроші або акції своєї компанії. Він купує або продає проти тренда до тих пір, поки попит і пропозиція не збалансуються.

Робота приватних осіб на ринку акцій

Близько 80 млн. американців вкладають свої заощадження в акції. Цей ринок історично забезпечував найвищу прибутковість на інвестиції в довгостроковій перспективі.

Для роботи з акціями інвестор відкриває рахунок в брокерській компанії і починає проводити торгові операції - через Інтернет або по телефону. Зайшовши на свій торговий рахунок через Інтернет, інвестор може бачити список акцій, що торгуються на біржі і ціни на них. Прийнявши рішення про купівлю / продаж тієї чи іншої акції, інвестор надсилає наказ (ордер) своєму брокеру, який у свою чергу пересилає його на біржу.

Існує кілька типів ордерів:

- Ринкові ордери. Дають можливість здійснити операцію купівлі / продажу акцій за поточною ринковою ціною. Інвестор робить заявку брокерові купити або продати "по ринку";

- Лімітні ордери. У цих ордерах ціни відрізняються від поточних ринкових цін. Інвестор виставляє ту ціну, за якою він хотів би купити / продати акції. На відміну від ринкових ордерів, які виконуються одразу ж після виставляння, лімітні ордери можуть і не здійснитися - ціна акції може не дійти до того рівня, який вказаний в ордері. Лімітні ордери можуть бути денними і "до скасування" (GTC). Денні діють тільки протягом торгової сесії. Суть ордерів "до скасування" полягає в самій назві ордера;

- Стоп ордери. Стоп ордер на покупку стає ринковим ордером, коли ціна останньої угоди по акції порівнюється або перевищує ціну ордера. Стоп ордер

Продовження дод. Г

на продаж стає ринковим, коли ціна останньої угоди по акції дорівнює ціні ордера або нижче її. Одним із способів отримання котирувань протягом дня є перегляд тікерів акцій через Інтернет. Тікер представляє короткий символьне позначення акції.

Система безпеки на NYSE

Уявіть таку ситуацію: у однієї людини, назвемо його Джоном, є друг, який працює юристом в компанії А. Цей друг знає, що компанія збирається придбати великий пакет акцій однієї харчової компанії, і говорить про це Джону. Джон відразу дзвонить своєму брокерові і купує велику кількість акцій харчової компанії. Через деякий час, новина про покупку компанією А великого пакета акцій харчової компанії озвучується в пресі і ціна на акцію відразу ж зростає, і Джон отримує великий прибуток. Джим купує акції на підставі "інсайдерської інформації" - інформації, яка не доступна всім. Торгівля на основі інсайдерської інформації є незаконною, але як їй запобігти? Для цього існують спеціальні служби контролю, призначені для виявлення, розслідування та покарання незаконних дій учасників торгівлі, в тому числі торгівлі "на інсайда". Зокрема, служба нагляду за ринком Нью-Йоркської фондової біржі займається розслідуванням незвичайних торгових ситуацій - випадків торгівлі з використанням інсайдерської інформації, порушення правил проведення торгів, правил звітності та ін.

Купівля великої кількості акцій перед тим, як ціна на акцію сильно зросла, одразу фіксується системою спостереження за торгами. Проводиться розслідування на предмет зв'язку людей, що брали участь в операції, з компанією, чиї акції були куплені, або з людьми, пов'язаними з цією компанією. Виявлення недобросовісних учасників ринку є одним із завдань біржі як саморегулюючої організації. Ніхто так жорстко і грунтовно не регулює себе, як фондовий ринок. Жорсткі стандарти та вимоги для професійних учасників торгів, розгалужена система регулюючих служб - усе це заходи контролю над діяльністю учасників. Захист і підтримка цілісності ринку досягається

Продовження дод. Г

спільними зусиллями чотирьох ключових груп, які разом утворюють те, що на фондовому ринку називають регулюючої пірамідою. Вона складається з наступних організацій:

1. Конгрес США. Конгрес висуває членів до Комісії з Цінних Паперів і Бірж і відповідає за її ефективне функціонування. Також він відповідає за законодавчу діяльність на ринку цінних паперів і за утворення таких нових організацій на фондовому ринку, як "Організація захисту інвесторів на фондовому ринку".

2. Комісія з цінних паперів та Бірж. Федеральне агентство, створене відповідно до закону про Ринку Цінних Паперів від 1934 року. Закон встановлює обов'язкову реєстрацію нових випусків акцій своєчасно і у встановленій формі. Комісія з цінних паперів та Бірж є наглядовим органом над усіма національними інвестиційними компаніями, брокерськими фірмами та іншими організаціями, що працюють на ринку цінних паперів. Комісія рекомендує Конгресу прийняття нових законодавчих актів, спрямованих на регулювання і захист фондового ринку. Порушники правил і стандартів Комісії суворо караються - штрафуються, позбавляються ліцензії, а також позбавляються членства на біржі.

3. NYSE і інші саморегульовані організації. Нью-Йоркська фондова біржа - це саморегульована організцією, більше третини співробітників якої займаються саме питаннями стандартизації та регулювання ринку цінних паперів. NYSE розробила і опублікувала більше 1000 сторінок правил і стандартів, які виконуються всіма учасниками торгів на NYSE.

4. Індивідуальні брокерські фірми. Цей рівень піраміди складається з більш ніж 400 брокерських фірм, які є членами NYSE. Ці фірми купують і продають акції для клієнтів по всьому світу, гарантуючи високий професіоналізм своїх співробітників і відповідність суворим стандартам.

Продовження дод. Г

Індекс

Індекс цінних паперів - це показник, значення якого грунтується на цінах певної групи акцій, зростання або падіння індексу відображає зміну цін акцій, що входять в індекс. Ситуація на ринку цінних паперів відображається в різних індексах. Не існує єдиного індексу, який може розповісти інвестору все, що він хоче знати.

Найбільш відомі наступні фондові індекси: Dow Jones Industrial Average, який розраховується за цінами 30 компаній "блакитних фішок"; Standard & Poor's 500 (S & P 500), який відображає ціни акцій 500 найбільших компаній, NYSE Composite Index, що включає всі звичайні акції, що торгуються на NYSE. NYSE Composite Index є головним індикатором, який відображає ситуацію на біржі. Він також доповнюється різними індексами окремо взятих галузей.

Річні звіти

Більш складну інформацію про фінансовий стан окремої компанії можна отримати річних звітів. Кожна компанія, що пройшла лістинг на NYSE зобов'язана відправляти річні звіти своїм акціонерам. Ті, хто не володіє акціями, може отримати звіт при зверненні в компанію або знайти основні дані в інформаційних джерелах. Річний звіт включає:

- Баланс компанії: включає перелік активів і пасивів, відображає фінансовий стан компанії на певну дату. Порівнюючи дані за кінець поточного року з відповідними даними за попередній рік, інвестор може побачити зміни і спробувати зрозуміти, що з себе представляє компанія і які її перспективи. У першій частині балансу відбиті всі активи компанії, у другій частині відображено зобов'язання (пасиви) компанії. Сума активів повинна дорівнювати сумі пасивів.

- Звіт про прибутки та збитки: на відміну від балансу, який показує фінансовий стан компанії на конкретну дату, звіт про прибутки і збитки дозволяє бачити динаміку фінансових змін. Він відображає фінансовий стан компанії за різні періоди, місяць, квартал або навіть кілька років. Звіт показує

Продовження дод. Г

сукупний дохід за вирахуванням витрат і дозволяє побачити, скільки коштів

було вкладено у розвиток компанії. Із звіту про прибутки та збитки інвестор може зрозуміти, витрачає чи компанія більше ніж отримує і який обсяг вкладень в розвиток.

- Звіт про фінансовий стан: у цьому звіті відображаються зміни в оборотному капіталі компанії за період часу і напрями витрачання цих коштів. - Аудиторський висновок: річна звітність компанії включає аудиторський висновок, який служить підтвердженням правильності бухгалтерської звітності та її відповідності правовим та бухгалтерським нормам.

Фінансове планування і інвестиційна стратегія.

Перед інвестуванням грошей необхідно оцінити своє фінансове положення, визначити цілі інвестування і розробити інвестиційний план. Визначити для себе, що ви хочете: повільний, але постійне зростання доходу або швидке зростання доходів, пов'язаний завжди з високими ризиками.Більшість інвесторів прагнуть сформувати збалансований портфель цінних паперів, що складається з комбінації різних цінних паперів: прибуткових акцій, "блакитних фішок", швидкозростаючих акцій. Ваша здатність приймати на себе ризик - це вирішальний фактор у визначенні вашої інвестиційної стратегії. Чим менший ризик, тим менше буде дохід і навпаки.

Типи акцій

Існує п'ять основних типів акцій залежно від можливого способу отримання доходу по них:

1. Прибуткові акції: з них виплачуються великі дивіденди, що може бути використано як джерело формування доходу без продажу акції, ціна на акцію зазвичай не росте дуже швидко.

2. Блакитні фішки: акції солідних і надійних компаній з довгою історією поступового зростання і стабільності. За цим акціям виплачуються низькі, але регулярні дивіденди.

Продовження дод. Г

3. Зростаючі акції: акції молодих заповзятливих компаній з вищими темпами зростання, ніж темпи зростання галузі. За цим акціям зазвичай низькі дивіденди (або їх взагалі не виплачують), оскільки компанії потрібна вся її прибуток для фінансування витрат.

4. Циклічні акції: акції компаній, які знаходяться під впливом економічних трендів. Ціни на ці акції йдуть вниз протягом періоду рецесії і ростуть період економічного підйому.

5. Захисні акції: протилежні циклічним акціях. Включають акції компаній, що виробляють основні продукти та послуги (харчові, фармацевтичні, страхові компанії). Курс цих акцій найменше схильний до зниження в періоди економічних спадів.

Mutual Funds

Найбільш поширений спосіб інвестування в ринок цінних паперів - це інвестування в паї взаємних фондів. Взаємний фонд збирає гроші з усіх клієнтів фонду і купує на них різні акції. Ризик збитків і прибуток від покупки цих акцій розділена між всіма клієнтами фонду. Це один із способів для інвесторів диверсифікувати свій ризик і володіти великою кількістю цінних паперів, не володіючи великими коштами. Існує безліч різних типів Mutual Funds, індексні фонди, галузеві фонди і т.ін.

Продовження дод. Г

Лондонська фондова біржа

Матеріал из Вікіпедії — вільної енциклопедії

Розміщення

Лондон, Велика Британія

Координати

51.515278, -0.1 51°30′55″ с. ш. 0°06′00″ з. д. / 51.515278° с. ш. 0.1° з. д. (G)

Ключові фігури

Клара Фьорс (CEO)

Валюта

Фунт стерлингів

Веб-сайт

londonstockexchange.com

Лондонська фондова біржа (англ. London Stock Exchange, скорочено LSE) - одна з найбільших і найстарших бірж Європи і один з найбільш відомих світових ринків цінних паперів.

Офіційно заснована в 1801, однак фактично її історія почалася в 1570, коли королівський фінансовий агент і радник Томас Грешем побудував Королівську біржу на власні гроші.

Лондонська біржа є сама акціонерним товариством, чиї акції на ній же і обертаються. Ринок акцій на лондонській біржі ділиться на: основний (англ. main, official), куди допускаються компанії, які відповідають вимогам. Управління з фінансового регулювання і нагляду Великобританії (англ. The Financial Services Authority (FSA), і альтернативний (англ. Alternative

Продовження дод. Г

Investments Market, AIM), з менш жорсткими вимогами, призначений для молодих, по більшій частині інноваційних компаній.

Лондонська фондова біржа вважається самою інтернаціональною - на неї припадає близько 50 відсотків міжнародної торгівлі акціями. У 2004 році там мали лістинг 340 іноземних компаній з 60 країн світу, а обсяг торгів акціями іноземних емітентів становив $ 2229 млрд. Всього ж на території Сполученого Королівства розташовуються 22 фондові біржі (найбільші з яких - у Лондоні, Ліверпулі, Глазго і Бірмінгемі).

Токійська фондова біржа та її індекси

Токійська фондова біржа була заснована порівняно недавно, якщо врахувати інші світові біржі. Біржа була заснована в 1878 році. Це неприбуткова організація. Біржа має великими правами в області самоврядування і є юридичною особою. Токійська фондова біржа входить у Федерацію фондових бірж Азії та Океанії.

Члени Біржі:

- Регулярні члени (компанії по цінних паперах, які можуть здійснювати операції за свій рахунок і за рахунок клієнта);

- Сайторі члени (компанії-посередники з цінних паперів);

- Спеціальні члени (компанії, що зв'язують біржові ринки);

- Інші члени;

- Небанківські компанії по цінних паперах.

Продовження дод. Г

Токійська фондова біржа займає друге місце за ринковою капіталізацією. Перше місце, як відомо, у Нью-Йоркській фондовій біржі. На біржі торгується

близько 2300 цінних паперів японських компаній і більше 30 паперів закордонних компаній. Частка біржового обороту Токійської фондової біржі становить 80% від біржового обороту Японії.

Інституційні власники цінних паперів є основними покупцями та продавцями на біржі. Індивідуальні власники мають 20% звертаються на біржі акцій, а 80% належить різним фінансовим установам. У 2005 році Токійська фондова біржа посіла друге місце у світовій класифікації. До складу біржі увійшли 2500 компаній.

Історія Токійської фондової біржі

У травні 1878 року в Токіо було відкрито перший будинок фондової біржі. До початку Другої світової війни в Японії працювало 11 бірж. У 1943 році біржі були об'єднані в одну біржу на базі Токійської фондової біржі. У період з 1983 року по 1990 рік Токійська фондова біржа була першою у світі за ринковою капіталізацією розміщених на ній компаній. З 30 квітня 1990 торгівля на Токійській біржі перейшла на електронний ринок.

Фондові індекси

Вартість цінних паперів, які торгуються на Токійській фондовій біржі, перевищує 5 трлн. доларів США. Основні показники стану фондової біржі - головні індекси - NIKKEI 225 і TOPIX. NIKKEI 225 розраховується як середнє зважене значення цін акцій 225 найбільших активно-торгуються компаній Токійської фондової біржі.

Індекс TOPIX розраховується Токійської фондової біржею.

Позабіржовий фондовий ринок

Продовження дод. Г

NASDAQ

Матеріал із Вікіпедії — вільної енциклопедії

Nasdaq

Тип

Публічна компанія

Лістинг на біржі

NASDAQ: NDAQ більше 3200 компаній

Рік заснування

1971

Розміщення

Нью-Йорк, США

Ключові фігури

Роберт Грейфелд (президент та виконавчий директор)

Операційний прибуток

▲$180,3 млн. (I півріччя 2007)

Чистий прибуток

▲$74,4 млн. (I півріччя 2007)

Веб-сайт

nasdaq.com

NASDAQ (скор. від англ. National Association of Securities Dealers Automated Quotation - Автоматизовані котирування Національної асоціації дилерів з цінних паперів) - американський позабіржовий ринок, що спеціалізується на акціях високотехнологічних компаній (виробництво електроніки, програмного забезпечення тощо). Одна з трьох основних фондових бірж США (поряд з NYSE і AMEX), є підрозділом NASD, контролюється SEC. Власник біржі - американська компанія NASDAQ OMX Group. Крім NASDAQ, їй належать ще 8 європейських бірж.

Заснована 5 лютого 1971 року. Назва походить від автоматичної системи одержання котирувань, що поклала початок біржі. На даний момент на NASDAQ торгують акціями більше 3200 компаній.

Продовження дод. Г

Історія біржі

Будівля біржі на Таймс Сквер.

Передісторія NASD

У 1938 році Конгресом США був прийнятий документ, який отримав назву «Акт Мелоні» (Maloney Act). Цей акт зобов'язав всіх брокерів, які не є членами будь-якої біржі (яких значно більше, ніж брокерів-членів бірж), приєднатися до SRO, яка буде відповідальна за регулювання позабіржового ринку. Наступного року така SRO (Self-Regulatory Organization) була сформована. Вона була названа National Association of Securities Dealers, або скорочено NASD - Національна асоціація дилерів цінних паперів. NASD зобов'язана:

• приймати правила та процедури з метою запобігання шахрайських і маніпулятивних дій;

• робити все можливе для попередження порушень її членами законодавства про цінні папери, норм чи правил самої NASD;

• підтримувати чесні та однакові для всіх принципи торгівлі;

• захищати інтереси інвесторів і публіки.

Поява NASDAQ

У 1968 році з ініціативи Конгресу США Комісія з цінних паперів і бірж провела спеціальне дослідження з приводу «незадовільного стану позабіржового ринку цінних паперів». Справа в тому, що фінансова звітність по компаніях найчастіше була відсутня або публікувалася нерегулярно, а сам

Продовження дод. Г

позабіржовий ринок, незважаючи на досить високі прибутки, мав низьку ліквідність. За результатами розслідування, проведеного комісією, Національної асоціації торговців цінними паперами (NASD) була доручена систематизація та автоматизація всього роздрібного ринку цінних паперів.

Саме наприкінці 60-х років почався активний розвиток комп'ютерних технологій, які дозволили вирішити це завдання. У результаті була створена позабіржова електронна система торгівлі цінними паперами NASD Automated Quotations (NASDAQ). Перші угоди на біржі NASDAQ були укладені 8 лютого 1971 року.

Спочатку NASDAQ являв собою лише інформаційну базу, «дошку оголошень», у якій транслювалися усереднені, а потім кращі котирування дилерів позабіржового ринку.

Розвиток біржі

У 1982 році акції американських компаній, що відповідають більш високим вимогам лістингу, були виділені в NASDAQ National Market (NNM). Перш за все, це було зроблено для відсіювання дрібних компаній, які прагнуть увійти в лістинг системи (а їх було дуже багато). Для здійснення даної мети вимоги для участі компаній в діяльності на National Market були посилені. Тільки в 1990 році оформилася друга група акцій, що представляють компанії з невеликою капіталізацією (близько 40% від загального числа компаній), - Nasdaq Small Cap Market (SCM).

У 1984 році на біржі почала працювати система виконання малих ордерів - Small Order Execution System (SOES). Ця система дала можливість виконувати

ордери маленького обсягу проти кращих котирувань маркет-мейкерів, що серйозно розширило торговельні можливості. У 1990 році була запущена торгова система SelectNet, яка розширила можливості для знаходження та виконання угод за найкращою ціною і більшого обсягу, ніж можливі за допомогою SOES.

Продовження дод. Г

Функціонування біржі

Будівля біржі на Таймс Сквер.

Схема торгівлі

Схема, за якою ведеться торгівля на біржі NASDAQ, відрізняється від традиційної біржової. Кілька маркетмейкерів тут змагаються за виконання ордера клієнта. На даний момент на біржі їх близько шестисот. Основна функція маркет-мейкера в NASDAQ (так само, як і в NYSE) - безперервне виставлення котирувань і підтримка ліквідності по певній групі акцій під час торгівлі. Тобто, маркетмейкер зобов'язаний виконати надійшов ордер клієнта за рахунок власних резервів у випадку відсутності на ринку відповідного протилежного ордера. Деякі маркетмейкери підтримують кілька сотень акцій,

інші - кілька тисяч. У результаті, в середньому, по одному виду акцій ліквідність підтримують чотирнадцять маркет-мейкерів, а за іншими - до п'ятдесяти. Котирування системи NASDAQ по даній акції - результат зіставлення котирувань, що надаються маркетмейкерами і альтернативними торговельними системами.

Продовження дод. Г

Ринки NASDAQ

NASDAQ National Market (NNM)

NASDAQ National Market (NNM) - ринок для найбільш активно торгуються на біржі NASDAQ цінних паперів найбільших компаній-емітентів. Ринок був виділений в 1982 році. Зараз на ньому звертається більше 4000 цінних паперів. Для отримання лістингу на NASDAQ National Market компанія повинна відповідати жорстким критеріям фінансового становища, капіталізації та корпоративного управління.

NASDAQ Nasdaq Small Cap Market (SCM)

The Nasdaq Small Cap Market - ринок NASDAQ для акцій компаній малої капіталізації. У лістинг SCM входить більше 1000 цінних паперів.

Комп'ютерні торговельні системи

SOES

SOES (Small Order Execution System) - це система виконання дрібних ордерів. SOES була призначена для денних трейдерів, які торгують на ринку NASDAQ пакетами до 1000 акцій. Вона дозволяла дрібним інвесторам отримати доступ до системи Nasdaq і її маркет-мейкерів. Система була запущена після біржового краху 1987 року. Її головним завданням було забезпечення ліквідності ринку для звичайних інвесторів. SOES дозволяла індивідуальним інвесторам здійснювати операції з акціями NASDAQ з інституційними інвесторами, які постійно виставляють по цих акціях свої котирування на купівлю / продаж.

Участь маркетмейкерів в SOES по всіх акціях Nasdaq стало обов'язковим у 1988 році. Причиною цього стало те, що під час біржової кризи 1987 року

безліч дрібних інвесторів не змогли отримати доступ до котирувань маркет-мейкерів. До цього моменту брокерам для виконання клієнтських ордерів доводилося дзвонити маркетмейкером по телефону, а оскільки під час біржової кризи додзвонитися до маркетмейкерів було практично неможливо, багато

Продовження дод. Г

клієнтські ордери залишилися без виконання. Система SOES повинна була забезпечити для індивідуальних клієнтів доступ на ринок Nasdaq, а значить - зміцнити до нього довіру.

На даний момент система SOES на біржі не використовується.

SelectNet

У 1988 році на біржі NASDAQ була введена в експлуатацію система підтвердження угод (Order Confirmation Transaction service - OCT). Система дозволяла позбавитися від проблем передачі ордери по телефону і постановки ордера в хвилини швидкого руху ринку. Тепер ордери передаються електронно через OCT, і при наявності зустрічної заявки виконуються автоматично. У 1990 році OCT була перейменована в SelectNet. У цей період розширилися можливості проведення переговорів між продавцем і покупцем, а також з'явилася можливість направляти ордер всім маркетмейкером одночасно. SuperMontage - нова система відображення котирувань руху ордерів. Вона офіційно була запущена в дію 7 жовтня 2003 року в Європі, а 14 жовтня 2003 і в США. Система SuperMontage змінила застарілу платформу SuperSoes і на даний момент служить для торгівлі акціями NASDAQ National Market і Nasdaq Small Cap Market. Крім того, SuperMontage забезпечує доступ до торгівлі акціями, що звертаються на інших біржах США.

Загальні відомості

Як і будь-яка інша торговельна система, біржа NASDAQ має ряд своїх індексів ділової активності. На даний момент на NASDAQ котируються акції не тільки високотехнологічних компаній, тому виникла ціла система індексів, кожний з яких відображає ситуацію у відповідній галузі економіки. Зараз існує

тринадцять таких індексів, в основі яких лежать котирування цінних паперів, що торгуються в електронній системі NASDAQ.

Продовження дод. Г

Nasdaq Composite Index

Індекс високотехнологічних компаній NASDAQ Composite досяг свого піку в березні 2000 року, після чого відбулося обвальне падіння Nasdaq Composite Index - це зведений індекс NASDAQ. Він включає в себе більше п'яти тисяч компаній (як американських, так і іноземних), які входять до лістингу NASDAQ. Акції будь-якої з них впливають на індекс пропорційно своєї ринкової вартості. Ринкова вартість розраховується дуже просто: загальна кількість акцій компанії множиться на поточну ринкову вартість однієї акції. Розрахунки цього індексу почалися 5 лютого 1971 року з рівня 100, в 2000 році він досягав навіть п'ятитисячної позначки, але після загального падіння ринку комп'ютерних та інформаційних технологій перебуває зараз у районі до двох тисяч пунктів.

Nasdaq National Market Composite index

Індекс Nasdaq National Market Composite за своєю суттю аналогічний індексу Nasdaq Composite з тією різницею, що складений на основі акцій з лістингу Національного ринку (National Market).

Nasdaq-100 Index

NASDAQ-100 Index - індекс, який розраховується на основі ринкової капіталізації 100 найбільших компаній нефінансового сектора, зареєстрованих на біржі NASDAQ.

Продовження дод. Г

Інші індекси NASDAQ

Крім вищеназваних існують і інші індекси, наприклад:

• Nasdaq Bank Index - для компаній банківського сектору

• NASDAQ Biotechnology Index - для медичних і фармацевтичних компаній

• Nasdaq Computer Index - для компаній, що розробляють програмне та апаратне забезпечення для комп'ютерів

• Nasdaq Financial Index - для компаній фінансового сектора, крім банків та страхових компаній

• Nasdaq Industrial Index - для промислових компаній

• Nasdaq Insurance Index - для страхових компаній

• Nasdaq Telecommunications Index - для телекомунікаційних компаній.

http://ru.wikipedia.org/wiki/NASDAQ

Інновації, які утворено завдяки збігу обставин винахідником-одИнаком