Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

Методологія управління інвестиціями

Аналіз інвестиційного ринку та формування інвестиційного портфеля з урахуванням його прибутковості, ризику та ліквідності

Оцінка ефективності інвестицій з урахуванням факторів ризику та невизначеності в межах обґрунтування інвестицій та бізнес-плану

Розробка стратегії формування інвестиційних ресурсів компанії (оцінка загальної потреби та доцільності використання залучених і запозичених коштів)

Відбір та оцінка інвестиційної привабливості певних проектів

Оцінка інвестиційних якостей певних фінансових інструментів та вибір найбільш ефективних з них

Планування та оперативне управління реалізацією певних інвестиційних проектів та програм

Організація постачання і закупівлі, управління якістю проекту

Забезпечення ефективного виконання інвестиційного процесу (в тому числі управління змінами, підготовка рішення щодо закриття неефективних проектів, реінвестуівання капіталу)

Організація завершення проекту

Урахування певною мірою психологічних аспектів управління інвестиціями

Рис. 6.8 Методологія управління інвестиційними проектами

Оцінка ефективності ІП у цілому необхідна для визначення його потенційної привабливості з погляду можливих учасників проекту і пошуку джерел фінансування. Дана оцінка включає розгляд суспільної (соціально-економічної) ефективності ІП і його комерційної ефективності (Див. розд. 9).

Оцінку ефективності ІП рекомендується проводити за два етапи:

  1. Розрахунок показників ефективності проекту в цілому, що здійснюється в двох напрямках:

локальні проекти – оцінка комерційної ефективності;

суспільно значимі проекти – оцінка суспільної ефективності і комерційної ефективності.

2) Визначення ступеня фінансової реалізованості й ефективності участі в проекті кожного з проектних учасників.

Класифікація типів проектів

Проект. Програма

За рівнем проекту

Малий. Середній. Мегапроект

За масштабом (розміром) проекту

Короткостроковий. Середньостроковий

Довгостроковий

За терміном реалізації

Бездефектний. Модульний

Стандартний

За вимогами до якості та засобами ії забезпечення

Мультипроект. Монопроект

За вимогами до обмеженості ресурсів сукупності проектів

Міжнародний (спільний)

Вітчизняний (державний, територіальний, місцевий)

За характером проекту (рівнем учасників)

Антикризовий

Маркетинговий

Освітній

Реструктуризація

Інноваційний

Надзвичайний

За характером цільової задачі проекту

За об’єктом інвестиційної діяльності

Фінансовий інвестиційний

Реальний інвестиційний

Надзвичайна ситуація

Необхідність структурно-функціональних перетворень

Реструктуризація

Реінжиніринг

За головною причиною виникнення проекту

Простий

Організаційно-складний; Технічно-складний; Ресурсно-складний; Комплексно-складний

За складністю

Рис. 6.9 Класифікація типів проектів

При цьому розрахунок ефективності ІП здійснюється протягом усього життєвого циклу проекту. Початок розрахункового періоду визначення даного виду ефективності встановлюється в проектному завданні. Наступні кроки припускають розбивку цього періоду на ряд етапів з метою виконання проміжних розрахунків результату реалізації ІП.

У ході реалізації ІП виникають потоки реальних грошей, основними характеристиками яких є: припливи (виторг від продажу активів протягом і по закінченні ІП, надходження за рахунок зменшення розміру оборотного капіталу); відтоки (одноразові витрати на НДДКР, капітальні вкладення в основні засоби, витрати на розширення, реконструкцію і технічне переозброєння діючих підприємств тощо).

Рис. 6.10 Основні види розрахунків ефективності участі в інвестиційному проекті

В основу оцінки ефективності ІП покладені певні принципи, основними з яких є:

  1. Його розгляд протягом усього життєвого циклу (розрахункового періоду) ІП.

  2. Врахування різних аспектів фактора часу (динамічність параметрів проекту; розриви у часі між виробництвом продукції і надходженнями ресурсів та їхньою сплатою; різночасність витрат та результатів тощо).

  3. Виявлення усіх найбільш вагомих наслідків ІП.

  4. Урахування наявності різноманітних учасників, що забезпечують здійснення ІП протягом усього його життєвого циклу (виявлення розбіжностей їхніх інтересів і різноманітних оцінок вартості капіталу (значень норми дисконту).

  5. Виявлення впливу невизначеності і ризиків в ході реалізації ІП.

  6. Визначення суспільної вагомості проекту.

Оцінка ефективності ІП супроводжується порівнянням різночасових показників шляхом приведення (дисконтування) їх до початкового часу впровадження проекту. При цьому основною характеристикою є норма дисконту , що, насамперед, повинна дорівнювати прийнятній для інвестора нормі доходу на капітал.

Приведення до початкового моменту часу витрат (результатів, ефектів), що мають місце на деякому t-му кроці розрахунку, здійснюється множенням їх на коефіцієнт дисконтування . При цьому момент приведення (або розрахунковий рік) позначається як .

(6.1)

Грошове значення дисконтованих капітальних вкладень залежить, насамперед, від етапів (термінів) їхнього здійснення. Чим більша різниця між розрахунковим роком і роком їхнього вкладення, тим відповідно більше значення має коефіцієнт дисконтування стосовно розрахункового року. Таким чином, для підвищення ефективності ІП організація повинна скоротити загальну тривалість здійснення капітальних вкладень. Доцільно при цьому, щоб перші роки здійснення ІП супроводжувалися мінімізацією капітальних вкладень, а наступні – їхньою максимізацією.

Розрізняють кілька видів норми дисконту:

– комерційна - призначена для оцінки комерційної ефективності ІП і визначається з урахуванням альтернативної ефективності використання інвестицій;

– учасника проекту - відбиває ступінь ефективності участі в проекті підприємства або акціонерів. Іноді замість неї використовують комерційну норму дисконту;

– соціальна - застосовується для розрахунку показників суспільної ефективності і вважається національним параметром. Установлюється централізовано;

– бюджетна - використовується при розрахунку бюджетної ефективності. Установлюється регіональними органами управління.

Крім показників комерційної і бюджетної ефективності необхідно також робити розрахунок показників народногосподарської ефективності. Народногосподарська (економічна) ефективність відбиває загальний (інтегральний) ефект у цілому по країні (у т.ч. і ефект підприємства-реалізатора проекту, а також бюджетний ефект). Вибір варіанта проекту на загальнодержавному рівні здійснюється за максимальним значенням показника інтегрального народногосподарського економічного ефекту.

До складу результатів від реалізації ІП при розрахунку показників народно-господарської ефективності (див. розд.7) включаються кілька основних видів результатів (рис. 6.11).

У деяких випадках соціальні, політичні, екологічні та інші результати можуть не мати вартісного вираження, однак розглядаються як додаткові показники народногосподарської ефективності і враховуються при ухваленні рішення про реалізацію проекту.

Д о складу проектних витрат включаються поточні й одноразові (інвестиційні) витрати всіх учасників проекту без повторного врахування.

Рис. 6.11. Результати реалізації ІП при розрахунку показників народногосподарської ефективності

Оцінка соціальних результатів проекту показує ступінь його відповідності соціальним нормам, стандартам і умовам прав людини. При цьому соціальні результати проекту характеризуються декількома показниками (рис. 6.12).