Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП ПОЛНАЯ ВЕРСИЯ.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
3.77 Mб
Скачать

7.5. Управління інноваційним розвитком

Управління інноваційним розвитком підприємства здійснюється на підгрунті інноваційного менеджменту, основними функціями якого є:

  1. Цілевстановлення – визначення цілей, критеріїв управління розвитком і обмежень (ресурсних, часових тощо).

  2. Маркетинг (див. розд. 11) – аналіз якісних (інноваційних) та цінових характеристик товарів на ринку; тенденцій НТП у продуктовій, технологічній та управлінській сферах, динаміки ринкового попиту.

  3. Планування – обсягів витрат на НДДКР і організацію виробництва, обсягів (у натуральному і вартісному виразах) матеріально-технічних ресурсів тощо (див. розд. 10).

  4. Організація процесів розвитку – практична реалізація розроблених планів у структурі підприємства і системі його звязків із зовнішніми контрагентами: досліджень і розробок; оновлення основних фондів і впровадження інноваційних технологій; виробництва інноваційної продукції та забезпечення її якості; просування продукції на основі її ефективної ринкової презентації та реклами, багатьох інших основних і допоміжних процесів.

  5. Контролінг – облік і контроль поточних величин усіх параметрів, що підлягають управлінню і регулюванню (маса прибутку, рентабельність, ліквідність, продуктивність праці і багато іншого).

  6. Регулювання – управління будь-якими контрольованими параметрами діяльності підприємства з метою їх локалізації у заданих на етапі цілевстановлення межах. (див. розд. 10).

  7. Мотивація - створення і розвиток системи спонукаючих мотивів і стимулів для персоналу підприємства щодо його успішної ринкової діяльності, підвищення продуктивності виробництва та праці, максимізації прибутку тощо (див. розд. 3).

  8. Координація – забезпечення оптимальної взаємодії між усіма елементами процесу інноваційного розвитку підприємства на основі мінімізації витрат часу та інших ресурсів з метою досягнення максимальної ефективності системи менеджменту.

Процес інноваційного розвитку тісно пов’язаний з існуючими ринковими можливостями конкретних суб’єктів господарської діяльності. У зв’язку з цим необхідним є аналіз основних варіантів розвитку ринкових можливостей з погляду особливостей їх реалізації (рис. 7.16).

Найскладнішими проблемами, що виникають в процесі досягнення цілей стійкого розвитку підприємств є пошук, оцінка та вибір оптимального варіанту інноваційного розвитку ринкових можливостей. На практиці більшість підприємств оцінку альтернатив розвитку здійснює за допомогою SWOT-аналізу (див. розд. 6).

Рис. 7.16. Основні варіанти розвитку ринкових можливостей з погляду особливостей їх реалізації

7.6. Державні пріоритети в інноваційній сфері

Державне регулювання інноваційної діяльності здійснюється на основі Господарського кодексу України, Закону «Про інноваційну діяльність» та інших документів. Згідно до статті 326 Господарського кодексу України формами інвестування інноваційної діяльності є:

державне (комунальне) інвестування, що здійснюється органами державної влади або органами місцевого самоврядування за рахунок бюджетних коштів та інших коштів відповідно до закону;

комерційне інвестування, що здійснюється суб’єктами господарювання за рахунок власних або позичкових коштів з метою розвитку бази підприємництва;

соціальне інвестування, що здійснюється в об’єкти соціальної сфери та інших невиробничих сфер;

іноземне інвестування, що здійснюється іноземними юридичними особами або іноземцями, а також іншими державами;

спільне інвестування, що здійснюється суб’єктами України разом з іноземними юридичними особами чи іноземцями.

Держава регулює інноваційну діяльність шляхом:

визначення інноваційної діяльності як необхідної складової інвестиційної та структурно-галузевої політики; формування і забезпечення реалізації інноваційних програм та цільових проектів;

створення економічних, правових та організаційних умов для забезпечення державного регулювання інноваційної діяльності;

створення та сприяння розвиткові інфраструктури інноваційної діяльності.

Держава здійснює контроль за інноваційною діяльністю суб’єктів господарювання та інших учасників господарських відносин, її відповідністю вимогам законодавства і державним інноваційним програмам. Законом можуть бути передбачені галузі або об’єкти інноваційної діяльності, в яких обмежується чи забороняється використання іноземних інвестицій.

Держава гарантує суб’єктам інноваційної діяльності:

підтримку інноваційних програм і проектів, спрямованих на реалізацію економічної та соціальної політики держави;

підтримку створення та розвитку суб’єктів інфраструктури інноваційної діяльності;

охорону та захист прав інтелектуальної власності, захист від недобросовісної конкуренції у сфері інноваційної діяльності;

вільний доступ до інформації про пріоритети державної економічної та соціальної політики, про інноваційні потреби та результати науково-технічної діяльності, крім випадків, передбачених законом;

підтримку щодо підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів у сфері здійснення інноваційної діяльності.

Інноваційні проекти, що інвестуються за рахунок Державного бюджету України або місцевих бюджетів, а також проекти, замовниками яких є органи державної влади чи органи місцевого самоврядування, підлягають обов’язковій державній експертизі відповідно до законодавства. Інноваційні проекти, що інвестуються за рахунок інших джерел, підлягають обов’язковій державній експертизі з питань додержання екологічних, містобудівних та санітарно-гігієнічних вимог.

Державне регулювання міжнародних зв'язків в інноваційній сфері базується на загальних принципах: взаємної вигоди, недопущення дискримінації, еквівалентної технологічної залежності сторін. Як і при впливі на внутрішні інноваційні процеси, тут використовуються прямі і непрямі методи. До прямих методів відносяться безпосереднє державне ініціювання і фінансування з бюджету двох - і багатосторонніх міжнародних інноваційних програм і проектів, спільних підприємств, діяльність міжнародних дослідницьких організацій і технологічних центрів, створення спеціалізованих фондів і т.д.

Принципи державної політики у сфері інноваційної діяльності наведено на рис. 7.17.

З цією метою державні установи створюють юридичну базу міжнародної кооперації, як для законодавчого пророблення інноваційних питань, так і для укладання міжнародних договорів і угод з метою участі в роботі спільних органів.

підтримка міжнародної науково-технологічної кооперації, трансферу технологій, захист вітчизняної продукції на внутрішньому та її просування на зовнішній ринок

орієнтація на інноваційний шлях розвитку економіки

сприяння розвиткові інноваційної інфраструктури

підготовка кадрів у сфері інноваційної діяльності