Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКП конспект лекций.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

6.2. Методика оцінки конкурентоспроможності підприємства

Дана методика оцінки конкурентоспроможності підприємства побудована на основі методики, запропонованої І. Максимовою, та розрахунково-аналітичного методу оцінки конкурентоспроможності товару.

В даній методиці передбачається порівняння ряду основних показників діяльності нашого підприємства з базовими. В ролі останніх можуть виступати:

  1. аналогічні показники діяльності найбільшого чи основного конкурента за цей же період – в такому випадку ми можемо порівняти наше підприємство з конкурентом;

  2. аналогічні середньогалузеві показники за цей же період – в такому випадку ми можемо дізнатися, наскільки ми кращі або гірші за основну масу конкурентів;

  3. аналогічні показники діяльності нашого підприємства за попередній рік – в такому випадку ми можемо дізнатися, наскільки покращився (погіршився) рівень конкурентоспроможності нашого підприємства.

Серед переваг запропонованої нами методики є те, що вона дозволяє виявити сильні і слабкі сторони нашого підприємства, оцінити розмір відставання від конкурента, середньогалузевих чи наших минулорічних показників роботи, розробити управлінські дії щодо посилення слабких місць.

Стосовно недоліків даної методики слід зазначити, що досить складно зібрати всю необхідну інформацію; для достовірної оцінки необхідно здійснювати дуже об’ємні та трудомісткі розрахунки.

Методологія розрахунку конкурентоспроможності підприємства включає 5 етапів. Методологія розглядатиметься на основі порівняння нашого підприємства із конкурентом.

І етап – розрахунок інтегрального показника ефективності виробничої діяльності підприємства

1 Крок – розрахунок одиничних параметрів ефективності виробничої діяльності по кожному із підприємств.

Перший параметр – витрати на одну гривню продукції. Він відображає ефективність витрат при випуску продукції (формула 6.1):

(6.1)

де СБ – повна собівартість продукції;

Q – об’єм випуску продукції.

Другий параметр – фондовіддача. Він характеризує ефективність використання основних виробничих засобів. Розрахунок здійснюється за формулою 6.2:

(6.2)

де Q – об’єм випуску продукції;

– це середньорічна вартість основних засобів (формула 6.3):

(6.3)

де ОЗ0 і ОЗ1 – це первісна вартість основних засобів на початок і кінець року.

Третій параметр – рентабельність продукції. Він характеризує ступінь прибутковості виробництва товару. Цей параметр розраховується за формулою 6.4:

(6.4)

де ЧП – чистий прибуток;

СБ – повна собівартість продукції.

Четвертий параметр – продуктивність праці. Він відображає ефективність організації виробництва та використання робочої сили. Цей параметр можна розрахувати за формулою 6.5:

(6.5)

де Q – об’єм випуску продукції;

ССЧ – середньоспискова чисельність працівників за рік.

2 Крок – розрахунок відносних показників ефективності виробничої діяльності підприємства.

Стимулятор – це показник, який чим більшого набирає значення, тим краще (наприклад, рентабельність). Для стимуляторів розрахунок відносних показників ефективності здійснюється шляхом ділення значення показника, яке дістало наше підприємство, на значення конкурента. Стимулятори – показники фондовіддачі, рентабельності товару та продуктивності праці.

Дестимулятор – це показник, який чим більшого набирає значення, тим гірше (наприклад, енергомісткість виробництва). Для де стимуляторів розрахунок відносних показників ефективності здійснюється шляхом ділення значення показника, яке дістав наш конкурент, на наше значення. Дестимулятор – показник витрат на одну гривню продукції.

3 крок – розрахунок інтегрального показника ефективності виробничої діяльності підприємства за формулою 6:

Івд = 0,31· + 0,19 · + 0,4 · Rв + 0,10 · ППв ,

де - це відносний показник витрат на одну гривню продукції;

ФВв – це відносний показник фондовіддачі;

Rв – це відносний показник рентабельності продукції;

ППв – це відносний показник продуктивності праці.

Якщо даний показник перевищує 1, то це означає, що наше підприємство більш ефективно здійснює виробничу діяльність, ніж конкурент. Якщо ж даний показник є меншим за 1, то це свідчить про більшу ефективність виробничої діяльності конкурента порівняно з нашою фірмою.

ІІ етап – розрахунок інтегрального показника фінансового стану підприємства.