Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
УКП конспект лекций.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

1.3. Конкурентоспроможність суб’єкта конкуренції

Конкурентоспроможність – це властивість об’єкта, що характеризується ступенем реального чи потенційного задоволення ним конкретної потреби у порівнянні з аналогічними об’єктами, представленими на даному ринку. Конкурентоспроможність визначає здатність витримувати конкуренцію у порівнянні з аналогічними об’єктами на даному ринку (Фатхундінов Р. А.).

Р. Хейс, С. Уїлрайт і Д. Кларк виділяють чотири основні рівні конкурентоспроможності підприємства:

    • Керівництво підприємств першого рівня розглядає організацію управління як щось внутрішньо нейтральне. Свою роль керівники підприємства бачать лише в тому, щоб випускати продукцію, не піклуючись ні про які сюрпризи для конкурентів і споживачів. Вони упевнені в конструкції і технічному рівні своєї продукції, організації збуту і ефективності реклами. Такий підхід приносить успіх, якщо підприємство зуміє знайти свою ринкову нішу, яка убереже його від негайної конкуренції. Але якщо підприємство переростає нішу, йому неминуче доводиться вступати в конкурентну боротьбу з іншими виробниками і піклуватися про створення конкурентних переваг;

    • Компанії другого рівня конкурентоспроможності прагнуть до того, щоб їх підприємства повністю відповідали стандартам, встановленим їх основними конкурентами, - технічним прийомам, технологіям, методам організації виробництва ведучих підприємств галузі. Вони слідують тим же принципам і підходам в управлінні якістю продукції і працею, але деяким компаніям використання стереотипів не додає конкурентоспроможності, і в умовах загострення конкурентної боротьби вони від них починають відходити.

    • Компанії третього рівня конкурентоспроможності досягають успіху в конкурентній боротьбі, завдяки не стільки функції виробництва, скільки функції управління, якості, ефективності управління і організації виробництва в найширшому сенсі. Такі компанії на багато років випереджають своїх конкурентів;

    • Компанії четвертого рівня конкурентоспроможності кидають виклик будь-якому конкуренту по всьому світу в будь-якому аспекті виробництва або управління; це підприємства світового класу.

Компанії третього і четвертого рівнів конкурентоспроможності є «стратегічно важливими підприємствами», або «стратегічними підприємствами» [3, с. 7-38; 6; 10].

Питання для самоконтролю

    1. Дайте визначення поняття «конкуренція» як економічної категорії та відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції».

    2. Основні ключові поняття, що характеризують економічну категорію «конкуренція».

    3. Що таке економічний закон? В чому полягає економічний закон конкуренції?

    4. Охарактеризуйте основні види конкурентної поведінки.

    5. У чому полягають основні функції конкуренції?

    6. Класифікація економічної конкуренції.

    7. Основні методи недобросовісної конкуренції.

    8. Характеристика цінової конкуренції.

    9. В чому проявляється дія економії на масштабі?

    10. Основні стратегії цінової конкуренції.

    11. Основні форми економічної конкуренції.

    12. Умови виникнення конкуренції.

    13. Визначення поняття «ринок» як економічної категорії та відповідно до Закону України “Про захист економічної конкуренції”.

    14. Характеристика конкурентного середовища досконалої конкуренції.

    15. Характеристика конкурентного середовища монополістичної конкуренції.

    16. Характеристика конкурентного середовища олігополії.

    17. Характеристика конкурентного середовища монополії.

    18. Рівні конкурентоспроможності підприємства.