Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник СДОР УНДІ ПБ 1999 р..doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
4.88 Mб
Скачать

18 Нітратна кислота

(азотна кислота)

Молекулярна формула: HNO3. М=63,01.

Агрегатний стан за н. у.: рідина.

Зберігання і транспортування. Зберігають у скляних бутлях, ємкостях, цистернах, не дозволяється контакт концентрованої Н.к. з горючими матеріалами, а також порошками металів, солями пікринової і гіпохлоритної (хлорноватистої) кислот; перевозиться залізничним транспортом.

Фізичні і хімічні властивості. Безбарвна рідина без кольору. Т. плавл. мінус 42 0С, т .кип. 83,4 0С (безводна), густина 1,502 кг\м3, пари Н.к. в 2,2 рази важчі за повітря. Як сильна кислота, діє на всі метали, крім Au, Pt, Rh, Ir. Сильний окисник - солома, тирса та інші пористі органічні матеріали при контакті з нею займаються з виділенням NO2. Спирт і скипидар при контакті з Н.к. вибухають, Н.к. безмежно розчинна у воді.

Вибухо- і пожежонебезпечність. Негорюча рідина. Сильний окисник, нітрує целюлозні матеріали, чим різко підвищує їх пожежну небезпечність. При контакті з багатьма горючими матеріалами викликає їх самозаймання. Гасити пожежі на об’єктах, де може бути Н.к., незалежно від ступеня задимлення, треба обов’язково у протигазі.

Основна небезпека: в контакті з концентрованою Н.к. займаються солома, тирса, інші органічні матеріали; Н.к. – високотоксична речовина; спричинює тяжкі опіки шкіри і очей.

Дія на шкіру: концентрована Н.к. викликає тяжкі опіки; струп має жовтий колір (ксантопротеїнова реакція), розведені розчини можуть викликати екземи.

ГДК р.з.: 2 мг/м3 ; (в США - 5 мг/м3) .

ГДК м.р.: 0,4 мг/м3.

ГДК с.д.: 0,15 мг/м3.

За ступенем дії на організм людини: 3 клас небезпеки - “помірнонебезпечні”.

За ступенем токсичності: 2 група - “високотоксичні”.

За характером токсичності: група - “припікаючі”.

Л.К. 50 : 260 мг/м3; (щури, 30 хв.); 130 мг/м3 (щури, 4 год.).

Токсична дія. Дим, який містить NO2, N2O5, туман HNO3, подразнює дихальні шляхи, може викликати руйнування зубів, кон’юнктивіти і ураження сітківки очей. Пари Н.к. приблизно на 25 % більш токсичні, ніж NO2. При тяжких отруєннях спостерігаються набряк легенів протягом першої доби, раптова слабкість, нудота, задишка, кашель зі значною (до 1,5 л на першу добу) пінистою мокротою лимонно-жовтого кольору, ціаноз губ, обличчя, пальців рук, специфічний їдкий запах із рота. Небезпечне ускладнення - вторинний набряк легенів внаслідок гострої серцевої недостатності в кінці 2 - в середині 3 тижня отруєння. При легкому отруєнні можливі бронхіт і не різко виражений бронхіоліт, тривалість захворювання - біля 5 днів. При потраплянні через рот спостерігаються жовтувате забарвлення і опіки губ, різкий біль у роті, у стравоході, у шлунку, утруднена блювота з кров’ю.

Ознаки отруєння: раптова слабкість, нудота, задишка, кашель зі значною (до

0,5 л на першу добу) пінистою мокротою лимонно-жовтого кольору; ціаноз губ, обличчя, пальців рук, специфічний їдкий запах із рота.

Надходження в організм, розподілення, перетворення і виведення з організму: Н.к. потрапляє через дихальні шляхи, подразнює дихальні шляхи, уражає очі, зуби, шкіру; виводиться з сечею.

Перша домедична допомога і невідкладна терапія. При опіках шкіри після негайного промивання водою протягом 1-2 днів потрібна пов’язка з 2-3 % розчином гідрокарбонату натрію, при ранньому інфікуванні уражень або для попередження інфекції - зволожені пов’язки з риванолом (1:1000) або фурациліном (1:5000). Потім використовують коагулююче лікування: 1-2 % спиртові розчини генцианвіолету або метиленової сині. При опіках 2-3 ступеню в ранніх стадіях з успіхом використовують стрептоцидну і синтоміцинову емульсії, потім - мазьові пов’язки (мазі з антибіотиками, мазь Вишневського тощо). При значних опіках 2-3 ступеня після первинної обробки ураженої поверхні рекомендують комбінування відкритого і закритого способів лікування. Поряд з цим, проводять заходи, спрямовані на боротьбу з шоком: введення морфіну, промедолу, зігрівання потерпілого, вживання великої кількості рідини, переливання плазми або крові, введення глюкози з аскорбіновою кислотою.

Засоби індивідуального захисту. Застосовують протигаз марки В (з фільтром за наявності туману Н.к.), захисні окуляри (ПО-1, ПО-2 з напівмаскою тощо), захисні щитки або маски з прозорого матеріалу, наголовні щитки з екраном із оргскла, спецодяг із спеціальної бавовни або хлоринової тканини (сукно ШЛ-40 або ШХВ-30-КН), комбінезони або костюми з хлоринової тканини, лавсану, із тканин, які оброблені латексами, кислотостійкими полімерами, ізолюючий костюм КІ-АР “Іній”, КІ-К “Юпітер”, КІ-К “Юпітер-3”, КІ-ТГЗХ “Меркурій”, рукавички кислотостійкі, подвійні із натурального або неопренового латексу, чоботи гумові або пластмасові.

Дія на засоби захисту, прилади, техніку: Н.к., як сильна кислота і сильний окисник діє майже на всі метали.

Нейтралізація (дегазація). Для осадження парів Н.к. застосовують розчин із вапна. Розливи Н.к. нейтралізують каустичною содою, содовим порошком, вапном, іншими лужними сумішами, розчином гідроксиду натрію, з витратою 0,635 т на 1 т Н.к. Відходи машинобудівних виробництв - розчини гідроксиду натрію концентрації 300 г/л.