Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Довідник СДОР УНДІ ПБ 1999 р..doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
20.11.2019
Размер:
4.88 Mб
Скачать

12 Диметиламін

Молекулярна формула: (СН3)2NН. М=45,09.

Агрегатний стан за н. у.: газ.

Зберігання і транспортування: Д. зберігається в ємкостях, цистернах, балонах; перевозиться в зрідженому стані під тиском.

Фізичні і хімічні властивості. Горючий газ. При сильному розведенні має запах оселедця, при високих концентраціях - запах аміаку, характеризується основними властивостями. Коефіцієнт розчинності парів Д. у воді 230 (60 0С). У технічному продукті міститься Д. не менше 97,5 %, суміші метил- і триметиламінів не більше 2,5 %. Т. плавл. мінус 92,2 0С; т. кип. 6,9 0С; т. крит. 164,6 0С; густина в зрідженому стані 654 кг/м3 при 0 0С. Густина парів за повітрям 1,6; тиск крит. 5,24 МПа. Добре розчиняється у воді. В атмосфері димить. Важчий за повітря, накопичується у низинах, підвалах, тунелях тощо.

Вибухо- і пожежонебезпечність. Горючий газ; т. самозайм. 400 0С; конц. межі пош. полум’я 2,8-14,4 % (об.). Легко займається від іскор і полум’я. Пари Д. утворюють із повітрям вибухонебезпечні суміші, які можуть поширитися далеко від місця витікання. Вибухонебезпечні суміші утворюються у порожніх ємкостях.

Засоби гасіння. Рекомендується об’ємне газове гасіння, охолодження водою.

Основна небезпека. Горючий газ, легко займається від іскор і полум’я; накопичується у низинах, підвалах, тунелях; утворює вибухонебезпечні суміші з повітрям; високотоксичний; викликає опіки шкіри і очей. Зріджений Д. викликає обмороження.

Поріг сприйняття запаху: 2,5 мг/м3.

Поріг подразнювальної дії на очі. 50 мг/м3;

Дія на шкіру. При нанесенні Д. на шкіру білих мишей і кролів виникає запалення. Діє подразнююче, припікаюче, викликає опіки шкіри.

ГДК р.з.: 1 мг/м3.

ГДК м.р.: 0,005 мг/м3.

ГДК с.д.: 0,005 мг/м3.

За ступенем дії на організм людини: 2 клас - “високонебезпечні”.

За ступенем токсичності: 2 група - “високотоксичні”.

За характером токсичності: групи “ферментні”, “нервові”, “подразнюючі”, “припікаючі”.

Л.Д. 50 шл.: 240 мг/кг (миші).

Л.К. 50: 3700 мг/м3 (миші).

Токсична дія. Одним із механізмів токсичної дії є пригнічення ферменту холінестерази. Зона токсичної дії Д. невелика, що підвищує її небезпеку. Д. небезпечний при вдиханні, і потраплянні до шлунку. Пари дуже подразнюють слизові оболонки і шкіру, викликають опіки очей і шкіри, сльозотечу, кашель, нудоту. Рідкий Д. спричинює обмороження. Гостре отруєння призводить до збудження з наступним пригніченням Ц.Н.С. і до сильного подразнення. У білих щурів, які вдихали по 2 год. кожний день протягом 2 місяців 50-70 мг/м3, рефлексорефлекторна діяльність не порушувалася. При цілодобовому отруєнні протягом 3 місяців за концентрації Д. 4 мг/м3 змінювалося співвідношення хронаксії м’язів - антагоністів. Нестійкою була активність холінестерази крові, знижувався вміст SН- груп сироватки крові, підвищувалась кислотна стійкість еритроцитів, знижувався вміст аскорбінової кислоти у внутрішніх органах.

Ознаки отруєння: сльозотеча, кашель, нудота; опіки очей і шкіри; збудження з наступним пригніченням Ц.Н.С.

Надходження в організм, розподілення, перетворення і виведення з організму. При введенні Д. в шлунок кролям 80-90 % його метаболізується, азот частково входить до складу сечовини, рештки виводяться з сечею у незмінному вигляді.

Наслідки дії у майбутньому. Нейтрофілез, пронос, зниження газообміну, бронхопневмонія, осередки крововиливу у печінці, нирках і залозі, затримка нейросекрету в гіпоталамусі.

Перша домедична допомога і невідкладна терапія. При потраплянні бризок до очей слід провести негайне інтенсивне промивання широко розкритих очей водою, закапати 0,5 % розчином дікаїну з адреналіном (1:1000), потім ввести в очі стерильне вазелінове мастило або оливкову олію, надіти захисні окуляри. У подальшому до негайної консультації окуліста треба закапувати в очі 30 % розчин альбуциду. При потраплянні Д. на шкіру промити її чистою водою, зробити примочки з 2 % розчину оцтової або лимонної кислоти.

Засоби індивідуального захисту. Слід застосовувати фільтруючий промисловий протигаз марки А або ізолюючий протигаз, захисний костюм типу Яа, гумові чоботи, рекомендується герметизація апаратури, вентиляція приміщень.

Нейтралізація (дегазація): змивання водою.