Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЭ. Учебник.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
2.45 Mб
Скачать

Література

  1. Макконелл К. Р., БрюС.Л. Экономикс: принципы, проблемы и политика. Т. 1-2. 11 изд. 1997.

2. Курс экономической теории. /Учебник под ред. Чепурина М.Н., Киселевой Е.А.-Киров, 1999.

3. Современная экономика. Общедоступный учебный курс. – Ростов-на-Дону: Феникс, 1997.

4. Экономическая теория (политэкономия) Учебник под ред. В.Видяпина, Г.Журавлевой. – М.: ИНФРА, 1999.

Тема 8. Ринок: суть, функції та умови формування

  1. Сутність ринку. Суб’єкти й об’єкти ринкових відносин

Розвиток товарного виробництва та товарно-грошових відносин привели до створення ринка. Він являє собою економічно самостійне явище із своїми специфічними рисами, функціями та структурою. З моменту свого виникнення ринок пройшов складний еволюційний шлях. Спочатку під словом «ринок» розуміли місце, де здійснювались товарні угоди, далі – форму товарно-грошового обігу. Сьогодні під терміном «ринок» розуміють впорядковану структуру, сферу товарного обігу, сукупність товарно-грошових відносин, що виникають між виробниками (продавцями) і споживачами (покупцями) в процесі купівлі-продажу товарів. Це – вузьке тлумачення категорії «ринок». У широкому розумінні ринок означає певний спосіб організації економічного життя, сферу прояву економічних відносин, що виникають між людьми в процесі виробництва, розподілення, обміну та споживання товарів на основі використання різноманітних форм власності, товарно-грошових і фінансово-кредитних механізмів.

Основними умовами виникнення ринкового господарства є:

  • суспільний поділ праці, що ґрунтується на спеціалізації;

  • економічна відокремленість суб’єктів господарювання;

  • вільний обмін ресурсів, який забезпечує вільне ціноутворення;

  • приватна власність на засоби та продукти виробництва.

Субєктами ринку виступають домогосподарства та підприємства, які є основними продавцями-покупцями ресурсів і продуктів, і держава, яка не тільки опосередковує відносини між підприємствами та домогосподарствами, а й приймає активну участь у них.

Об’єктами ринку є вся сукупність товарів, з приводу виробництва, розподілення, обміну та споживання яких і виникають економічні відносини між суб’єктами: продукція, послуги, капітали, робоча сила, інформація, цінні папери, нерухомість тощо.

Основна роль ринкового механізму полягає в тому, що він забезпечує ефективне функціонування економіки. Але ринок має як позитивні, так і негативні риси. До переваг ринкової економіки належать: висока економічна ефективність розподілу і використання обмежених ресурсів суспільства, якісні товари, раціональна структура економіки, практична відсутність дефіциту товарів та послуг, дієвий механізм мотивації праці, саморегулювання, надійний механізм адаптації до умов, що постійно змінюються, економічна свобода. Разом з тим ринок – не ідеальний механізм економічної діяльності суспільства, він має і недоліки: циклічна природа, нестабільність, байдужість до фундаментальних наукових досліджень, проблем довкілля, вичерпності невідтворюваних ресурсів, неспроможність урегулювання „зовнішніх ефектів” економічної діяльності, байдужість до виробництва суспільних благ, необхідних як для тих, хто платить, так і для тих, хто неспроможний оплатити, нерівномірність у розподілі багатства нації, байдужість до вирішення соціальних проблем, неспроможність подолати монополістичні тенденції в економіці, інфляцію та безробіття.