Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЭ. Учебник.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
2.45 Mб
Скачать
  1. Необхідність, сутність і структура фінансів. Фінансова система і фінансова політика в державі

В системі господарського механізму значне місце належить фінансовій системі країни. Фінанси, на перший погляд, виступають як певні грошові кошти, що знаходяться в розпорядженні держави, місцевих органів самоврядування, підприємств та організацій і забезпечують процес відтворення в країні. Але в більш глибокому розумінні фінанси – це сукупність економічних відносин, які складаються між суб’єктами господарської діяльності з приводу формування, розподілення та використання грошових коштів через посередництво певних фінансових інститутів. Фінанси мають дуже важливе значення для функціонування економіки країни, оскільки вони не тільки характеризують стан економіки, але являються джерелом її подальшого розвитку. Сутність фінансів виявляється в їх основних функціях. Різні економічні школи надають фінансам різні функції, але найчастіше виділяються такі:

  • створення фінансових умов для виробництва суспільних товарів та послуг і розподілення виробничих факторів між суспільним і приватним сектором (алокативна функція);

  • коригування розподілу доходів і майна ( дистрибутивна функція);

  • підтримання високого рівня зайнятості при достатній стабільності цін (стабілізаційна функція);

  • контроль за процесом формування та використання грошових коштів (контролююча функція);

  • розподіл та перерозподіл валового внутрішнього продукту та національного доходу між окремими сферами та галузями економіки та різними верстами населення (розподільча функція).

Фінансову системукраїни можна визначити як сукупність фінансових відносин та певних інститутів, через які вони реалізуються. Фінансова система складається з загальнодержавних фінансів, фінансів органів місцевого самоврядування, фінансів підприємств та організацій всіх форм власності, фінансів позабюджетних фондів та громадських організацій, фінансів населення.

Загальнодержавні фінанси– це система грошових фондів, які знаходяться в розпорядженні держави і призначені для фінансового забезпечення її основних функцій. Державні фінанси концентруються в держбюджеті країни, а основним механізмом їх мобілізації виступає податкова система. Державним фінансам належить провідна роль в фінансовій системі країни, оскільки через них перерозподіляється від 30% до 50% ВВП цілого ряду країн світу. Стан загальнодержавних фінансів виступає своєрідним барометром, який відбиває загальну ситуацію в економіці країни та перспективи її подальшого розвитку.

Фінанси органів місцевого самоврядування– це система грошових коштів, які знаходяться в розпорядженні місцевих органів влади. Їх джерелами є місцеві податки, кошти від приватизації, орендна плата, прибутковий податок з доходів фізичних осіб та інші. В Україні до місцевих бюджетів належать бюджети областей, бюджети міст Києва і Севастополя, міські бюджети міст обласного підпорядкування, бюджети внутрішньоміських районів, бюджети сільських районів, селищ та сіл. Між ними існують досить складні відносини, пов’язані з розподілом джерел бюджетних доходів, фінансуванням місцевих бюджетів з боку центрального уряду шляхом перерозподілу коштів в масштабі країни.

Фінанси підприємств та організацій– це система відносин з приводу формування та використання грошових коштів, які забезпечують процес виробництва та відтворення в межах окремих підприємств або організацій. Підприємства мають оборотні кошти, кошти для розвитку виробництва, фонду оплати праці, кошти страхового, резервного і амортизаційного фондів. Крім того, підприємства вступають в певні фінансові відносини, коли сплачують загальнодержавні та місцеві податки, здійснюють внески в позабюджетні фонди. Фінанси суб’єктів господарювання залежать також від форми власності (приватна, колективна та державна), а також від організаційно-правової форми підприємств. Так, для фінансів орендних підприємств характерний такий важливий елемент, як орендна плата. Фінанси акціонерних товариств визначаються формуванням доходів від продажу акцій та облігацій, виплатою дивідендів та податків з них.

Фінанси державних позабюджетних фондів– це грошові кошти таких цільових фондів, як Пенсійний фонд, Фонд зайнятості населення, страхові фонди. Позабюджетні фонди створюються за рахунок цільових податків, позик, субсидій з бюджету, мають строго цільове призначення, і не можуть бути використані на інші цілі. Фінанси недержавних позабюджетних фондів – це грошові кошти різних благодійних організацій, фондів захисту інвалідів, охорони природи, громадських організацій, які підтримує держава, надаючи їм певні пільги.