Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Санитарно-гигиенические характеристики и требования к объектам ветерин.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
802.3 Кб
Скачать

4. Ветеринарно-санітарні вимоги до водозабезпечення та каналізації

4.1. Птахопереробні підприємства для виробничих та технологічних потреб повинні постійно забезпечуватися якісною водою згідно з діючим ГОСТом на питну воду.

4.2. Вибір джерела водопостачання, місця забору води у кожному випадку повинен узгоджуватися з територіальними установами санітарно-епідеміологічної служби та державної служби ветеринарної медицини та вигороджуватися, або виділятися санітарно-захисною зоною.

4.3. Водопровідний ввід повинен знаходитись в ізольованому приміщенні, мати манометри, крани для відбору проб води, зворотні клапани, що пропускають воду тільки в одному напрямку, жолоби для стікання води. Приміщення мають бути захищені від доступу сторонніх осіб.

Суб'єкт господарювання повинен мати схеми водопровідної та каналізаційної мережі та надавати їх на вимогу контрольних органів, а також резервуари (ємкості) для добового запасу води.

4.4. Для компресорних, апаратних, вакуум-насосних установок, резервуарів охолодження устаткування, гасіння пожеж та миття території може використовуватися технічна вода. Використовувати таку воду для інших потреб категорично заборонено.

4.5. Водопроводи технічної та питної води повинні бути відокремлені один від одного. Не допускається з'єднань між собою обох систем водозабезпечення. Трубопроводи потрібно фарбувати фарбами різних кольорів згідно з діючими нормами.

Точки забору води повинні бути зазначені: "Вода питна", "Вода технічна".

4.6. Виходячи з виробничої потужності, кількість резервуарів для зберігання води має становити половину добової потреби води з урахуванням можливого профілактичного ремонту. Воду в резервуарах потрібно замінювати не рідше як через кожні 48 годин. Для огляду та очищення резервуарів повинні передбачатися люки, сходи тощо.

4.7. Воду у накопичувальному резервуарі потрібно хлорувати з обов'язковим контролем залишкової кількості хлору. Знезараження води в накопичувальних резервуарах водопровідної мережі повинно проводитись у відповідності до санітарних норм.

4.8. Вода на вводі до накопичувального резервуара, що подається з міського водопроводу у виробничі цехи, на дільниці птахопереробного підприємства, повинна підлягати хіміко-бактеріологічному аналізу не рідше 1 разу на квартал.

4.9. Стічна вода після миття підлоги, від машин, що знімають пір'я, машин патрання, ванн для теплової обробки птиці, охолодження тушок, обладнання ділянки первинної обробки пухо-перової сировини, цехів з виробництва яйцепродуктів повинна відводитись через спеціальні канали.

4.10. З'єднання стоків води від робочих агрегатів і апаратів виробництва харчових продуктів безпосередньо з каналізацією не допускається.

4.11. Відпрацьована стічна вода виробничих та побутових приміщень відводиться до міської (селищної) каналізації або птахопереробне підприємство повинно мати очисні споруди згідно з вимогами санітарно-епідеміологічної служби.

4.12. Забороняється скидати відпрацьовані виробничі та господарсько-побутові стічні води у відкриті водойми.

4.13. Мийки повинні бути обладнані повітряним розривом з каналізацією.