Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Санитарно-гигиенические характеристики и требования к объектам ветерин.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
802.3 Кб
Скачать

Якість і кількість продукції

При організації харчового виробничого підприємства необхідно планувати як кількість, так і якість запланованого до випуску продукту. Підприємства по переробці харчових продуктів повинні бути спроектовані так, щоб вони могли ефективно переробляти як середньодобове, так і пікове надходження сировини.

Попит на багато харчових продуктів коливається по сезонах, унаслідок чого підприємством необхідно планувати випуск продукції в кількості, достатній для задоволення тимчасового максимального попиту.

Так, наприклад, попит на оселедця спеціального засолу максимальний в період з жовтня по березень.

Хоча якість продукції харчових виробничих підприємств повинна відповідати вимогам діючої нормативно-технічної документації, воно може значно коливатися у різних виробників. Звичайно на якість кінцевої продукції впливають особливості ринків збуту, якість сировини, але вирішальним чинником є правильна організація виробництва, а також високий рівень проектування і експлуатації підприємства.

Розміщення підприємств

Розміщення підприємств часто є випадковим і спеціально не планується. Харчові виробничі підприємства нерідко розміщуються поблизу джерела сировини. При такому розміщенні зменшується об'єм навантажувально-розвантажувальних робіт, витрати на транспортування продукції, що сприяє випуску високоякісної продукції, забезпечення виробництва сировиною.

Процес вибору ділянки для розміщення переробного заводу складається з двох етапів. На першому місці вибирається місцевість, на другому конкретна ділянка землі. При виборі ділянки звичайно приймають до уваги розташування ринків збуту, наявність джерел сировини і витрати на виробництво і транспортування продукції, можливість виконання екологічних вимог.

Вибір конкретної ділянки

Вибір конкретної ділянки для розміщення харчового виробничого підприємства вимагає ретельного обліку різноманітних чинників, які перераховані табл. 1.

У правій частині таблиці дані дві порожні колонки. У першу з них ("Важливість") заноситься суб'єктивна оцінка кожного чинника для конкретної ділянки.

У кожному конкретному випадку показники розрізнятимуться по важливості, оскільки у кожного підприємства є своя специфіка. Другу колонку "Наявність" можна використовувати для вирішення питання про те, володіє або не володіє дана ділянка властивостями, перерахованими в лівій частині таблиці; цю колонку можна також використовувати для аналізу тих властивостей, якими насправді володіє та або інша ділянка.

Слід зазначити, що деякі чинники, перераховані табл. Оцінити або збудувати за мірою важливості дуже важко, проте вони мають значення для промислового підприємства.

Багато чинників не піддаються точній оцінці і багато в чому залежать від особистої думки, а також від місцевої адміністрації. Проте вони дуже важливі для діяльності підприємства, і, навіть не дивлячись на те, що вони ґрунтуються на суб'єктивній оцінці, їх необхідно врахувати при виборі ділянки для розміщення харчового виробничого підприємства. Залишається лише сподіватися, що ці оцінки будуть по можливості об'єктивними.

Після цього як для декількох вибраних ділянок будуть зібрані необхідні дані (див. табл.), слід зробити їх оцінку. В основному ця оцінка будуть суб'єктивними, але, розташовуючи всі чинники по ступеню важливості, а також використовуючи другий показник, який дозволить порівнювати різні ділянки поодинці і тому ж чиннику, можна скоротити кількість даних і звести їх у форму, яка полегшує вибір ділянки для розміщення підприємства.