Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Санитарно-гигиенические характеристики и требования к объектам ветерин.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
802.3 Кб
Скачать

Загальні положення

Профілактика інфекційних і інвазивних захворювань у тваринництві будується з урахуванням строгого виконання як загальних, так і специфічних заходів згідно епізоотичної ситуації.

Для досягнення даної мети передбачається так званий зовнішній і внутрішній захист тваринницьких підприємств.

До зовнішнього захисту відноситься охорона тваринницьких підприємств від занесення інфекційних і інвазійних захворювань - огорожа ферм, ветеринарно-санітарні пропускні пункти, профілактичне карантинування тварин, які надходять у господарство.

Внутрішній захист передбачає проведення заходів загальної профілактики, а також здійснення спеціальних заходів - діагностичних досліджень, активної імунізації тварин, дегельмінтизації, дезінфекції, дезінсекції, дезінвазії, дератизації приміщень і території ферм.

Найважливішим завданням ветеринарно-профілактичних заходів є отримання здорового, життєздатного, добре розвинутого поголів’я і максимальне його збереження. Вирішення цього завдання починається задовго до народження теляти.

Для функціонування загально-профілактичних заходів на тваринницьких підприємствах розробляються ветеринарно-санітарні правила, які в обов’язковому порядку враховуються при проектуванні, будівництві та експлуатації ветернинарних об’єктів.

Ветеринарно-санітарні правила для суб'єктів господарювання (тваринницьких підприємств, цехів) встановлюють ветеринарно-санітарні та гігієнічні вимоги щодо утримання й експлуатації підприємств, технологічного обладнання з виробництва тваринницької продукції їх первинної обробки тощо і направлені на покращання якості та безпеки тваринницької продукції й недопущення розповсюдження через продукцію збудників хвороб, спільних для людей та тварин.

Нормативно-правова база

Ветеринарно-санітарні правила розроблені відповідно до Законів України:

"Про ветеринарну медицину";

"Про якість та безпеку харчових продуктів і продовольчої сировини";

"Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції";

"Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", інших нормативно-правових актів.

Правила призначені для спеціалістів ветеринарної медицини та посадових осіб державної санітарно-епідеміологічної служби, уповноважених здійснювати державний ветеринарний нагляд та контроль за діяльністю суб'єктів господарювання щодо заготівлі, виробництва, переробки, зберігання, транспортування й реалізації продуктів тваринництва, технічної продукції, кормів тваринного походження.

Терміни та їх визначення

Ветеринарно-санітарний пропускник - комплексна споруда, яка має такі відділення (блоки): санітарне (прохідну з дезкилимами, гардеробну з сушильною шафою, душові установки, пральню, приміщення для дезінфекції спецодягу та спецвзуття) та дезінфекційне (приміщення, необхідне обладнання або спеціальні

установки для дезінфекції транспортних засобів і тари).

Зона - включає декілька підзон, віддалених одна від одної на відстань 200-500 м. Окремі майданчики підзони, віддалені на відстань понад 500 м, уважаються самостійними зонами.

Мале сільськогосподарське підприємство - виробничий об'єкт сільськогосподарського призначення для вирощування, зберігання та переробки окремих видів сільськогосподарської продукції, а також для утримання обмеженої кількості сільськогосподарських тварин та птиці.

Профілактичні перерви - проміжок часу між черговими партіями

птиці, протягом якого приміщення вільне від птиці.