Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Санитарно-гигиенические характеристики и требования к объектам ветерин.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
802.3 Кб
Скачать

Сировина

Проект переробного підприємства повинен в деталях передбачати безперебійне постачання його сировиною.

При цьому необхідно враховувати, звідки поступатиме сировина, надійність постачальника, стабільність надходження сировини, його сезонність, якість, зв'язаність з погодними умовами і ін.

Ринки збуту

Оцінка потенційних ринків збуту нових або модифікованих продуктів - одна з найбільш складних проблем, що виникають при проектуванні.

Перш ніж продовжувати проектування, дуже важливо упевнитися, що новий продукт можна буде реалізувати за пропонованою ціною. Необхідно також врахувати і ряд інших чинників: тип упаковки, зображення, яке необхідно нанести на упаковку для стимулювання збуту продукції; характер ринку (роздрібна або оптова торгівля), можливості ринку і діапазон ціни продукції. На ці та інші питання необхідно дати відповіді, перш ніж робити попередню оцінку виробничих витрат і розробляти проект будь-якого підприємства.

Часто економічно вигідно найняти консультантів по збуту для оцінки потенційних ринків.

Вибір технології і устаткування

Одним з методів організації виробництва є вибір схеми технологічного процесу, відповідно до вимог діючих технологічних інструкцій на виробництво того або іншого виду продукції. Вибір технологічної схеми дозволяє розглядати окремо кожну операцію, встановлювати їх послідовність в єдиному технологічному процесі і визначити необхідне і напрям руху потоків продукції. З схеми також буде видно, які технологічні операції можуть здійснюватися послідовно, а які паралельно.

Попередній економічний аналіз

Коли визначений вид продукції, що намічається до випуску, а також вибраний технологічний процес, можна зробити попередній економічний аналіз. Для проведення такого аналізу можна використовувати початкові дані про постачання сировини, цілі виробництва і характеристики кінцевого продукту, результати дослідження ринків збуту.

Аналіз повинен бути можливо повнішим, але слід мати на увазі, що для проведення детального економічного аналізу, як правило, на цій стадії бракує багатьох даних. Отже, такий аналіз буде приблизним.

Попередній економічний аналіз повинен враховувати вартість сировини і матеріалів, робочої сили, послуг (електроенергії і т.п.) і устаткування, втрати при обробленні, витрати на обробку відходів виробництва і будь-які інші витрати, пов'язані з випуском готової продукції.

Потім, порівнюючи зразковий рівень витрат з очікуваною ціною продукції, можна оцінити прибуток підприємства. Якщо попередній економічний аналіз показує, що підприємство буде збитковим, можна відразу відмовитися від виробництва даної продукції або зрадити вимоги до її якості і процесу переробки, з тим щоб підвищити прибутковість підприємства. Якщо вимоги до якості продукції змінюються, може виникнути необхідність в повторному вивченні ринків збуту, новій оцінці виробничих витрат і інших складових частин попереднього економічного аналізу.

Якщо попередній економічний аналіз показує, що виробництво буде прибутковим, його можна потім деталізувати. Попередній економічний аналіз є ідеальним аргументом при веденні переговорів з банками і іншими фінансовими установами про представлення кредиторів.