Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Санитарно-гигиенические характеристики и требования к объектам ветерин.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
30.05.2014
Размер:
802.3 Кб
Скачать

2.4. Побутові приміщення

Побутові приміщення можуть розміщуватися в окремих будівлях, у прибудові або бути вбудованими в основний виробничий корпус. Якщо сплановано розміщення побутових приміщень в окремій будівлі, то в цьому випадку передбачається пішохідний перехід у виробничий корпус.

Побутові приміщення для працівників виробничих цехів підприємств молочної промисловості необхідно обладнувати за типом санпропускників. Для персоналу спеціалізованих цехів з виробництва дитячих молочних продуктів передбачають окремі від загальнозаводських побутові приміщення. При вході в побутові приміщення встановлюють дезкилимок, який щоденно змочують дезінфікуючим розчином.

Розміщення побутових приміщень для працюючих в ремонтно-механічних, бондарських, електромеханічних майстернях, котельні та компресорної планують окремо від загальнозаводських.

Згідно вимог до складу санітарно-побутових приміщень для персоналу виробничих повинні бути включені вбиральні для верхнього, робочого і санітарного одягу й взуття, окремі відділення для зберігання чистого та брудного санітарного одягу, душові, туалет, приміщення для особистої гігієни жінок, вмивальна з раковинами для миття рук, сушильня для одягу і взуття, манікюрна, медпункт або кімната медогляду, пункт харчування (підприємство громадського харчування), приміщення для зберігання та санобробки прибирального інвентарю.

У разі необхідності додатковий склад побутових і допоміжних приміщень на підприємстві визначається відповідно санітарно-технологічним особливостям виробничих процесів.

Вбиральні для робочого або санітарного одягу повинні розташовуватися в приміщеннях, ізольованих від вбиралень для верхнього одягу.

У приміщенні для зберігання верхнього домашнього одягу робітників основного виробництва передбачають встановлення вішалок або відкритих шаф, лавок і підставок для взуття.

Душові розміщують суміжно з вбиральнями. Обладнують їх відкритими окремими кабінами, захищеними перегородками з трьох сторін та розділеними проходами.

Середню кількість душових кабін визначають відповідно вимогам СНіПу з врахуванням найбільшої кількості працюючих в одну зміну.

Вмивальні розміщують суміжно з вбиральнями для спецодягу; обладнують груповими умивальниками з врахуванням кількості працюючих в найчисленнішу зміну.

Відділення для видачі чистого і прийому брудного спецодягу поєднують з блоками побутових приміщень.

Не дозволяється розташовувати вбиральні, душові, кімнати гігієни, вмивальні поверхом вище над виробничими цехами, управлінськими і учбовими блоками, приміщеннями громадського харчування, медпункту тощо.

При кількості більше 100 жінок, працюючих в одну зміну, необхідно для них суміжно з вбиральнями обладнати приміщення для особистої гігієни. В разі меншої їх чисельності при жіночій убиральні в побутових приміщеннях встановлюють спеціальну душову кабіну з входом із тамбура.

Туалети повинні бути утеплені, обладнані системою каналізації та вентиляції, забезпечені вішалками для санодягу, раковинами з підведенням через змішувач гарячої і холодної води.

У туалеті встановлюють самозакривні двері, дезкилимки при вході, унітази з педальним змивом, водопровідні крани з педальним або аналогічним управлінням, забезпечені милом, щітками, пристроєм для дезобробки рук, електросушарка або одноразовими рушниками (салфетками).

Для малопотужних молокопідприємств (до 5 т молока в зміну) при відсутності міської каналізації, за узгодженням з органами і установами державної санепідемстанції, допускається встановлення дворових туалетів на відстані не менше 30 м від виробничих та складських приміщень.

Захист поверхонь в побутових приміщеннях передбачає обробку наступних огороджуючих конструкцій:

  • стін - глазурованою плиткою в душових на висоту 1,8 м; у гардеробних для санодягу, санвузлах, кімнаті особистої гігієни - на висоту 1,5 м або нанесення водоемульсійних чи інших фарб дозволених санітарною службою;

  • стелі – в душових покривають масляною фарбою, у всіх інших приміщеннях – білять вапном;

  • підлоги – у побутових приміщеннях облицьовують керамічною плиткою.

Місця громадського харчування дозволяється розміщувати у складі побутових приміщень або в окремих будівлях. Кількість місць розраховується з врахуванням працюючих в найчисленнішу зміну.

Біля входу в їдальню повинно бути передбачено вішалки для санітарного одягу персоналу, умивальники з підведенням через змішувач гарячої й холодної води, мило і електросушарки для рук.

За відсутності їдалень (буфетів) необхідно передбачати окреме приміщення для споживання їжі, яке також обладнують вішалками, кип'ятильником, умивальником, столами і стільцями. Вживати їжу безпосередньо в цехах забороняється.

При цехах з виробництва молочних продуктів для дітей раннього віку слід передбачати кімнати для додаткової санітарної обробки виробничого персоналу (дезінфекції рук, надягання марлевих пов'язок, спецодягу тощо ).